Geschreven door .

Hoe kom je aan een Visum voor Laos?

Het is mogelijk om je visa voor Laos te ontvangen bij verschillende grensovergangen, maar niet alle! Je kunt de grens overgaan in Thailand, Vietnam, Cambodja en China. De grensovergang tussen Laos en Myanmar (Birma) is helaas niet geopend voor buitenlanders. Check voordat je de grens over gaat of deze grenspost open is voor buitenlanders en of een eventueel visa bij aankomst mogelijk is. Lees hiervoor ons uitgebreide artikel grensovergangen Laos.

Een van de meest gebruikte grensovergangen met Thailand is de grens bij Huay Xai (soms ook Huay Xay of een andere variatie daarop genaamd) in het noorden van Laos (de Thaise grensplaats daar heet Chiang Khong), de grensovergang in het zuiden (ongeveer 40 kilometer van Pakse) bij Vangtao (Laos), of de grensovergang bij de Friendshipbridge richting Vientiane.

Bij de meeste grensposten zijn geen pinautomaten of wisselkantoren dus neem Dollars of Baht mee voordat je de grens overgaat. Ga je bij Huay Xai de grens over dan hoef je verder geen extra geld voor het verblijf in Laos mee te nemen aangezien meteen na de grens een ATM zit. Wisselkantoren en Pinapparaten (ATM's) zijn soms voorbij de daadwerkelijke grensovergang te vinden en geld wisselen is daar dus mogelijk. Verders duiken er in Laos op steeds meer plaatsen ATM's op en worden steden en grotere dorpen zonder ATM een zeldzaamheid. Op het vliegveld in Laos is een wisselkantoor. Ook bij de grensovergang in het zuiden (Vangtao) kun je geld wisselen bij een wisselkantoor (verwacht geen goede wisselkoers). Men verwacht dat mensen het visum betalen in Amerikaanse Dollars, maar Thaise Baht zullen meestal ook worden geaccepteerd (al moet je er rekening mee houden dat je dan meer betaald dan in Dollars). Kip heeft men liever niet maar de ervaring is dat het wel geaccepteerd wordt, let wel op dat je dan niet veel meer betaald dan bij betaling in Dollars. Tip is dan ook om in Amerikaanse Dollars te betalen en niet in een andere valuta. 

Wil je je visa van te voren aanvragen dan kan dat bij de Laotiaanse ambassade, bijvoorbeeld in Bangkok. Dit is vooral handig als je niet zeker weet of er bij een bepaalde grensovergang wel een Visum on Arrival afgegeven wordt of wanneer je langer dan 15 dagen naar Laos wilt. Een visum aanvraag duurt in Bangkok maximaal 3 werkdagen maar houd wel rekening met het weekend! Denk ook aan de 2 pasfoto's die je nodig hebt!

Visum aanvraag in Bangkok

Je kunt zelf naar de ambassade of het laten regelen door een van de vele bureautjes. Bij een bureautje vul je een aanvraagformulier in en geef je je paspoort af met 2 pasfoto's. Ze rekenen ongveer 300 Baht voor deze service. Dit kan zeer de moeite waard zijn omdat je niet alleen 2 keer een halve dag kwijt bent met zelf naar de ambassade gaan maar ook geld kwijt bent voor de bus. In Januari 2008 kostte een visum aanvraag binnen 1 werkdag 1750 Bath ( 39.77 euro) en voor 2 werkdagen 1550 Bath ( 35.22 euro)

Visum aanvraag in Nederland

Een visum voor Laos kan je niet in Nederland aanvragen. De dichtstbijzijnde Ambassade van Laos zit in Brussel. Een Nederlands visum buro kan de aanvraag voor je afhandelen. Dit is vooral handig als je voor een kortere vakantie die kant op gaat en geen dagen wilt verliezen met het aanvragen van een visum ter plekke.

Visum

Vraag vooraf naar de kosten want deze verschillen nogal. Bij de ambassade kost een 15 dagen visum US$ 30,- en een 30 dagen visum US$35. De prijs aan de grens wil dit nogal eens verschillen maar zal gemiddeld zo'n 35 dollar kosten. Let even op hoeveel tijd je krijgt. Bij sommige grenzen krijg je 15 dagen maar als je het vraagt geven ze vaak ook wel 30 dagen. Bij aankomst en vertrek wordt soms US$1,- stempelgeld berekend door de grenspost. Dit noemen ze "overtime" geld dus mogen ze eigenlijk alleen in het weekend en na 17.00 heffen maar het gebeurd ook wel eens midden in de week en midden op de dag. Je kunt protesteren tegen deze extra 'fee' maar veel zin heeft dat vaak niet, en het kan je een flinke vertraging opleveren en wellicht ook stress en een vervelende ervaring. Vraag je af of het je dat waard is.