Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De belangrijkste bezienswaardigheden in Dubrovnik bevinden zich in het oude centrum van de stad. In het oude centrum is geen verkeer en je zult dus per voet moeten verkennen. In de zomermaanden zijn de doorgaande straten en dan met name de hoofdstraat (Stradun) vol met toeristen De vele kleine omhooglopende straatjes aan de rand van het centrum zijn perfect om als zelfstandige reiziger rond te dwalen.

Wil je veel gaan bekijken in Dubrovnik, dan is de Dubrovnik card een aanrader om geld te besparen.

Bezienswaardigheden oude centrum Dubrovnik

Stadsmuur

Rondom het oude centrum van Dubrovnik loopt een stadsmuur. Tijdens een wandeling over de stadsmuur krijg je een mooi beeld van de stad en de blauwe zee. De stadsmuren en diverse verdedigingswerken zijn zeker indrukwekkend te noemen. Entree: 70kn (gratis met Dubrovnik card)

Rector's palace

Een van de meest herkenbare gebouwen in Dubrovnik. Vroeger was dit het paleis waarin de bestuurder van de stad woonde. Het gebouw bestaat onder andere uit een aantal interessante kamers rond een binnenplaats, maar er zijn ook kerkers te zien. In het gebouw zijn diverse tentoonstellingen gehuisvest. Entree 40kn (gratis met Dubrovnik card)

Maritieme museum

In het maritieme museum krijg je een beeld van de zeevaartgeschiedenis van Dubrovnik. Over 2 verdiepingen verdeeld zijn er diverse modelscheppen, oude kaarten en gebruiksvoorwerpen te zien. Entree 40kn (gratis met Dubrovnik card)

Etnografisch Museum

In het Etnografisch museum vind je twee verdiepingen met kleding en gebruiksvoorwerpen uit de geschiedenis van Dubrovnik. Entree 40kn (gratis met Dubrovnik card)

Synagoge en joods museum

Een kleine synagoge met daarbij een museum. In het museum is aandacht voor de joodse geschiedenis van de stad en worden diverse voorwerpen zoals Torahs en menora's tentoongesteld. Entree 20kn

Kerken

Er zijn in het oude centrum van Dubrovnik diverse kerken. De meeste zijn in ieder geval een deel van de dag gratis toegankelijk. De meeste zijn uitbundig versierd en zeker de moeite waard. 

Overig

Berg Srd 

Neem de kabelbaan (87kn) of loop in 90 minuten omhoog naar de top van de Srd. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over Dubrovnik, de Middellandse zee en diverse eilanden. 

Fort Lovrijenac

Dit fort bevindt zich iets buiten de stadsmuren van Dubrovnik maar was een belangrijk onderdeel van de verdediging van de stad. Het is een flinke klim om hier te komen maar de uitzichten zijn zeker de moeite waard. 

Stranden & watersport. 

Er zijn diverse stranden in Dubrovnik. Banja strand is maar een klein stukje lopen buiten de stadsmuren. Vanaf dit strand heb je een mooi uitzicht op de oude stad. Een beachclub verhuurt stoelen en parasols. Voor een strand met meer ruimte ga je bijvoorbeeld naar het Lapad strand. De rustigste stranden bevinden zich op de eilanden voor de kust en deze zijn te bezoeken met boottochten. Je kunt vanaf het strand snorkelen.