bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Laos heeft een aantal culinaire, unieke specialiteiten. Verder worden er in Laos veel gerechten geserveerd die in andere delen van Azië ook bekend zijn.

Eten

Het is belangrijk in Laos goed op te passen voor voedselvergiftiging. Elektriciteit is niet in alle gebieden 24/7 voorhanden, dus vlees is niet altijd goed gekoeld. Voor westerlingen is kraanwater in Laos niet hetzelfde als drinkwater. Wel worden ingrediënten vaak gewassen met dit water. Je kunt daarom ziek worden van rauwe gerechten, zoals salades. Gebruik je gezonde verstand en kijk om je heen voordat je iets bestelt. Bestel bijvoorbeeld geen vis als je niet in de buurt van een rivier of de zee bent.

Rijst en noedels

Rijst en noedels zijn de hoofdingrediënten van Laotiaanse gerechten. Vooral kleefrijst zul je veel zien. Er wordt veel gevarieerd met rijst en noedels. Veel kraampjes op straat verkopen noedelssoep. In restaurantjes in minder toeristische gebieden is noedelssoep vaak het enige dat geserveerd wordt. Een noedelsoepje zal je tussen de 50 eurocent en 2 euro kosten (vaak 10.000, 12.000 of 15.000 kip). Khao piak sen bestaat uit rijstnoedels en heeft een dikkere structuur. Foe (pho) komt oorspronkelijk uit Vietnam en is wat dunner. Kleefrijst (sticky rice) wordt veel gegeten in Laos. Je krijgt het meestal in een mandje of in een bamboeblad. Je draait de rijst tot een balletje en dipt dat in je curry of eet het met vlees of vis.

Laap

Laap is een lokale specialiteit gemaakt van groenten met vis of gehakt - wat meestal varkensvlees is en soms kip of rund. Het wordt vaak koud of lauw gegeten. Laap is meestal rauw. Let hiermee op, want rauw vlees kan in Laos weleens voor een diarreeprobleempje zorgen. Wanneer vlees gestoomd is, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Riviervis en vispasta

Ook vis uit de rivieren kun je niet zomaar eten in Laos. Er zitten namelijk vaak wormpjes in die je erg ziek kunnen maken. Zorg dan ook dat je vis eet die zeer goed verhit is geweest, bij voorkeur gegrild. Vispasta - 'padaek' genoemd in het Laotiaans - wordt in vrij veel gerechten gebruikt en dit heb je eigenlijk niet door. Soms is de pasta gemaakt van gefermenteerde vis. Dit is voor westerlingen niet zo veilig. Probeer het daarom te vermijden. Een heel klein beetje kan niet veel kwaad, maar voeg het niet zelf toe aan je gerecht.

Brood

De Fransen zijn hier geweest en hebben de baguette (stokbrood) geïntroduceerd. Ideaal als ontbijt of lunch. Vaak is dit ongezout brood, dus het is een beetje flauw. Brood kun je vaak bij kraampjes langs de weg kopen. Brood met paté is een klassieker (de paté is wel anders dan de Franse variant), maar ook brood met gebakken ei (ter plekke gebakken) is een goede optie. Khao jii is het Laotiaanse woord voor brood.

Happy, happy, happy!

Klinkt leuk, toch? Happy op de menukaart wil zeggen dat er wiet, opium of paddenstoelen aan de pizza of milkshake is toegevoegd. Wees hier heel voorzichtig mee. Je kent de sterkte van het spul niet en menig toerist krijgt een hardere klap te verduren dan ze verwacht hadden. Ook is het illegaal drugs te gebruiken in Laos en kan het je in de problemen brengen als de politie een kijkje komt nemen.

Drinken

Nam - wat Laotiaans is voor water - uit de kraan drinken is zeer onverstandig in Laos. Je kunt in alle toeristische plaatsen overal water in flessen kopen. Ook zijn er plekken waar je flessen kunt hervullen, wat natuurlijk beter is voor het milieu. Mocht het echt een probleem zijn een fles water te kopen, doordat je je in the middle of nowhere bevindt bijvoorbeeld, kook je water dan enkele minuten voordat je het drinkt.

