Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Kroatië heeft diverse vliegvelden. Een aantal daarvan zijn door lowcost airlines goedkoop bereikbaar. Ook voor bijvoorbeeld interrailers is Kroatië goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Vliegen naar Kroatië

Er zijn in Kroatië diverse internationale vliegvelden o.a. Zagreb, Split, Pula en Dubrovnik. De grootste maatschappij van Kroatië, Croatia Airlines, biedt het hele jaar door rechtstreekse vluchten of vluchten met overstap in Zagreb vanuit Nederland en België. Prijzen starten vanaf 200 euro retour.

Er zijn diverse lowcostmaatschappijen die ( met name in de zomerperiode) ook op Kroatië vliegen. Zo kan je met Transavia en Easyjet in het vakantieseizoen naar Split .Ryanair vanaf Brussel of Weeze naar Zadar met ArkeFly naar Pula. Vanaf Brussel kan je met Jetairfly en Thomas Cook Airlines naar Dubrovnik. Vanaf Keulen vliegt Germanwings op Dubrovnik, Pula, Reijeka, Split, Zadar en Zagreb. Helaas zijn deze vluchten niet heel veel goedkoper dan de vluchten van de reguliere maatschappijen. Zeker als je rekening houdt met de bijkomende kosten voor creditkaart en bagage.  

Auto (& boot)

Kroatië grenst aan Slowakije, Hongarije, Servië, Bosnië & Herzegovina en Montenegro. Vanuit al deze landen is Kroatië goed bereikbaar. Daarnaast zijn er ook nog boot verbindingen met o.a. Italië. Veel Nederlandse of Belgische toeristen rijden zelf naar Kroatië toe

Openbaar vervoer

Trein

Kroatië is voor veel backpackers onderdeel van een grotere reis, bijvoorbeeld interrailen door Oost-Eruopa. Het land is met het openbaar vervoer goed bereikbaar.  Zagreb ligt op een trein kruispunt waar internationale treinen uit o.a. Boedapest,Belgrado, Maribor en Ljubljana aankomen. De treinen die langs Ljubljana gaan, komen soms helemaal uit West Europa zoals Duitsland of Oostenrijk. Behalve naar Zagreb gaat er ook nog een internationale trein vanuit Mostar naar Ploce aan de kust.

Bus

Kroatië heeft een uitgebreid busnetwerk en het is dan ook mogelijk om met de bus vanuit één van de buurlanden of zelfs helemaal vanuit Nederland of België naar Kroatië te reizen.  De frequentie van Internationale bussen is mede afhankelijk van het seizoen. Zo gaan er in de zomer meestal 2 -3 bussen per dag vanuit Dubrovnik naar Montenegro en naar Mostar maar in de winter soms maar een bus per dag. In het hoogseizoen is het aan te raden ruim op tijd op bus of treinstation te zijn en eventueel te reserveren.