Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Kan ik het water drinken uit de kraan in Lesotho? Welke spullen moet ik hoe dan ook meenemen voor een reis naar Lesotho? Is er elektriciteit? Hou er rekening mee dat Lesotho een primitief land is en veel voorzieningen zoals wij die kennen, daar niet aanwezig zijn.

Elektriciteit

Elektriciteit is schaars in Lesotho. Meestal is er geen tot nauwelijks elektriciteit aanwezig en als het al aanwezig is, vaak maar een beperkt aantal uren op de dag, bijvoorbeeld alleen tussen 17:00-22:00. Zorg dus dat je een opgeladen losse accu meeneemt en een zaklamp. Er is namelijk ook geen straatverlichting. Als je namelijk geen elektriciteit hebt dan betekent dat ook dat het buiten donker is en je niets zal zien zonder eigen lampje. Een zaklampfunctie op je mobiele telefoon lijkt een uitkomst maar niet als je deze niet op kan laden. Neem wel je wereldstekker mee vanuit Zuid-Afrika. In Lesotho gebruiken ze namelijke hetzelfde type stopcontacten als in Zuid-Afrika en mocht je wel in de gelegenheid zijn om je elektrische apparaten op te laden, dan heb je in ieder geval een goede stekker mee!

Telefoon en internet

Een reis naar Lesotho kan erg rustgevend zijn. Je zal merken dat je lang niet overal bereikbaar bent via je mobiele telefoon en ook internet is geen vaststaand gegeven. Met geluk vind je in Maseru nog een internetcafé maar over het algemeen zul je je e-mail en social media met rust moeten laten. Ook WI-FI bij je accommodatie is eerder een uitzondering dan regel. 

Vaccinaties en gezondheid

Voor reizen naar Lestho worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aangeraden. Door de hoge ligging is het risico op malaria zo goed als afwezig. Omdat de voorzieningen in Lesotho niet zijn zoals wij gewend zijn, is het aan te raden om een goedgevulde EHBO kit mee te nemen met steriele naalden. Mocht je medische zorg nodig hebben, dan kun je het beste kijken of je kunt uitwijken naar Zuid-Afrika. Het HIV percentage onder de bevolking is ontzettend hoog. 

Water niet uit de kraan drinken

Drink absoluut geen water uit de kraan in Lesotho. Hier kun je erg ziek van worden. Gebruik ook geen water uit de kraan voor het poetsen van je tanden of het innemen van je medicijnen. Zorg dus dat je voldoende water in flessen hebt of meeneemt uit Zuid-Afrika.

 

Veiligheid

Het is over het algemeen niet altijd veilig om zelf rond te lopen als het donker is. Dat schattige dorpje naast je lodge kun je beter dan ook niet zomaar binnen wandelen zonder eerst even nagevraagd te hebben of dat wel kan. Maseru is sowieso niet veilig, er vinden daar veel berovingen plaats. Het is voor een lange wandeling in de natuur niet aan te raden om zonder gids te gaan. Je zal snel verdwalen en bewegwijzering zoals wij die kennen, zul je daar niet vinden. De lokale gidsen kennen de omgeving op hun duimpje en weten ook waar je heen moet als er onverhoopt een bestaand pad is afgesloten vanwege heftige regenval of om andere redenen. Daarnaast is niets zo veranderlijk als het weer. Er kan spontaan mist opkomen die dan meteen op de grond hangt waardoor je weinig ziet en hagel met onweer komt ook vaak voor. 

Conditie van de wegen

Een groot deel van de wegen in Lesotho zijn zandwegen. Er is een aantal verharde wegen maar soms zul je een aantal kilometer naar je lodge alsnog over een zand of gravelweg moeten rijden. Een 4x4 is dus echt een vereiste om door Lesotho te rijden. Lesotho is bergachtig en in de winter kan het er erg koud zijn. Sneeuw zorgt er dan voor dat sommige gebieden niet toegankelijk zijn. Het zelfde geldt als het een aantal dagen flink geregend heeft. Dan loop je het risico vast te komen te zitten in de blubber. Het midden van het land heeft sowieso nauwelijks geen wegen. Dus het is geen makkelijk land om zelf en lang in rond te reizen. 

Taal

In Lesotho spreken ze Southern Sotho en in de meeste steden ook Engels. Engels is namelijk ook een officiële taal. Lesotho kent dus twee officiële talen.

Kleding

De temperatuursverschillen tussen overdag en 's nachts kunnen erg groot zijn. Zorg dus dat je verschillende laagjes kleding hebt. Ook in de zomer kan het er tegen het vriespunt zijn. Denk ook aan het meenemen van oude kleding of kleding die je niet mee wilt. In de dorpjes zijn ze hier namelijk erg blij mee!

Traditionele dekens en hoeden

Het traditionele Basotho volk in Lesotho draagt een deken om warm te blijven. Deze traditionele deken zul je ook vaak in je accommodatie aantreffen zodat je het ook 's nachts lekker warm hebt. Het zijn prachtige dekens. Daarnaast zijn er ook de traditionele hoeden van stro. Deze hoed is ook afgebeeld op de vlag van Lesotho. Het zijn ook leuke souvenirs om mee naar huis te nemen.