Ilse Govers Geschreven door IlseGovers.

De natuur van het vredige Laos is adembenemend. De bergen en watervallen zijn prachtig en de cultuur is fascinerend. Veel mensen zullen deze mening delen. Ga je naar Laos, dan wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk van het land zien. In dit artikel staat een praktische route die je daarbij helpt. Het is mogelijk bepaalde steden over te slaan. Ook kun je in veel steden een bus of vliegtuig nemen naar een andere Aziatisch land. Doe je dit niet, dan ben je met deze route drie tot vier weken zoet.

Goed om te weten: in Laos rijden geen treinen op een heel klein stukje spoor na. Het land telt relatief veel vliegvelden (maar routes en vluchten zijn niet altijd helder). In Laos rijden veel bussen en songthaews. Songthaews zijn pick up's met bankjes in een overdekte laadbak.

Bij elk stukje van de route is aangegeven in hoeveel dagen de highlights ter plekke te bekijken zijn. Langer blijven is natuurlijk ook erg leuk. Houd je de richtlijnen van dit artikel aan en tel je daar de reistijd bij op (die in Laos van de ene naar de andere stad vaak een hele of halve dag bedraagt), dan duurt je reis door Laos ongeveer vijf weken.

Thailand → Luang Prabang

Een populaire manier om van Noord-Thailand naar Laos te reizen is per slowboat. Deze boot vaart in twee dagen van Huay Xai, een plaatsje in de buurt van het Thaise Chiang Rai, naar een plaatsje in de buurt van het Laotiaanse Luang Prabang. Terwijl je over de Mekong vaart, word je omringd door prachtige natuur. De boot stopt halverwege in Pak Tha of in Pak Beng, waar je kunt overnachten. 
Verblijf Luang Prabang ± vier dagen

Luang Prabang → Nong Khiaw

In vier uur tijd brengt een songthaew je van het mooie Luang Prabang naar het nog rustige Nong Khiaw. Hier kun je mountainbiken in de natuur, bergen beklimmen en grotten bezoeken.
Verblijf in Nong Khiaw ± twee dagen

Nong Khiaw → Muang Ngoi Neua → Vietnam

Vanuit Nong Khiaw is het mogelijk Muang Ngoi Neua te bezoeken. Deze plek geeft nog meer zicht op het leven op het platteland in Laos. Ook kun je hier trekkings maken. Het dorpje is bereikbaar per boot en over land. Vanaf Muang Ngoi Neua kun je doorreizen naar Vietnam, via Muang Khua, dat met een busje te bereiken is. In het Laotiaanse Muang Khua vertrekt een bus naar het Vietnamese Dien Bien Phu. 
Verblijf in Muang Ngoi Neua ± twee dagen

Vliegen naar en vanuit Luang Prabang

Het vliegveld in Luang Prabang is een van de grotere in Laos. Veel grote Aziatische steden zijn bereikbaar via de lucht. Ideaal als je niet veel tijd hebt. Vliegtuigen vertrekken vanaf Luang Prabang International Airport naar: 
Vientiane en Pakse (Laos)
Bangkok en Chiang Mai (Thailand)
Hanoi (Vietnam)
Siem Reap (Cambodja)
Chengdu (China)
Seoul (Zuid-Korea)

Luang Prabang → Vang Vieng

Veel mensen reizen door naar het populaire Vang Vieng om te feesten en te genieten van het natuurschoon in de directe omgeving. Per bus of minivan kun je deze afstand in zes tot zeven uur overbruggen. 
Verblijf in Vang Vieng ± drie dagen

Vang Vieng → Vientiane

Veel mensen bezoeken Vang Vieng om in een rubberen band de rivier af te zakken. Dit wordt ook wel tuben genoemd. Vind je die band om je billen niet meer zo lekker zitten of ben je de dronken toeristen om je heen beu, dan is een rit in een songthaew of (mini)bus richting de hoofdstad geen verkeerde keuze. Na vier à vijf uur door Laotiaanse dorpjes te hebben gehobbeld, kom je aan in Vientiane. Kun je geen genoeg krijgen van de rivier de Mekong, dan kun je in een kano naar Vientiane. Dit is echter alleen mogelijk als er voldoende aanmeldingen zijn. Je hebt de meeste kans in het hoogseizoen. Je kunt zelf op zoek gaan naar leuke mensen die ook van kanoën houden. 
Verblijf in Vientiane ± twee dagen

