Ilse Govers Geschreven door IlseGovers. Foto door: IlseGovers

Het kleine plaatsje Vang Vieng is omgeven door kalkstenen bergen, grotten, meertjes en ligt aan een brede rivier. Vang Vieng is vooral bekend door de wilde verhalen over tuben, feesten, drank en drugs. In 2012 is deze scene door het ingrijpen van de Laotiaanse overheid flink aan banden gelegd. Sindsdien ligt de focus voor reizigers steeds meer op de prachtige omgeving van Vang Vieng. Tuben  en ’s avonds een feestje vieren, is nog steeds mogelijk, maar het gaat er minder ruig aan toe dan voorheen. Vang Vieng is een fijne stop tussen het populaire Luang Prabang en hoofdstad Vientiane.

Hoogtepunten van Vang Vieng

Tuben

In een binnenband van een tractor op de rivier dobberen en genieten van het prachtige uitzicht met wat stops bij enkele barretjes onderweg; dat is tuben. Tuben is nog steeds de activiteit waarvoor de meesten naar Vang Vieng reizen. Er zijn veel minder barretjes en mensen dan een aantal jaar geleden, maar het dorp is nog steeds een bezoek waard. Van de vele barretjes aan de rivier, zijn er vijf over, waarvan er drie per dag open zijn. Ondanks de vele wilde verhalen die de ronde doen, zijn de levensgevaarlijke bouwsel waarvan je met met of zonder band het water in kon glijden, springen of zwieren, verboden en gesloopt.

In het dorp kun je tubes huren. De huur bedraagt ongeveer 55.000 kip en de borg 60.000. Als je te laat terugkomt of je tube verliest, raak je (een deel van) de borg kwijt. Na het huren van een tube, ga je met een tuktuk naar bar 0, het startpunt van de tocht. Hier kun je eventueel wat rondhangen of op weg naar het eerste barretje in het water springen. De barretjes zitten allemaal vrij dichtbij elkaar, aan het begin van de route. Je kunt vanaf de laatste bar een tuktuk terug nemen of je dobbert ongeveer een uurtje moeiteloos terug naar het dorp. Bij de barretjes is muziek en wat spelletjes, zoals beer pong  en basketbal op een veld met sproeiers. De specialiteit van het huis is LaoLao, een zelfgestookte whiskey. Die kan erg sterk zijn!

Mountainbiken

De mooie omgeving van Vang Vieng is goed te verkennen per mountainbike. De omgeving telt diverse grotten je kunt bezoeken en het meertje Blue Lagoon, is een mooie en relaxte plek voor een pauze. Ook komen de routes die je kunt nemen door verschillende dorpjes in de buurt, waar je een indruk krijgt van het leven op het Laotiaanse platteland. Giant mountainbikes worden op diverse plekken verhuurd en ook kaarten van de drie meest gebruikte routes zijn op meerdere plaatsen verkrijgbaar.

Scooter huren

Als je het te warm vindt om te mountainbiken of als je gemotoriseerde voertuigen simpelweg leuker vindt, dan kun je de tochten die je per mountainbike kunt maken per scooter afleggen. Door de hobbelige zandwegen rondom Vang Vieng is het niet zozeer een snellere optie, maar het is sowieso minder vermoeiend.

Zipline

Bij Tham Nam (watergrot) is een zipline-parcours aangelegd. Anders dan de geïmproviseerde ziplines die tot enkele jaren geleden te gebruiken waren in de tubing bars, is dit een professioneel aangelegd parcours en daarom veilig om te gebruiken. Aan de zipline zie je de jungle vanuit helicopterview terwijl je erover zoeft. Vang Vieng Adrenaline is de uitbater van het parcours. Naast het parcours zijn twee grotten waar je in kunt zwemmen of met een tube naar binnen kunt.

Rotsklimmen

In de buurt van Vang Vieng biedt een stuk of drie bedrijven met ervaren klimmers rotsklimmen aan. Er zijn klimprogramma’s voor beginners en professionals. Als je in Vang Vieng bent en de steile rotswanden in de omgeving ziet, begrijp je meteen waarom dit een toffe activiteit is voor deze plek.

Luchtballonvaart

Als je met een ruim budget op reis bent, kun je het Laotiaans natuurschoon vanuit een luchtballon bekijken. De luchtballonnen stijgen bij zonsopgang en -ondergang, wanneer de omgeving extra mooi is. Je kunt het best in je hostel vragen hoe dit georganiseerd wordt.

