Ilse Govers Geschreven door IlseGovers. Foto door: eefje

  • Voor slechts € 530.78 naar Vientiane Nu boeken

Vientiane is de hoofdstad van Laos. Het staat bekend om de Franse koloniale architectuur die de stad her en der nog siert. Hoewel de stad de laatste jaren flink groeit en moderner wordt, blijft het een pittoreske en rustige stad. Zeker vergeleken met de drukke en chaotische hoofdsteden van de buurlanden is Vientiane een verademing. Door de compacte maat is alles goed en snel bereikbaar. Als reiziger in Laos kun je bijna niet om Vientiane heen. Voor sommigen een fijn start- of eindpunt, voor anderen een rustige stop tussen Noord en Zuid. Stoppen is zeker de moeite waard want er is genoeg te doen om jezelf enkele dagen te vermaken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Vientiane is een stad die zichzelf door het compacte formaat goed leent om te voet of per fiets te bekijken. Fietsen zijn bij veel hostels te huur voor een paar euro of minder. Uiteraard zijn er ook genoeg tuktuks en songtheaws om je te vervoeren als je in een minder actieve bui bent en is er sinds enkele jaren ook een vorm van openbaar vervoer met stadsbussen.

Tempels en monumenten

Zoals een Aziatische hoofdstad betaamt zijn er ook in Vientiane vele tempels. Wat Si Saket is de oudste tempel van Vientiane. De andere trekpleister op dit gebied is Pha That Luang. Dit is een boeddhistische stoepa in de vorm van een lotusbloem. Ook als je deze stoepa niet bezoekt, zul je hem erg vaak tegenkomen in Laos. Pha That Luang staat namelijk op het briefgeld en is de trots de stad en een belangrijk religieus bouwwerk voor boeddhisten. De Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe, genaamd Patuxai, is ook een leuke plek om te bezoeken. Deze triomf boog is gebouwd ter ere van de gevallenen in de strijd om onafhankelijkheid van Frankrijk. Je kunt deze beklimmen en vervolgens genieten van het uitzicht over de stad.

COPE Center 

Dit is het bezoekerscentrum van COPE, een organisatie die slachtoffers van o.a. clusterbommen  en (verkeers)ongelukken helpt. Laos heeft de twijfelachtige eer zichzelf het meest gebombardeerde land te wereld te mogen noemen. Dit hebben Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog gedaan. Omdat veel van deze bommen niet ontploft zijn, vallen er nog steeds regelmatig slachtoffers door. COPE center geeft op een interactieve manier een kijkje in hun werk en zicht op het dagelijks leven van de mensen die hiermee te maken hebben. Erg indrukwekkend en interessant. COPE center ligt net buiten het centrum van Vientiane, maar niet ver van Talat Sao (de grote ochtendmarkt). Een tuktuk-chauffeur zal je er uiteraard graag naartoe brengen. Ook op de fiets is deze afstand goed te doen.

National museum

In ongeveer een uur tijd kun je het National Museum bezoeken. In dit enigszins vervallen pand leer je meer over de geschiedenis van Laos. De focus ligt hierbij vooral op de strijd die de Laotiaanse bevolking heeft gevoerd voor onafhankelijkheid en de schade die het land is aangedaan tijdens de Vietnam oorlog. Erg interessant is dat deze verhalen zijn uitgelegd van een kant die je als Europeaan niet zo vaak hoort. Buiten staat overigens een mooi staaltje houtsnijwerk wat wellicht ook leuk is om even te bekijken.

Markten

Vientiane is een plek waar je jezelf ook een flinke tijd kunt vermaken met wat rondkijken op een markt. De bekendste markt is de ochtendmarkt Talat Sao. Ondanks de naam ochtendmarkt vindt deze plaats van ongeveer 7.00 tot 16.00 uur. Sinds 2010 is een deel van deze traditionele markt verdwenen om plaats te maken voor een moderne shopping mall. De 'oude' Talat Sao vestigt zich dagelijks buiten naast de mall. Er wordt hier van alles verkocht zoals shirts, sjaals en souvenirs. Ook zijn er kraampjes die van alles verkopen dat meer gericht is op het dagelijks leven van de locals. Aan het eind van de markt vind je eettentjes die je van een lekkere, Laotiaanse maaltijd kunnen voorzien. 's Avonds is er een night market op de boulevard aan de Mekong. De straat wordt dan afgesloten en verandert in een grote markt. Ook hier kun je shoppen voor souvenirs en andere zaken en de markt is ook populair bij vele locals.

Omgeving van Vientiane

Je wordt er niet zo mee overspoelt als in steden zoals Bangkok, maar ook in Vientiane kun je diverse activiteiten boeken bij tourbureautjes. Een kookcursus met een bezoekje aan een lokale versmarkt behoort ook in deze stad tot de mogelijkheden. Hoewel de Laotiaanse keuken in origine verschilt van de Thaise keuken, zijn de kookcursussen voor toeristen wel vergelijkbaar op enkele plaatsen (maar niet overal). Het is daarom wellicht beter deze activiteit over te slaan als je in vanuit Thailand komt en daar een kookcursus hebt gedaan. Of andersom.

Als je de stad beu bent en graag de natuur in gaat, is dat natuurlijk geen probleem in een land als Laos. Vanuit Vientiane vertrekken toffe mountainbike and kayak tourtjes. Je fietst dan eerst door de rijstvelden en de natuur rond de stad op een mountainbike en zal terugper kayak over de Mekong de stad weer binnenkomen. Dit sportieve uitje zal je een volle dag zoet houden.

