Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 56.98 naar Dubrovnik Nu boeken

Dubrovnik is de populairste stad in Kroatië, dit dankzij de vele bezienswaardigheden en mooie oude stad. Tijdens je (backpack) reis door Kroatië mag Dubrovnik zeker niet ontbreken. 

Vervoer en ligging

Het busstation van Dubrovnik bevindt zich iets buiten het oude centrum. Er gaan bussen naar andere plaatsen in Kroatië maar ook naar de buurlanden Montenegro en Bosnië Herzegovina. Met bus 1A en 1B wordt je afgezet voor pila gate de hoofdingang van het centrum. De bus kost 12 kuna enkele reis (of gratis met Dubrovnik kaart). In het oude centrum zelf is geen verkeer toegestaan. De omliggende wijken van Dubrovnik en diverse stranden zijn goed bereikbaar met de bus. 

Je kunt ook vliegen vanuit Nederland of België naar Dubrovnik. Dubrovnik airport bevindt zich ongeveer 20km vanaf de stad. Er gaan bussen tussen het busstation en het vliegveld (prijs 45 kuna). Lees ook vervoer naar Kroatië.

Bezienswaardigheden

Dubrovnik is een prachtige oude stad die niet voor niet op de Unesco World Heritage lijst staat. De stad heeft de bijnaam 'Parel van de Adriatische Zee'  en wordt door vele beschouwd als de mooiste stad in dit deel van Europa. De grote attractie is het oude ommuurde centrum. Hier binnen bevinden zich diverse interessante gebouwen en je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken over de stadsmuren. Lees voor uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden in Dubrovnik ons artikel: Bezienswaardigheden Dubrovnik

In de omgeving van Dubrovnik is ook nog eens heel veel te doen. Zo kan je een boottocht maken over de Adriatische Zee naar Mlini en Cavtat. Of bezoek vanuit Dubrovnik de eilanden eilanden Korcula, Pelješac and Mljet.

Geld en budget

Dubrovnik is zeker geen budget bestemming. Het prijsniveau ligt hoger dan omliggende steden in Kroatië, en is helemaal een stapje erbij als je uit de buurlanden Montenegro of Bosnië Herzegovina komt. Zo moet je voor een dorm bed in het oude centrum al rekenen op €30 euro per nacht, buiten het oude centrum zijn er wat goedkopere opties waar je voor ongeveer €20 euro een bed kunt krijgen.

Voor een eenvoudige maaltijd zoals een salade of pizza met een drankje bij een van de vele restaurantjes in het oude centrum van Dubrovnik moet je rekenen op prijzen vanaf €11 euro. Wil je minder uitgeven dan kan je bij de supermarkt inkopen doen, er worden ook pizza slices verkocht voor 13-15 kuna (ongeveer €2 euro) of broodjes voor ongeveer €4 euro. Ook de prijzen voor een drankje op een terrasje zijn hoog, helemaal in de beroemde Buza bars waar je voor een frisje al 26 kuna betaald. Op de meeste andere plekken betaal je 20 kuna (€2,65).

Eten en drinken

In het oude centrum van Dubrovnik struikel je over de restaurantjes. De keuze is aan jou waar en wat je wilt eten. Over het algemeen is de kwaliteit van het eten goed. Pizza is populair maar ook seafood wordt veel aangeboden. Vrijwel alle restaurantjes bieden ook de mogelijkheid om wat te drinken. Daarnaast zijn er nog bars waar je uitsluitend kunt drinken (soms worden kleine snacks aangeboden). De meeste zijn tot de vroege uurtjes geopend. Het nachtleven in Dubrovnik is erg goed en veel jonge backpackers komen dan ook specifiek hiervoor naar de stad. 

Overnachten

Er is in Dubrovnik een zeer ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Van hotels, hostels en guesthouses tot particulieren die kamers verhuren. Voor zelfstandige budgetreizigers is een hostel of een kamer bij een particulier vaak de beste optie. In de zomermaanden juni/juli en augustus zijn de meeste hostels weken van te voren volgeboekt. Het is dan ook verstandig op tijd te reserveren. 

In Dubrovnik ligt 1 camping, deze is vrij prijzig maar ligt wel centraal. Net buiten de stad richting het Zuiden liggen meerdere campings langs de mooie kust. Deze zijn een stuk goedkoper, kleiner en rustiger. De campings zijn makkelijk te bereiken met de bus. Vraag bij het informatie centrum hoe je er kunt komen.