Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Behalve in het noorden van Laos kan je ook in de omgeving van Tha Khaek een trekking maken. Dit is een verslag van een tweedaagse trekking door het Tha Khaek NPA (National Protected Area). Het verschil tussen een NPA en NP (national park) is dan in de eerste wel bewoning toegestaan is.

Om 8:00 worden we opgehaald bij ons hostel en gaan we eerst een stukje met de Tuk Tuk. Onze vaste gids blijkt een aardige man te zijn en wanneer we bij het eerste dorpje komen halen we ter plekke onze eerste lokale gids op. Deze worden echter ingezet om ook de dorpjes te laten profiteren van de inkomsten uit toerisme, en natuurlijk weten ze ook het beste de weg. 

Het lopen is makkelijk te doen en we bezoeken diverse grotten. We komen bij een grote grot waar water in staat, langs diverse rigels klimmen we erdoorheen om er aan de andere kant weer uit te komen (locals hebben trouwens gewoon een bootje zie foto 1). We lunchen weer bij een andere grot met super helder water  hier kan je in zwemmen en dan al drijvend op je rug de grot bekijken. 

De lokale gids laat ons vaak stoppen om local food te laten zien. Conclusie alles is local food, verassend lekker zijn de rode mieren met blaadjes. Helaas zijn er weinig vogels want ook local food, ook komen we 2 keer een strop tegen alhoewel dit eigenlijk verboden is. 's avonds slapen we in een dorpje hier is een huisje op palen gebouwt speciaal voor toeristen. Matrasjes op de grond, muskieten net en er is zelfs een wc gebouwtje,  helemaal prima dus. Eten doen we met een aantal mensen van het dorp op de veranda. Ook houden ze voor/met ons een LAO welkoms ritueel. De kinderen zijn eerst heel erg verlegen maar wanneer we met ze gaan spelen vinden ook die het toch wel leuk.

De volgende ochtend vertrekken we na een stickyrijst ontbijt weer, deze keer met een nieuwe lokale gids. Deze heeft flink de pas in. Eerst racen we door het bos en ook stukken berg op waarbij hij met zijn kapmes voor ons het pad vrij maakt. Daarna wordt de natuur minder ruig omdat in dit gebied veel dorpjes zitten die stukje land verbouwen. De karst bergen komen zo wel weer een stuk mooier uit. Lunchen doen we weer in een ander dorpje en hier bezoeken we ook een heilig meer. Super blauw en met rare doorzichtige vissen. Hier mag je helaas niet zwemmen. 

Het laastste stuk leggen we af met een traktor niet echt comfortabel. Dan nog een klein stukje lopen en een laatste meer waar je wel mag zwemmen. De kinderen in dit dorp zijn super enthousiast en willen maar wat graag op de foto. Terug gaan we met de openbare sangthaew.

Via het toeristen office in Tha Khaek kan je verschillende activiteiten organiseren. Ook dagtochtjes en een 2 of 3 daagse trekking. Er zijn 2 gidsen beschikbaar die alle activiteiten doen, je moet dus een beetje geluk hebben dat er net een beschikbaar is. Onze gids was Deth echt een super aardige man en een aanrader als gids. Als je met hem aan de praat raakt kan hij je echt super veel vertellen over Laos en het leven van de mensen. De 2 lokale gidsen nemen je mee door hun gebied en laten je ook veel dingen zien. Deze spreken alleen Lao maar Deth is er dus bij om dit in het Engels te vertalen. De prijs is afhankelijk van het aantal mensen dat mee gaat.