Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Houders van een Nederlands paspoort moeten een visum aanvragen voor Kenia. Deze kun je aanvragen (per post of ter plekke) bij de Kenisaanse ambassade in Den Haag of in Brussel. Tot en met 31 augustus 2015 was het ook mogelijk om op de internationale luchthaven in Mombasa of Nairobi een Visa on Arrival aan te schaffen. Helaas is dat dus niet meer mogelijk.

In Nederland visum voor Kenia aanvragen

Het visum voor Kenia kun je aanvragen bij de Keniaanse ambassade in Den Haag. Je kunt het laten regelen door een visum buro of zelf even naar Den Haag te reizen. Van te voren moet je een aanvraagformulier downloaden. Vervolgens ga je op een werkdag voor twaalf uur 's middags je paspoort, het aanvraagformulier en 1 pasfoto inleveren en na 15:00 kan je het visum komen op halen.

Je kunt niet pinnen bij de Ambassade en een visum met geldigheid van 3 maanden kost € 40,- per persoon. Controleer voordat je naar Den Haag gaat eerst even of het niet een feestdag is in Kenia waardoor de ambassade misschien gesloten is.

Keniaanse Ambassade
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA  Den Haag
tel 070 - 3504 215

De ambassade is makkelijk te bereiken. Met de trein naar Den Haag en dan tram 9 naar Scheveningen (niet nr 1) en dan uitstappen bij de halte na Madurodam. Daar ligt de ambassade recht tegenover.

Vanuit België kun je het visum in Brussel regelen. Telefoonnummer: 0032-(0)2 340 1040

Visum in Kenia

Kenia heeft sinds 2 juli 2015 een website gelanceerd waarop men online een visum kan aanvragen. In september werd al weer van deze nieuwe regeling afgezien. Vanaf deze datum moest je minstens één week voor vertrek een visum aanvragen en deze per creditcard betalen. Aanmelden kon via de website http://www.ecitizen.go.ke waarbij je de volgende stappen moest doorlopen: 

  • Meld je hier aan als "visitor"
  • Je ontvangt een bevestigingsemail om het aanmeld proces af te ronden en je email adres te verifiëren. 
  • Nadat je jezelf hebt aangemeld zal je gevraagd worden een digitale pasfoto te uploaden met een maximale afmeting van 500 px by 500 px
  • Wanneer je ingelogd bent selecteer "Department of Immigration Services"
  • Selecteer "Submit Application" en selecteer "Kenyan Visa"
  • Selecteer wat type bezoeker dat je bent (visitor) en lees de instructies aandachtig door
  • Vul het formulier verder in. Let op dat onvolledige aanmeldingen niet in behandeling worden genomen en waarbij de kosten wel in rekening worden gebracht
  • Je moet een scan maken van je paspoortinformatie (pagina, met je naam en geboortedatum ed)
  • Daarna is het opnieuw nodig je pasfoto te uploaden
  • Je kunt de betaling voldoen via creditcard
  • Je krijgt per email bevestiging of je visum is goedgekeurd. Dit kan tot 7 dagen duren. 
  • Pas wanneer je de bevestigingsemail hebt ontvangen is je visum toegekend. Log opnieuw in op de website en download je elektronische visum. 
  • Print een kopie van het visum om deze mee te nemen voor de immigration officer in Kenia

Belangrijk om te weten:

  • Het duurt ongeveer 1 week om je visum aan te vragen
  • Je hebt een scan nodig van je paspoort en van je pasfoto
  • Een toegekend visum wil niet automatisch zeggen dat je ook toegang tot Kenia krijgt. 
  • Ieder zakelijk georiënteerd bezoek met een visitor visa is een overtreding van de wet. 

Deze regels zijn nu dus weer gewijzigd. Het is goed om even voor vertrek in de gaten te houden wat de laatste stand van zaken is en of er nu wel of geen visum aangevraagd moet worden. 

Wanneer je Kenia verlaat dan krijg je ook een exit stempel. Maar ga je alleen reizen in landen die lid zijn van de East African Community (Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Uganda) en kom je daarna weer terug in Kenia (binnen de 3 maanden geldigheidsduur van je eerste visum) dan hoef je niet opnieuw te betalen en krijg je gewoon weer een entree stempel. Ben je wel in een ander land geweest dan moet je ook weer opnieuw betalen.