Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Klimaat

Kroatië heeft een Middellands Zeeklimaat met warme zomers en koelere soms natte winters. Aan de kust liggen de zomertemperaturen rond de 30 graden. In de winter wordt het er meestal niet kouder dan vijf graden. In de herfst en lente liggen de temperaturen rond de 20 graden. In de binnenlanden is het in deze periode vaak wel wat koeler en kan het in de winter zelfs sneeuwen. Doordat er geen zeebriesje is, voelen zomertemperaturen in het binnenland vaak heter aan dan aan de kust.

Beste reistijd

Wat de beste reistijd voor een reis naar Kroatië is, hangt mede af van je plannen. Wil je veel andere reizigers, mooi weer en leuke festivals dan zijn de zomermaanden juli en augustus de beste maanden. Het is in deze periode wel een stuk warmer dan daarbuiten. Ook zijn dit veruit de drukste maanden van het jaar. Dit heeft als gevolg dat de prijzen voor accommodatie er hoog liggen. In veel steden is het in deze periode dan ook aan te raden van te voren een overnachtingsplek te reserveren om hoge kosten te vermijden. 

De maanden mei, juni en september zijn net wat minder druk en minder duur maar hebben toch nog de levendige sfeer en prima weer. Daarnaast heb je dankzij de zomerregeling van charter en lowcost airlines nog wel voldoende opties om naar Kroatië vliegen. Deze maanden worden door veel zelfstandige reizigers dan ook beschouwd als de beste periode om Kroatië te bezoeken. 

April en oktober kunnen ook nog goed zijn met flinke periodes van zon. November tot en met maart zijn over het algemeen het meest regenachtig. Een aantal hotels sluiten in deze maanden tijdelijk hun deuren, maar bij de hotels die wel open zijn kan je vaak erg goede deals krijgen. Houd er rekening mee dat zeker langs de kust bepaalde bussen minder vaak gaan en ook zullen veel tours door gebrek aan deelnemers niet georganiseerd worden. 

Zagreb Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 3 6 12 17 21 24 27 26 22 16 8 5
Neerslag (mm) 55 51 52 74 88 102 80 92 78 65 90 80