Sander Putmans Geschreven door LaosFan. Foto door: Tikva

In Laos zijn meerdere bijzondere groten de Kong Lo Cave is misschien wel de meest bijzondere. 

Kong Lo Cave

De Kong Lo grot is is 7.5 km lang en meer dan 100 meter hoog en 90 meter wijd.

AfbeeldingIn de grot staat water en je kunt deze dan ook alleen bezoeken met een bootje. Er liggen bootjes klaar bij de ingang van de grot, de mensen van het dichts bijzijnde dorpje hebben samen een vaste prijs afgesproken en je moet dan ook een kaartje kopen. vervolgens stap je met max 3 toeristen in je uitgeholde boomstam. Er zit een geweldige snelle motor op deze boot en naast de bestuurder is er ook nog een man mee met een grote, sterke lamp. Hiermee schijnt hij in het rond zodat je de grot kunt bekijken. Na het eerste stukje stap je uit om een klein stukje te lopen in de grot en de omgeving te bewonderen. 

Dan ga je verder. Bij laag water moet je wel af en toe uit stappen zodat de 2 mannen de boot over een grindbank kunnen trekken.

Na ongeveer een uur ben je aan de andere kant van de grot hier wordt even aangelegd. Hier heb je 15 minuten om rond te kijken en wat drinken te kopen. De terugweg is nog enger. Volle kracht vooruit en rakelings langs zich net boven en onder het wateropervlakte bevindende rotsen.

Vervoer

Tussen Tha Kaek en Vientianne op de route 13 ligt het dorpje Vieng Kham, hier bevind zich de kruising naar de route 8. Daar neem je de locale bus/pick up die route 8 volgt en je naar het dorpje Bang Kong Lo brengt. Iedereen weet dat als je een buitenlander bent dat je dan naar de grot wil, ze zetten je dan ook daar af. Dit is nog iets verder dan het dorpje zelf. Eventueel moet je nog een keer overstappen wat route 8 splits zich in een 8a (naar Vietnam) en een 8b (die moet je heben). Ook gaat er 1 keer per dag ('s ochtends vroeg) een directe Song Theaw vanaf Tha Kaek.

Accommodatie

Afbeelding

Bij de grot zullen ze je waarschijnlijk ook gelijk vragen waar je slaapt en of je een homestay wil. Zo ja dan ga jij lekker de grot door en wanneer je terug komt wordt je meegenomen naar het dorpje en ingekwartierd bij een familie die waarschijnlijk geen Engels spreekt. Er is een roulatie schema zodat alle inwoners profiteren van de (weinige) toeristen die hier komen. Er komt ook een mannetje langs aan wie je moet betalen en waarvan je een bonnetje krijgt. Dit was 25.000 kip incl avondeten, ontbijt en het onbetaalbare LAO welkomsritueel p.p. Deze man die wel engels spreekt zal je ook gelijk vertellen hoe laat de volgende dag de Song Theaw naar de kruising gaat. De volgende ochtend worden we ook weer netjes gewekt en opgehaald met alle 7! toeristen die hier geslapen hebben.

Ideaal systeem omdat de trip eigenlijk te lang is om in een dag te maken en je zo niet alleen een prachtige grot bezoekt maar ook eens echt bij de mensen thuis komt. Speciaal voor de toeristen maken we op de terugweg ook nog een stop bij een van de mooiste uitkijk punten onderweg.

Grot Vieng Phouka

In het dorpje Vieng Phouka (Noord-Laos) is ook een mooie grot. Deze kan je bijvoorbeeld als tour regelen bij het lokale Eco Centre. We zijn naar een grot geweest waar we samen met een gids een paar uur in hebben gelopen. Het was een mooie beleving maar wel erg benauwd daar binnen in de grot. We betaalden 10$ p.p. De gids kan ook trekkings organiseren en ik heb er vertrouwen in dat het goed wordt geregeld.