Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

We hebben een aantal tips verzameld over verschillende zaken die handig zijn voor een backpack reis door Kroatië, zoals de beschikbaarheid van internet.

Visum & Grenscontroles

Als Nederlander of Belg heb je geen visum nodig voor je bezoek aan Kroatië. Kroatië is bezig met het verkrijgen van het EU-lidmaatschap. Op dit moment is de streefdatum 1 januari 2013. De grensposten tussen Kroatië en de buurlanden zijn bemand en in de drukke zomermaanden moet je hier zeker rekening houden met wachttijden meestal varierend van 20 minuten tot een uur. Wanneer je met de bus reist, hoef je deze vaak niet uit maar komt er een beambte in de bus controleren.  

Internet

Er zijn in Kroatië in de grotere steden internetcafes al moet je hier wel even voor zoeken. De meeste hostels hebben ook één of enkele computers met internet voor algemeen gebruik.

Heb je een laptop of smartphone bij je dan zal je in de grotere plaatsen geen enkel probleem hebben een wifi spot te vinden. Er zijn veel restaurants/bars die gratis wifi bieden bij je drankje.

Tijdsverschil

Kroatië gebruikt net als Nederland en België CET (Central Europian Time +1)  Ook maken ze in de zomer gebruik van daylight saving time. Er is dus geen tijdsverschil.

Elektriciteit

In Kroatië worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, lekker makkelijk dus.  

Openingstijden

De meeste overheidsgebouwen en banken zijn doordeweeks geopend tot van 7:00 tot 19:00. Winkeltijden in de grote steden zijn doordeweeks vaak vanaf 8:00 tot 17:00 en een of meerdere koopavonden tot 21:00. Op zaterdag gaan de winkels eerder dicht vaak rond 15:00. In toeristengebieden zijn supermarkten vaak 7 dagen per week geopend.

Musea zijn bijna altijd een dag in de week gesloten, welke dag is  per musea verschillend. Veel musea hanteren ook andere openingdagen en -tijden in het hoogseizoen dan in het laagseizoen. Wil je een bepaald museum perse zien check dan eerst de openingtijden.

Kledingadvies

Over het algemeen gaan Kroaten westers gekleed en zeker tijdens het uitgaan is het nog wel strakker en korter dan wat wij in Nederland en België gewend zijn. Je kunt dus als toerist dragen wat je wilt. Buiten de grote steden zijn mensen wat conservatiever. 

Naaktstranden

Kroatië is populair bij Nudisten vanwege de vele naaktstranden die het land kent. Deze officiële naaktstranden zijn duidelijk herkenbaar door de borden met FKK. Het is niet ongebruikelijk dat ook een (deel van een)  gewoon strand wordt gebruikt voor naaktrecreatie.