twins Geschreven door twins. Foto door: Tikva

Er zijn verschillende manieren van vervoer om Laos te bekijken. Wij hebben hieronder een aantal van de meest voorkomende vervoersmiddelen op een rijtje gezet, kortom: Hoe kun je door Laos reizen?

Bussen

Bussen zijn een goede manier om van A naar B te reizen. Er zijn een aantal verschillende bussen waar je uit kunt kiezen namelijk:

De goedkoopste bus is de Songthaew (dat letterlijk 'twee rijen' betekend). Dit is eigenlijk een soort grote tuk-tuk. Achterin kun je tussen de vele zakken groenten en kippen op een bankje gaan zitten. Vrijwel altijd wordt dit busje of deze bus zo vol mogelijk gestopt met mensen en producten. Het busje heeft geen vertrektijden en vertrekt pas wanneer hij vol is. Onderhandel over de prijs of vraag aan een local hoeveel deze heeft betaald. Vaak is er ook een vaste prijs en krijg je zelfs een kaartje (wat je goed bij moeten houden). Deze vorm van vervoer (over lange afstand) wordt steeds minder bruikbaar omdat Laos steeds meer bussen gaat gebruiken (vaak oude bussen uit buurland).

De lokale bus is goedkoop en heeft geen airconditioning. Je krijgt geen zitplaats toegewezen en dus kan het voorkomen dat je een zitplaats bestemd voor 2 met 4 man moet delen. Wanneer de bus vol is komen er plastic stoeltjes tevoorschijn die in het gangpad worden geplaatst en regelmatig klimt men op het dak van de bus om daar een plaatsje te zoeken. Dat lijkt een mooi avontuur voor sommigen, maar op de bochtige wegen in het noorden van het land en op stukken waar de asfaltlaag een betere tijd gekend heeft kan het zeer gevaarlijk zijn... 

De VIP bus is iets duurder dan de lokale bus maar met airco en je eigen zitplaats. In de meeste gevallen krijg je een flesje water en snack. Ook is er bijna altijd een toilet aanwezig, erg fijn tijdens de vaak urenlange busreizen!

De duurste vorm van vervoer (meestal, niet altijd) maar ook de snelste is de Express/mini bus. Airco wordt altijd belooft maar dit blijkt niet altijd het geval. Er is vaak geen stop onderweg. Wanneer je bij een guesthouse afgezet wilt worden kan dit in de meeste gevallen.

In welke bus je ook zit, de chauffeurs toeteren de hele weg door of daar nu reden voor is of niet. Claxoneren betekend in Azië " hier ben ik!

Boot

De Mekong stroomt door het hele land en is op sommige plaatsen de grensaanduiding met Thailand. Het is mogelijk om je reis in een boot af te leggen maar bedenk dat het prijziger is en soms is het moeilijk om een boot te vinden op afgelegen stukken. Spreek vooraf een prijs af of regel eventueel met een betrouwbaar toeristenbureau het bootvervoer. Reis je op de rivier naar het zuiden dan is de boot goedkoper dan richting het noorden en dus tegen de stroming in. De boten op het populaire stuk tussen Luang Prabang en de grens met Thailand zitten vaak vol in het hoogseizoen. Met name van zuid naar noord. Kom dus ruim op tijd als je een zitplaats wilt. De boten zijn vaak armoediger dan op de foto van het toeristenbureautje en hebben meestal niet van die luxe busstoelen maar houten bankjes. Je kunt jezelf een enorm plezier doen en van te voren even ergens een klein kussentje aanschaffen voor een euro!

Er is geen eten of drinken aan boord wel komen er vaak onderweg wat kinderen op de boot die je chips, snoep of drinken willen verkopen.  Neem altijd voldoende mee om het een dag mee vooruit te komen, vooral genoeg drinken is belangrijk! Achter in de boot zit de motor en die kan behoorlijk lawaai maken. Ben je op tijd in de boot ga dan lekker voorin zitten! Een aantal maanden per jaar is het koud in Laos! Op de boot is het dan vaak extra fris. Ook de regen is niet prettig doordat de boten geen ramen hebben. Check van te voren dan ook altijd even het weer.

Tuk-tuk

Jawel ook Laos kent de tuk-tuk! Omdat Laos nog niet veel taxi's kent is de tuk-tuk het meest gebruikte vervoersmiddel voor korte stukjes. De tuk-tuk is goedkoop (ongeveer 0,25 cent per kilometer) en staan op ongeveer elke hoek van de straat in grotere steden. Onderhandelen is bij dit vervoersmiddels zeker nodig, soms vraagt men namelijk het tienvoudige van de echte prijs! Een buitenlander zal vaak wat meer betalen dan een 'local' maar de prijs die men vraagt is zeker niet altijd onredelijk. Onder de 5.000 Kip zal je niet snel een ritje krijgen. Vanaf een busstation (bijvoorbeeld vanaf het Noordelijk of Zuidelijk busstation in Vientiane) is de prijs per persoon (bij ongveer 5 personen of meer)  zeker 10.000 Kip.

Taxi

De taxi is nog niet groot in Laos en zul je dan ook vooral in Vientiane tegenkomen (al zijn er ook in Pakse en Luang Prabang en wellicht nog enkele op andere plaatsen). Wil je een taxi voor een dag denk dan aan ongeveer 45 euro. Een ritje kost je per kilometer na onderhandelen ongeveer 50 cent (er zijn tegenwoordig ook metertaxi's in Laos). Nogmaals de taxi is nog niet groot en je zult ze dus ook niet vaak tegenkomen! Op het vliegveld in Vientiane staan taxi's. De vaste prijs daar kun je binnen aan het loket vinden (aan verandering onderhevig) maar is vrij fors. Naar buiten lopen en zelf iemand aanspreken is ook een optie. Of naar de hoofdweg wandelen voor een tuktuk.

Brommer/fiets

In Laos is het ook mogelijk een brommer/fiets te huren. Deze huur je meestal voor 24 uur (soms tot 18.00 of 20.00 uur in de avond). De brommers zijn niet duur en zorgen voor een enorm gevoel van vrijheid. Wil je dus de omgeving verkennen of een attractie in de buurt willen bezoeken, kies dan voor een brommer! Het rijden op een brommer is absoluut niet eng en bijna iedereen kan het of denkt het te kunnen! Zorg er wel voor dat je een helm krijgt! Veiligheid boven alles! Reken op 50.000 tot 70.000 Kip voor de brommerhuur per dag. Benzine kost rond de 1,00 euro per liter (ausgustus 2013). Vind je de brommer niets, dan kun je in de meeste grote plaatsen ook fietsen huren. Deze kosten ongeveer €0,50 - €2,-

Vliegen

Het is in Laos mogelijk te reizen met het vliegtuig. In de meeste grote steden is een vliegveld waar binnenlandse vluchten op vliegen. Al deze vluchten zul je moeten boeken via Lao Airlines. De vluchten zijn niet duur naar Nederlandse maatstaven maar wel wanneer je een vlucht vergelijkt met de busprijs!