eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Alles wat je moet weten om onbezorgt op reis te gaan. De meest voorkomende vragen hebben we in dit document samengevat, zodat je snel en gemakkelijk het antwoord kunt vinden op je vraag.

Hoeveel tijd heb ik ongeveer nodig om Laos te zien?

Wil je de alleen hoogtepunten van Laos afgaan (Luang Prabang, Vientiane, VangVieng, 4000 eilanden, Bolaven Plateau en Tha Keak dan heb je aan 3 weken genoeg. Je kunt dan op je gemakje rondreizen en de tijd nemen wanneer je het ergens naar je zin hebt.

Heb je een hele krappe planning dan zou je dit eventueel ook in 1,5 tot 2 weken kunnen doen. Natuurlijk is je reistempo altijd afhankelijk van hoe jij je vakantie ziet. Wil je op je gemak van Laos genieten en ook wat kleinere plaatsen aandoen zodat je het authentieke Laos helemaal leert kennen dan kun je je ook prima 2 maanden vermaken. Toch reist het gros van de reizigers ongeveer 2 tot 4 weken door Laos.

Met welk budget kan ik door Laos reizen?

Vind je het niet erg te slapen op een bed gemaakt van enkel planken, eet je voornamelijk op straat en in lokale ‘restaurantjes’ (en niet of weinig vlees en vis) en drink je geen alcohol dan kun je rondkomen van een dagbudget in Laos van 10 tot 15 euro. Wil je echter iets meer luxe (denk aan een redelijk bed, af en toe eens een toertje en een biertje op zijn tijd). Dan kun je met een dagbudget van 20 euro prima rondkomen. Ga je voor nog meer luxe, enkel eten in westerse restaurantjes, hotel met airco en warm water.  en reizen met minibusjes dan zal je dagbudget tussen de 20 en 30 euro schommelen.

Hoe dan ook zal Laos voor een Westerse toerist een goedkoop land zijn!

Wanneer is het regenseizoen en kun je in deze periode reizen?

Tussen mei en begin november is het Regenseizoen in Laos. Hoewel het woord regenseizoen je waarschijnlijk afschrikt hoeft dit helemaal niet zo vervelend te zijn als het klinkt. In het algemeen is een regenseizoen heel goed te doen. Soms staat er eens een straat blank en moet je door het water sjouwen, het andere moment kan het zonnetje doorbreken en is het heerlijk weer.  Je kunt de klok er op gelijk zetten dat het rond 15.00/ 16.00 uur met bakken uit de hemel komt zetten. Aangezien de regen vaak op een redelijk vast tijdstip komt kun je je tripjes hier dus wel redelijk omheen plannen. Wanneer je veel per brommer wilt reizen kan het regenseizoen lastig zijn aangezien niet alle wegen verhard zijn. De in het droge seizoen zo stoffige zandweggetjes worden dan kleine riviertjes wat natuurlijk alles behalve prettig rijdt!

Kan ik in Laos gewoon pinnen of moet ik contant geld meenemen?

Pinnen in Laos is op steeds meer plaatsen mogelijk en in de laatste jaren (tot aan 2015) zijn er erg veel apparaten geplaatst in het land. In Laos kun je tegenwoordig in alle grote en middelgrote plaatsen pinnen. Let er wel op dat pinnen met Rabobank passen problemen kan geven. Ook is het handig wat contant geld mee te nemen. Kom je bijvoorbeeld vanuit Thailand, Laos binnen neem dan wat extra Bath mee over de grens. Zo heb je altijd een back up wanneer je toch problemen met pinnen mocht ondervinden.

Per transactie kun je 1.000.000 Kip pinnen (20.000 Kip kosten aan de Laotiaanse bank) bij de meeste automaten en bij de ANZ bank kun je zelfs 2.000.000 kip per transactie pinnen (40.000 Kip kosten aan de Laotiaanse bank). Leg een voorraad aan wanneer je een tijdje in gebieden zonder ATM gaat reizen! De automaten werken bovendien niet altijd. Reken er dus niet blind op. Zorg dat je altijd iets achter de hand hebt! Travellercheques zijn niet aan te raden voor Laos aangezien je ze moeilijk kan inwisselen. Pinnen met een Credit Card is vaak ook mogelijk, maar brengt extra kosten met zich mee.

Wat moet ik weten over de toiletten in Laos?

De toiletten (toilet in het Laotiaans = suam/ hong nam (beleefder) in guesthouses (gasthuizen) en hotels in Laos zijn vaak zit wc's zoals wij ze in Nederland en België ook kennen. Je komt ook regelmatig een hurktoilet tegen. Een "gat" in de grond zoals ze ook wel genoemd worden. Het is eigenlijk een normaal toilet alleen dan laag in de grond gebouwd. Je voeten plaats je aan weerszijden en terwijl je hurkt (squad) doe je je ding. Het doorspoelen van een hurktoilet is in de vorm van een plastic bakje waarmee je water uit een waterton haalt en in het toilet spoelt. Deze toiletten zijn meestal in restaurants te vinden waar de familie zelf ook woont.

Verstandig is om je eigen toilet papier mee te nemen als je dit normaalgesproken gebruikt want dit is niet overal aanwezig. Toiletpapier mag je in Laos niet doorspoelen. Gooi het in het emmertje dat ervoor klaar staat (als het aanwezig is). Het maakt niet uit hoe luxe je toilet of hotel er uitziet, het rioleringssysteem van Laos is vaak niet berekend op toiletpapier. Een blokkade kan hele nare gevolgen hebben voor het hele hotel en soms zelfs de hele buurt. Doorspoelen is vaak niet 'automatisch' zoals in westerse landen. Vaak zul je doorspoelen door met een schepje het water uit een basin te nemen en in het toilet te gooien.