Vliegen naar en vanuit Vientiane

Vientiane heeft, voor Laotiaanse begrippen, een groot vliegveld. De piloten brengen je graag naar:
Luang Prabang, Pakse, Houeisai (Huay Xai), Luang Namtha, Oudomxay en Xieng Khouang (Phonsavanh) (Laos)
Bangkok (Thailand)
Phnom Penh (Cambodja)
Hanoi (Vietnam)
Kuala Lumpur (Maleisië)
Kunming, Guangzhou en Nanning (China)
Busan en Seoul (Zuid-Korea)

Vientiane → Thakhek

Vanuit Vientiane is er een breed scala aan mooie plekken waar je naartoe kunt reizen. Thakhek is een van de opties. Thakhek is niet zo indrukwekkend, maar 'the loop' die je er kunt maken op een brommer of motor is dat wel. Ga je “the loop” rijden, dan ben je vier dagen onderweg in de bergen van Laos. Je passeert alleen kleine dorpjes en grotten en het landschap is verrassend afwisselend. De mensen in de dorpen zijn bijzonder vriendelijk. Van Vientiane naar Thakhek rijden bussen. Verblijf in Thakhek ± vijf dagen

Thakhek → Vietnam (Hanoi)

Vanuit Thakhek vertrekken (nacht)bussen naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. De rit duurt ongeveer 18 uur.

Thakhek → Savannakhet

Vanaf het busstation van Thakhek vertrekken niet alleen bussen naar Vietnam. Als je in Laos wilt blijven, zijn Pakse en Savannakhet interessante plekken om vanuit Thakhek naartoe te reizen. Savannakhet is een grote stad met veel bezienswaardigheden. 
Verblijf in Savannakhet ± twee dagen

Savannakhet → Thailand/Vietnam

Vanuit Savannakhet vertrekken bussen naar het Vietnamese Hué. Via grensovergang Nakhon Phanom kun je naar het Thaise Chiang Mai reizen. Vanaf de luchthaven van Savannakhet vertrekken zowel binnenlandse vluchten als vluchten naar de Thaise hoofdstad Bangkok.

Savannakhet → Pakse

Reizen van Savannakhet naar Pakse kan via de lucht of via de weg. Net als in Thakhek is het ook in Pakse mogelijk om een 'loop' te rijden met een brommer of een motor. Vanuit Pakse kun je naar het Bolaven Plateau. Dat is een regio met prachtige natuur waarin watervallen en koffie de hoofdrol spelen. Ook kun je van Pakse naar Champasak gaan, waar je de eeuwenoude tempel Wat Phou kunt bewonderen.  
Verblijf in Pakse ± drie dagen

Pakse → Si Phan Don (4000 islands)

Na Pakse kun je ontspannen in Si Phan Don (4000 Islands/ 4000 Eilanden). Bussen rijden van Pakse naar Si Phan Don en omgekeerd. Ook is het mogelijk je reis voort te zetten in Da Nang. Pakse is per bus direct verbonden met de Vietnamese stad. Per vliegtuig kun je snel naar andere Laotiaanse steden vliegen en ook naar het Cambodjaanse Siem Reap.
Verblijf in Si Phan Don ± drie dagen

Si Phan Don → Cambodja

Si Phan Don ligt in het zuidelijke puntje van Laos dat grenst aan Cambodja. Wil je naar Cambodja, dan hoef je vanaf Si Phan Don niet ver meer te reizen. Per bus kun je naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh reizen. Bussen rijden ook van Si Phan Don naar Siem Reap, waar het grote, bekende tempelcomplex Angkor Wat staat. De bekende eilanden van Si Phan Don zijn Don De, Don Khone en Don Khon en sinds kort is er ook een mogelijkheid om op het traditionele Don Som te overnachten.

Met deze route zie je het meest van Laos:
(vanuit Vietnam) Muang Ngoi Neua → Nong Khiaw → Luang Prabang → Vang Vieng → Vientiane → Thakhaek → Savannakhet → Pakse → Si Phan Don → Phnom Penh/Siem Reap (Cambodja)
(vanuit Cambodja) Si Phan Don → Pakse → Savannakhet → Thakhaek → Vientiane → Vang Vieng → Luang Prabang → Nong Khiaw → Muang Ngoi Neua → Dien Bien Phu (Vietnam)
(vanuit Thailand, China, Zuid-Korea, Vietnam of Cambodja) Luang Prabang → Vang Vieng → Vientiane → Thakhaek → Savannakhet → Pakse → Si Phan Don → Phnom Penh/Siem Reap (Cambodja)
(vanuit Thailand) Savannakhet → Thakhaek → Vientiane → Vang Vieng → Luang Prabang → Nong Khiaw → Muang Ngoi Neua → Dien Bien Phu (Vietnam)

Safe travels!