twins Geschreven door twins. Foto door: Tikva

Er zijn verschillende guesthouses en hotel/resorts in Laos te vinden. De prijzen variëren van $3 voor budget accommodatie en vele honderden dollars voor luxe accommodatie. 

Een slaapplek vinden doe je in Laos op de bonnefooi. Er zijn maar heel weinig guesthouses die een website hebben of een online bookingssysteem. Zelfs als ze het wel hebben wil nog niet zeggen dat ze het ook regelmatig checken. Wanneer je op je bestemming bent aangekomen loop je gewoon met je rugzak richting de guesthouses/hotels waar je de kamers bekijkt. Twijfel niet wanneer een hotel je niet aanstaat maar loop rustig door naar het volgende hotel! Voor dezelfde prijs heb je soms een veel betere kamer. Deze manier van kamers zoeken maakt ook dat je goed kunt onderhandelen over de prijs.

Steden als Luang Prabang en Vientiane zijn aanzienlijk duurder dan andere locaties. Reken op 5 á 7 euro per nacht voor een budget 2 persoonskamer. Sommige guesthouses bieden je een warm water douche. Voor een budget kamer krijg je meestal koud water, een kleine ruimte (meestal wel schoon) en een waaier/fan. Evt. gedeelde douche en toilet met andere gasten op de gang.

Bedlinnen is altijd aanwezig en soms krijg je zelfs een handdoek. Neem evt. wel een laken(zak) mee want er is niet altijd een (schoon) deken aanwezig. Een deken kan je wel echt nodig hebben op sommige plekken in Laos (afhankelijk van het seizoen). Mocht je ruimte hebben voor een vliegtuigdekentje, lakenzak of slaapzak in je tas pak dit dan gerust in.

Hoe meer je betaalt voor een kamer hoe meer luxe  je (over het algemeen) krijgt. Een middenklassehotel kost ongeveer $20 per nacht. Dan heb je een eigen badkamer met warm water, een airco, een tv en een koelkast op je kamer. 

Verder zal het in Laos nog wel eens voor kunnen komen dat je in een prachtig hutje overnacht. Hoewel de vele hutjes er zeer aantrekkelijk en leuk uitzien, moet je je bedenken dat je hutjes welke in de zon staan bloedheet zullen worden. Kijk dus of het  hutje op het oosten ligt of niet. Bij een hut op het oosten drijf je 's ochtends je bed uit en op het westen is het aan het einde van de dag heet in je kamer. Kijk verder of er schaduwrijke bomen omheen staan en of het een golfplaten dak is of riet (riet is koeler). 

Tip: In het laagseizoen geven veel guesthouses korting. Vraag altijd voor je incheckt of ze de kamer voor een betere prijs aan je kunnen verhuren.