Boeddha-park

Een ander uitje buiten de stad is het bezoeken van het boeddha-park. Dit is een park waar ongeveer 200 boeddha- en hindoe-beelden te bewonderen zijn. Het bevindt zich ongeveer 25 kilometer buiten Vientiane. De goedkoopste manier om hier te komen is met bus 14. Uiteraard kun je ook een tuktuk of een taxi nemen of per brommer het tochtje maken. De eerste 20 kilometer zul je afleggen over een drukke weg en goed uitkijken is erg belangrijk in het soms levensgevaarlijke Laotiaanse verkeer. 

Eten en drinken 

In een stad met veel backpackers, is er geen gebrek aan keuze in eten en drinken. Loop even door de stad en je hebt zo een curry met een welbekende Beer Lao gescoord bij een goedkoop, lokaal restaurantje. Echter biedt Vientiane ook veel voor de reiziger die even iets anders wil. Vooral in de buurt van Nam Phu vind je pizza, pasta, falafelen sushi en Vientiane heeft heden ten dage restaurants met keukens van over de gehele wereld. Als je echt even een culinair reisje terug naar huis wil, dan serveert Chokdee Café & Belgian Beer Bar Vlaamse stoofschotel en hebben ze een heuse Belgische bierkaart. Een ideale plek om even bij te komen van alle cultuurverschillen. Let wel op dat de prijzen hier ook wat meer als thuis zullen zijn.

Accommodatie

Het centrum van Vientiane heeft van alles te bieden. Er zijn talloze goedkope backpackers-hostels waar je voor een paar euro in een dorm mag slapen. Daarnaast zijn er ook internationale hotelketens gevestigd die je wat meer comfort bieden. Kortom, voor ieder wat wils.

Vervoer

Vientiane is op verschillende manieren bereikbaar en heeft verbindingen met veel andere plaatsen in Laos en met steden in buurlanden.

Bus

Het is goed om the weten dat Vientiane drie belangrijke busstations heeft en dat je bestemming bepaalt vanaf welk busstation je moet vertrekken. Het station aan de zuidkant (Southern Bus Station, ook wel Kii lot lak 9 genoemd, Don Dok) heeft verbindingen met bestemming ten zuiden van Vientiane. Bussen naar steden als Pakse, Thakhek en Savannakhet vertrekken hier. Ook de internationale bussen naar grote steden in Cambodja en Vietnam vertrekken hier. Daarnaast vertrekt hier ook de VIP-bus naar Bangkok. De bussen naar Bangkok hebben meerdere aanbieders. De bussen vertrekken vanaf verschillende stations. Informeer vooraf vanaf welk station en hoe laat de bus vertrekt. Je kan dan kiezen welke verbinding het beste in je reisplan past.

Vanaf het station aan de noordkant (Northern Bus Station, lak 8) gaan vooral veel bussen naar Vang Vieng en Luang Prabang. Op bijna elk moment van de dag vertrekt daar wel een bus in een van die richtingen. Je kunt hier ook kiezen of je met een VIP-bus, een sleeper of een minivan wilt reizen. Ook bussen richting Phonsavan en Oudomxay (ook wel Udomxai genoemd) vertrekken hier. Er gaan ook dagelijks bussen naar de Chinese plaatsen Kunming en Jing hong vanaf dit station.

Het centrale busstation is in de buurt van het marktplein van Talat Sao. Op dit station stoppen lokale bussen en songtheaws met bestemmingen in en rond Vientiane. Er vertrekt bijvoorbeeld een bus naar het Boeddha-park en het zuidelijke busstation. Ook als je liever op de lokale manier reist naar Luang Prabang en Vang Vieng (zonder airco), vertrekt je bus hier. Deze bussen of songtheaws vertrekken meestal wanneer de chauffeur vindt dat het voertuig vol genoeg is. Vooraf een kaartje kopen is voor deze bussen dus geen optie. Geen zekerheid, wel een avontuurtje en een goedkope rit. Ook is dit het station waar je moet zijn om de bus te pakken naar Nong Khai. Vanaf Vientiane is dit is de eerste Thaise stad over de grens. Vanaf hier kun je de slaaptrein naar Bangkok nemen.

Trein

17 kilometer buiten Vientiane ligt het enige treinstation van heel Laos. Hier rijdt één trein per dag die je naar het station van Nong Khai brengt aan de andere kant van de brug. Op het station in Nong Khai vertrekken treinen naar Bangkok en andere bestemmingen in Thailand. Omdat de trein maar één keer per dag gaat en je toch door de paspoortcontrole in Laos en Thailand moet, is deze optie relatief omslachtig voor de 15 minuten die deze treinreis duurt. De meeste reizigers zullen daarom in plaats van de trein de bus nemen naar het station van Nong Khai (Thailand).

Vliegtuig 

Vientiane heeft, voor Laotiaanse begrippen, een groot vliegveld. De piloten brengen je graag naar:

Luang Prabang, Pakse, Houeisai (Huay Xai), Luang Namtha, Oudomxay en Xieng Khouang (Laos)
Bangkok (Thailand)
Phnom Penh (Cambodja)
Hanoi (Vietnam)
Kuala Lumpur (Maleisië)
Kunming, Guangzhou en Nanning (China)
Busan en Seoul (Zuid-Korea)