Patrick Schouten Geschreven door 1patrick8. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 894.89 naar Pakse Nu boeken

Laos staat bekend om de prachtige natuur die overal in het land te zien is. De 4000 eilanden, Kong Lo Cave en de omgeving Tha Khaek zijn slechts een paar voorbeelden van wat het land te bieden heeft. De omgeving van ThaKhek en Pakse kun je per scooter verkennen. Van de 'loop' (lus) die je met je scooter maakt, is er een grote en een kleinere variant. De grote Pakse loop heeft een afstand van 320 kilometer. De kleine variant telt ongeveer 220 kilometer. Je ziet tijdens deze tour veel van het schitterende Bolaven plateau.

Motor of scooter huren

Voor een motor of scooter kun je terecht bij een van de vele verhuurpunten in Pakse. Verhuurders geven uitleg over de route, bezienswaardigheden en andere praktische informatie. Als je de verhuurder vertelt dat je de Pakse loop wilt rijden, laat hij of zij op een kaart zien met de routes die je kunt kiezen. Er zijn namelijk twee tot drie varianten Je kunt kiezen voor een twee-, vier- of vijfdaagse Bolaven loop. Bij vertrek geef je een kopie van je paspoort af.

Miss Noy Rental is al sinds jaar en dag een populaire plaats om brommers, motors en scooters te huren. Miss Noy is te vinden aan Route 13 (Road 13), vlakbij de brug over de Sedon-rivier en tegenover Jasmin Indian Restaurant. Het is een kleine plaats en daarom gemakkelijk te missen als je niet goed zoekt. Miss Noy heeft ook een internetcafé. Als je aan het wachten bent en vraagt of je haar internet mag gebruiken, dan mag dat gratis.

Veiligheid en regels

De motor is gemakkelijk te berijden. Het is een schakelmotor zonder koppeling. Met je voet kun je, als je het gas even loslaat, naar een versnelling hoger of lager schakelen. Deze motoren kunnen vrij hard, dus wees voorzichtig. Ze kunnen snelheden van ongeveer 120 kilometer per uur halen, maar die snelheid rijden is sterk af te raden. Hoewel er niet altijd wordt gevraagd om een rijbewijs, doe je er verstandig aan 'm mee te nemen. Een internationaal rijbewijs is officieel ook nodig in Laos en de politie kan er om vragen.

Het is verstandig een helm te dragen, want je rijdt op de openbare weg. Hoofdwegen in Laos zijn vergelijkbaar met provinciale wegen in Nederland en Vlaanderen. Je rijdt dus op dezelfde weg als vrachtwagens, bussen en auto's. Als de politie je aanhoudt en je draagt geen helm, moet je een boete betalen.

Tarieven

Deze tarieven kunnen natuurlijk veranderen, .

Huur motor: $6,- per dag

Borg motor: $200,- (100 cc)

Benzine: $2,- tot $3,- per tankbeurt

Guesthouse: $2,- tot $4,- per nacht

Entree: $1,50 tot $3,- per locatie (Tad Song is gratis)

Kosten door schade aan je motor, worden meestal terugbetaald door de verhuurder, mits het motorische problemen zijn. Is je band lek of val je met je motor, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Een band laten plakken kost meestal rond de 5.000 kip en een nieuwe band zal tussen de 20.000 en 35.000 kip kosten.

Onderweg

Vanuit Pakse is het niet moeilijk om te starten met de Bolaven loop. Als je op Route 13 blijft, kan er weinig misgaan en ben je na een kleine twintig minuten de stad uit. Je begint al snel aan de klim die je moet maken om op het Bolaven Plateau te raken. Het landschap wordt steeds wat groener en je zult her en der koffieplantages zien. De kleine dorpjes hebben vaak marktjes aan de kant van de weg, waar vers fruit verkocht wordt. Let op dat je niet te hard rijdt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker omdat er veel mensen en dieren op de weg lopen. De weg is over het algemeen behoorlijk goed, maar af en toe zul je een gat in de weg zien. Het raken van zo'n gat, kan je behoorlijk uit balans brengen. Let dus goed op en rijd niet te snel. Het aantal verkeersslachtoffers in Laos is al hoog. 

Watervallen

Tijdens de Pakse loop kun je diverse prachtige watervallen bezoeken en op enkele plaatsen kun je zwemmen. Enkele van de watervallen zijn:

Tad Champee
Tad Champee is een waterval op 38 kilometer van Pakse. Om Tad Champee te bereiken moet je nadat je vanaf de hoofdweg links het pad inbuigt, een paar kilometer over een pad dat in hele slechte staat verkeerd rijden. Dit pad leidt je naar de ingang van de waterval. Bij deze waterval kun je zwemmen.

Tad E-tu
Deze mooie waterval wordt weinig bezocht door toeristen. Ook bij Tad E-tu kun je zwemmen, maar het zal je iets meer moeite kosten dan bij Tad Champee. De waterval ligt ongeveer 36 kilometer van Pakse, op de weg naar Paksong.

Tad Fane
Tad Fane is met een hoogte van boven de 100 meter, de hoogste waterval van Laos. De waterval wordt drukker bezocht, maar is een bezoekje waard. Je kunt bij deze waterval ook genieten van een lekker bakje koffie. Mr. Koffie (een Nederlander die in Laos woont) runt dit zaakje en weet veel van koffie. Hij biedt ook koffietours die je nog meer laten zien over koffie en dompelt je daarmee onder in de koffiecultuur van het Bolaven Plateau.

Tad Yuang
Bij Tad Yuang kun je fijn even in het gras zitten. Het is een mooie waterval. Door de trappen op te gaan, kun je er nog meer van zien. Zwemmen kan hier ook, maar niet te dicht in de buurt van de waterval.

Tad Hang en Tad Lo
In het populaire dorpje dat onder reizigers bekend staat als Tad Lo, vind je de watervallen Tad Hang en Tad Lo. De watervallen zijn mooi en je kunt ook hier prima zwemmen en genieten van de aangename sfeer in het dorpje. Er zijn diverse guest houses in het dorp. Je kunt hier dus ook andere reizigers ontmoeten.

Tad Soung
Een mooie trip vanuit Tad Lo is, die naar Tad Soung. Tad Soung is een waterval met geweldig uitzicht. Ook de route naar de waterval en de tocht naar de top zijn leuk.

Er zijn diverse andere watervallen die je op het Bolaven Plateau en tijdens de loopt kunt bezichtigen, Tad Katamtok en Tad Houa Khone bijvoorbeeld. Je krijgt bij huur van een brommer meestal een kaartje mee waarop veel bezienswaardigheden aangegeven staan.

Pakse

In de stad Pakse zijn veel guest houses en hotels. Verblijf je er voor of na de Bolaven loop nog even kun je een aantal mooie tempels bezichtigen. Als je geen genoeg kunt krijgen van de Laotiaanse natuur, kun je er deelnemen aan een trekking. Of je kunt de natuur van bovenaf bewonderen terwijl je aan een zipline hangt. Kajakken is ook mogelijk! De stad is bereikbaar per bus, boot, minivan en met het vliegtuig.