Sander Putmans Geschreven door LaosFan. Foto door: bolletjeom

De munteenheid van Laos is de kip en voor 1 Euro krijg je maar liefst 8.800 Kip (eind mei 2015). Miljonair zijn is in Laos dus een eitje!

Er zijn bankbiljetten van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, en 500 Kip. Het grootste bankbiljet dat je regelmatig tegen zult komen is dus 100.000 Kip (ongeveer 11,40 Euro). Je loopt dus snel met een dik pak geld rond! Naast de Kip kun je op veel plaatsen ook betalen met de Thaise Baht en de Amerikaanse Dollar (en in betere restaurants in Vientiane sinds kort ook met de Euro). Toch wordt de Kip het meest gewaardeerd, je bent tenslotte in Laos!

Pinnen

Pinnen was vroeger altijd een groot probleem in Laos. Een tiental jaren geleden waren er nog nauwelijks tot geen pinautomaten maar op dit moment schieten ze als paddestoelen uit de grond. Zo kan je in ieder geval pinnen in Vientiane, Luang Prabang, Pakse, Paksong, Vang Vieng, Huay Xai, Savannakhet, Don Khong, Luang Nam Tha en nog diverse andere plaatsen. Het maximale bedrag dat je uit de pinautomaten kan halen is meestal 1.000.000 kip (ongeveer 90 euro) en je betaalt ongeveer 4 euro aan transactiekosten per keer dat je pint (afhankelijk van je bank). Er zijn enkele pinautomaten waar je 2 miljoen Kip kunt pinnen (met dubbele kosten aan de Laotiaanse bank).

Leg dus een voorraad aan wanneer je een tijdje in gebieden zonder pinautomaat (ATM) gaat reizen! De automaten werken bovendien niet altijd. Reken er dus niet blind op. Zorg dat je altijd iets achter de hand hebt!

Let op: pinpassen van de Rabobank doen het via de pinautomaat vaak niet bij sommige banken! Je kunt dan het beste proberen bij een vestiging van BCEL (een grote bank in Laos) en ANZ. Bij een wisselbureau langsgaan of een creditcard (met hogere kosten voor gebruik) gebruiken is ook een optie natuurlijk.

Kip, Baht of Dollar en wisselen

Met de komst van de pinautomaten worden Dollars en Baht steeds vaker niet geaccepteerd. Logisch! Je bent in Laos en hebt de mogelijkheid gewoon Kip op te nemen, doe dit dus ook! Waar het eerder verstandig was een hoop Thaise Bath mee te nemen is dit steeds minder aantrekkelijk aan het worden. De wisselkoersen zijn vaak onvoordelig en zo ben je vaak veel duurder uit dan wanneer je gewoon gaat pinnen. Wil je toch wat geld mee voor de zekerheid neem dan voor ongeveer 100 Euro aan Thaise Baht mee (ongeveer 3.700 Baht). Deze kun je in geval van nood altijd wisselen en op sommige plaatsen ook gebruiken voor betaling.

Omwisselen in winkels of restaurants is vaak erg onvoordelig. Wisselbureaujes of guesthouses geven vaker een betere deal en de bank geeft je in de meeste gevallen de eerlijkste koers.

Traveller cheques

Traveller cheques zijn vrij onhandig. Op veel plekken weten ze niet wat ze er mee moeten en ben je veel tijd kwijt met inwisselen. De burootjes die ze wisselen vragen een pittige provisie. Traveller cheques zijn dus niet voordelig en alleen als back-up handig.

Reisbudget Laos

Laos is één van de goedkoopste landen in de wereld om doorheen te reizen. Toch is het opvallend hoe snel de prijzen van sommige producten en diensten stijgen en hoeveel lef sommige mensen hebben in de toeristengebieden. Laos heeft veel minder luxe en faciliteiten te bieden en toch liggen de prijzen voor accomodatie vaak hoger dan in buurland Thailand! Zeker in Vientiane en Luang Prabang is het soms zoeken naar waar voor je geld. Toch kun je van zo'n €20 per dag makkelijk rondkomen.

Enkele voorbeelden van prijzen:

Maaltijd: 15.000 - 35.000 kip
Frisdrank: 5.000 kip
Fruitshake: 5.000 tot 10.000 Kip
Noodlesoep: 5.000 tot 20.000 Kip (meestal tussen de 10.000 en 15.000 Kip)
Brommerhuur voor een dag: 40.000 tot 120.000 Kip (afhankelijk van soort en plaats)
Groot biertje (vaak Beerlao): 8.000 tot 15.000 kip
Busreis van 1 uur: 15.000 kip
Double room met eigen badkamer: 80.000 kip

Let op: dit zijn richtprijzen en soms zullen prijzen dus hoger of lager zijn.