Kajakken

Dat de natuur in de omgeving van Vang Vieng mooi is, weet je inmiddels wel. Kajakken is er dan ook erg leuk. Op een deel  van de route kun je tubers tegenkomen. Als je het niet relaxt vindt tussen een feestvierende menigte te roeien, probeer dan een dagtrip te boeken of in de ochtend te gaan. Er zijn verschillende opties: je kunt een halve dag of een hele dag kajakken, met of zonder lunch en met of zonder bezoekjes aan grotten onderweg. Sommige grotten kun je ver in wandelen of zelfs kajakken en veel vleermuizen zien.

Het is ook mogelijk een kajaktocht maken die in Vientiane eindigt. Je spullen kunnen uiteraard mee. In tegenstelling tot hoe het geadverteerd wordt, is het echter geen kajaktrip tot Vientiane, maar een busrit waarbij je onderweg een keer kajakt en luncht. Het is een leuke onderbreking van het reizen, maar verwacht geen volle dag kajakken. 

Omgeving van Vang Vieng

In en rond Vang Vieng zijn diverse dingen te zien. Zoals hierboven beschreven, moet je zelf op pad met een mountainbike of scooter om er te komen.

Blue lagoon en Tham Poukham

De meest bezochte bestemming buiten Vang Vieng ligt ongeveer zeven kilometer van het dorp. Hoewel het vaak wordt aangeprezen als een ontzettend idyllisch meer, is Blue lagoon eigenlijk een vrij klein meertje waar je aan een touw kunt zwieren. Het is een relaxte plek om te stoppen tijdens een tochtje door de omgeving en een erg toffe plek om te picknicken. De entree is 10.000 kip en voor dit geld mag je ook de grot bij het meertje in. In deze grot is een slapende boeddha te zien. Neem zelf een lampje mee of huur er daar een.

Grotten

Vang Vieng wordt omringd door water en bergen, daarom zijn er veel grotten in de buurt. De ene is wat spectaculairder dan de ander. Vaak zijn het leuke stops op de route. Padeng en de Ring grotten en Nang Oua Kham zijn indrukwekkend.

Padeng en ringgrotten

Op loopafstand van het dorp, bevinden zich de Padeng en Ring grotten. Een ideaal uitstapje als je maar kort in Vang Vieng bent en grotten wilt zien. Als je de voetgangersbrug oversteekt, is het ongeveer anderhalve kilometer lopen. De route is aangegeven met witte vlaggetjes. Het is sowieso een toffe wandeling met de kalkstenen bergen in het vizier. 

Nang Oua Kham

Op de weg naar de Blue lagoon staat de Nang Oua Kham grot aangegeven. De grot ligt wat meer afgelegen dan de andere, daarom is het is er meestal rustiger. De grot heeft een vrij smalle ingang, maar binnen is het best groot.

Dorpjes

Als je gaat mountainbiken of op een andere manier de omgeving verkent, kom je door diverse dorpjes. Je ziet dan het grote verschil tussen het leven van de locals en de partyscene van Vang Vieng.

Accommodatie

Er zijn meer dan genoeg hostels en guest houses in Vang Vieng. Accommodatie in Vang Vieng is wel erg gericht op de wensen van backpackers. Het is niet echt mogelijk om in een luxe hotel te overnachten. Vanuit veel hostels is er mooi uitzicht over de rivier en de bergen. De prijzen voor kamers variëren amper, dus een kamer met mooi uitzicht hoeft niet duur te zijn!

Eten en drinken

Vang Vieng is nog altijd een kleine plaats, restaurants vindt je daarom dichtbij elkaar in het midden van het dorp. Naast lokale gerechten, kun je er onder andere pizza en natuurlijk de bekende banana pancakes eten.

Vervoer van en naar Vang Vieng

Vang Vieng ligt tussen Vientiane en Luang Prabang. Een rit naar Vientiane duurt ongeveer vijf uur. Naar Luang prabang ben je zes tot acht uur onderweg. De weg naar Luang Prabang staat bekend om de haarspeltbochten. De rit is niet altijd een pretje als je snel wagenziek wordt. Er zijn diverse vervoersopties beide kanten op; je kunt een VIP-bus, minibus of een bus van het openbaar vervoer nemen. VIP-bussen zijn grotere bussen die rechtstreeks rijden. Je kunt een zitplaats in de bus reserveren. Minibussen werken ongeveer hetzelfde, maar zijn wat sneller omdat ze gemakkelijker over de bergen rijden. Let op: dat is niet altijd comfortabeler. De “lokale bussen” vertrekken meestal wanneer ze vol zijn en stoppen erg vaak. Een rit is goedkoper, maar vaak wel veel langzamer. Uiteraard kun je vaak ook een songtheaw nemen, die vertrekt zodra die vol is. Voor actuele tijden en prijzen kun je het best informeren op het busstation of bij een hostel.

Naast Luang Prabang en Vientiane, kun je vanaf Vang Vieng ook richting Phonsavan reizen. Deze route wordt door minder bussen gereden, maar ook deze weg is goed te bereizen.