Frisdrank

Frisdrank is in Laos te krijgen, maar het assortiment is minder uitgebreid dan in bijvoorbeeld Thailand. Zo kun soms geen Coca-Cola krijgen, maar wel Pepsi. Verder is Sprite, 7-Up, Fanta en Mirinda. Mirinda is een mierzoete Fanta-variant. Flesjes (glas) zijn goedkoper dan blikjes en zeker een blikje Coka Cola Light kan wat duurder zijn. Coca Cola Zero is ook verkrijgbaar in Laos, maar verwacht niet dat je het in kleine plaatsen kunt vinden. Je krijgt vaak een rietje bij je flesje. Oishi ice tea is in Laos een populaire frisdrank en is verkrijgbaar in verschillende varianten.

Koffie en thee

In Laos wordt veel koffie verbouwd en de kwaliteit is erg goed. De melk die soms wordt toegevoegd is gezoet, daar moet je van houden. Vraag wel nadrukkelijk naar Lao koffie, anders krijg je meestal oploskoffie van Nescafé. Als je je koffie zwart drinkt, vraag dan om café dam (dam is zwart). Thee is ook overal te verkrijgen. De lokaal verbouwde thee is groene thee. Wil je Lipton thee, vraag dan om Lipton tea, no milk, no lemon.

Beerlao

Hét bier van Laos is spotgoedkoop en een van de weinige producten die in Laos geproduceerd wordt. Een fles Beerlao is groot (640 ml) en kost niet veel. Op minder toeristische plaatsen kost een fles soms slechts 8.000 kip. Vaak kost een fles 10.000 kip (ongeveer 1,20 euro) of 12.000 kip. Er is ook een donkerbier te verkrijgen. Sinds enige tijd is er ook een Beerlao Gold versie. Die is iets duurder en gebrouwen met speciaal geselecteerde (betere) ingrediënten, zegt men.   

LaoLao

LaoLao (soms ook LaoKao) is "whisky". De drank wordt vaak thuis gestookt van rijst of maïs. De smaak kan dus verschillen. Wees voorzichtig, want deze drank bevat minimaal 40% alcohol. Er zijn ook fabrieken die LaoLao met een constante kwaliteit produceren en die je veilig kunt drinken.

Restaurants

Uiteten gaan in Laos kan op verschillende manieren. In de grotere steden en in toeristische plaatsen zijn erg veel restaurants. De verschillende restaurants hebben gerechten uit de Laotiaanse, andere Aziatische of verschillende westerse keukens op de kaart staan. Voor de budgetreizigers: wijk af van de hoofdstraat, de zijstraatjes zijn vaak iets goedkoper en net zo goed!

De lokale bevolking gaat zelf niet vaak uiteten in een restaurant, al neemt dat aantal door een groeiende middenklasse gestaag toe, vooral in Vientiane. Er zitten daarom vooral toeristen in restaurants. Locals eten vaker bij kraampjes op straat. Hier kun je Laotiaans of Vietnamees - door de aanwezigheid van veel Vietnamese migranten - eten voor een fractie van de prijs die je betaalt in een toeristisch restaurant!

De meeste restaurants zijn bij de mensen thuis en bestaan uit plastic tafels en stoelen met daarboven tl-verlichting. De keuken bestaat soms uit twee gaspitjes of men kookt (deels) op hout of houtskool. Het eten van verschillende personen aan een tafel wordt daarom meestal niet tegelijkertijd geserveerd.

Sommige restauranthouders spreken geen Engels en geven pen en papier om je bestelling op te schrijven. Als gerechten zichtbaar zijn, op tafels waar andere gasten aan zitten bijvoorbeeld, kun je ook aanwijzen wat je graag zou eten. Regelmatig komt een maaltijd niet of een verkeerde maaltijd wordt geserveerd, ook al ben je de enige gast in het restaurant. Alles gebeurt in Lao-tijd, dus heb vooral geen haast! Laat je hierdoor alsjeblieft niet afschrikken, want het eten in de lokale restaurantjes is vaak erg lekker.