eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Het klimaat in Laos is tropisch, met drie seizoenen: Het koele, droge seizoen van november tot maart (25ºC). Het hete seizoen van maart tot mei heeft temperaturen tot 40 graden Celsius in de valleien. En het regenseizoen (moesson) dat duurt van mei tot oktober. Deze wordt door z'n hoge luchtvochtigheid door velen als het zwaarst ervaren. Ook in Azië is het klimaat in de war en de laatste jaren hebben de seizoenen zich niet helemaal gehouden aan de bovengenoemde maanden. Wat hierboven staat is dus meer een indicatie dan een garantie.

Beste reistijd

Hoewel reizen door Laos het gehele jaar mogelijk is zijn de beste maanden, de droge maanden van november tot april. De temperatuur is afhankelijk van de hoogte en het seizoen. Hoe later in het droge seizoen hoe warmer. In de meeste delen van het land is het weer het gehele jaar door warm. In de bergen kan het koud zijn (vooral in de maanden december tot en met februari) en de temperatuur kan 's nachts flink dalen op hooggelegen gebeieden. Check dus even hoe het weer is tijdens jouw reis zodat je je kleding hierop kan aanpassen!

Regenseizoen

In het regenseizoen valt er minimaal een keer per dag een flinke bui. Dit zijn echt geen buitjes zoals in Nederland maar soms urenlange buien waarbij het echt met bakken uit de hemel valt. Toch klaart het na een bui bijna altijd weer op waarna je alsnog van een lekker zonnetje kan genieten. Het is dus niet zoals in Nederland waar het hele dagen (en soms weken) achter elkaar kan miezeren. Over het algemeen kan je er je klok op gelijk zetten. Na 15.00 's middags is de kans groot op een bui. Probeer dus je dingen te zien voor die tijd.