Mariëtte Geschreven door Mariëtte. Foto door: eefje

Ga je naar Kenia dan zal je waarschijnlijk met het vliegtuig vanuit Europa komen. Ook is het mogelijk vanuit één van de buurlanden met eigen of met het openbaar vervoer naar het land reizen. 

MOI International Airport (Mombasa)

Wil je direct dichtbij de hagelwitte stranden van Kenia zijn, dan vlieg je het beste direct naar Mombasa. Vanuit hier kan je ook prachtige safari’s en andere uitstapjes boeken, terwijl je dit combineert met heerlijk ontspannen aan de azuurblauwe Indische Oceaan. 

Vanuit Europa vliegen er verschillende airlines naar Mombasa. Arkefly en Jetairfly waren de echte vakantievluchten (chartervluchten), maar zijn helaas vorig jaar gestopt op Mombasa te vliegen, doordat zij de vliegtuigen niet gevuld kregen. Momenteel zijn de goedkoopste en bekendste maatschappijen om in Mombasa te komen Turkish Airlines, Condor, Ethiopian Airlines, Kenya Airways en soms heeft KLM ook mooie aanbiedingen (via Nairobi). Het kan nog wel eens flink schelen in prijs of je vanuit Amsterdam, Brussel, Düsseldorf of Frankfurt vertrekt.

Aankomst Mombasa

Visum tot 1 september 2015

Wanneer je het vliegtuig uitkomt, volg je gewoon de meute. Je komt dan vanzelf terecht bij de balies van Immigration waar je je visum kan aanvragen. Vul een Visa-application formulier in. Deze liggen klaar op de verschillende balies. Zorg dat je €40 of 50USD contant en je paspoort samen met dit formulier in je hand hebt en ga dan in de rij staan. (Kinderen t/m 15 jaar betalen géén visumkosten) De Immigration officer zal een foto van je maken met een webcam, een vingerafdruk van je nemen met een speciaal apparaatje, je formulier gaat op de stapel en de Immigration officer zal je visum in je paspoort plakken/stempelen.

Visum vanaf 1 september 2015

Vanaf 2 juli 2015 zal je je visum voor Kenia electronisch kunnen aanvragen. Tot en met 31 augustus 2015 is het nog mogelijk je visum bij aankomst op de luchthaven in Mombasa of Nairobi aan te vragen en te betalen, maar vanaf 1 september 2015 is dat niet meer mogelijk. Er zullen dan alleen nog visa online aangevraagd kunnen worden!

Bagage

Bij de bagagehal staan de bagagekarretjes al klaar. Handig om je bagage vanaf de band zo het karretje op te zwaaien. Wanneer je gebruik maakt van een bagagekarretje, zorg dan dat je deze zelf blijft duwen als je buiten komt. Ook als je airport-transfer door je reisorganisatie geregeld is en je met de host van deze organisatie meeloopt. Grote kans namelijk dat degene die jouw karretje wel even voor jou duwt, daarvoor geld wilt hebben. Deze mensen kunnen erg vervelend en intimiderend zijn, zeker als ze niet krijgen wat ze willen.

Vervoer naar Mombasa

Vanaf de luchthaven zelf kan je Mombasa Town/citycenter niet per openbaar vervoer bereiken.

Wil je toch graag met het openbaar vervoer en kan je wel wat beweging gebruiken na je vlucht, loop dan naar de uitgang van de parkeerplaats, voorbij het politie checkpunt. Als je geluk hebt, kom je op deze weg als je een stukje verder loopt wel een motortaxi of tuktuk tegen die je tegen een vergoeding van 100sh 2km verderop brengt waar de doorgaande weg is waarlangs de matatu’s komen die de stad in gaan. Een matatu naar het centrum kost je ongeveer 30 of 40sh pp.

Heb je toch niet de energie dit eind te lopen met je bagage maar ben je wel op zoek naar een budgetoptie, dan is de Airportshuttle een goed idee. Deze rijdt ieder half uur vanaf Moi International Airport naar Castle Royal Hotel in het centrum van Mombasa. De shuttle kost je 300sh pp of 400sh als je alleen bent. Wanneer je buiten komt, loop je voorbij de hekken waar alle taxichauffeurs staan te wachten rechtdoor, je steekt de eerste weg over en net links voor de 2de weg van de parkeerplaats staat de shuttle. Vanaf het eindpunt kan je verder reizen naar je bestemming per matatu, tuktuk of taxi.

De gemakkelijkste, maar ook meer kostbare optie is een taxi direct naar je bestemming. Een taxi naar Mombasa Town kost ongeveer 1200sh momenteel (mei 2015). Vind je het spannend zomaar een vreemde taxi vanaf de airport te nemen, neem dan maar even contact op met Mariëtte. Zij kan je in contact brengen met een betrouwbare taxi van de airport of uit Mombasa laten komen die met een bordje met jouw naam erop kan wachten. 

Ben je onderweg naar de zuidkust, dan kost een taxi naar Tiwi, Diani of Galu Beach je bij de meeste taxibedrijven/reisbureautjes 4000sh. Mensen in Kenia hebben soms een vaste taxi die ze altijd haalt en brengt voor 3500sh met een grote (7-pers.) of kleine (5-pers.) wagen. Hiervoor zou je contact op kunnen nemen met Mariëtte voor meer informatie, zodat zij je in contact kan brengen met een betrouwbare taxichauffeur. 

Een taxi naar Bamburi kost je ca. 2000sh.
Een taxi naar Nyali kost je ca. 2000sh.
Een taxi naar Kilifi kost je ca. 6000sh.
Een taxi naar Watamu kost je ca. 9.000sh.
Een taxi naar Malindi kost je ca. 9.000sh.

Vertrek Mombasa

Wanneer je op de luchthaven arriveert, loop je met al je bagage richting Departures. Je mag hier geen bagagekarretjes mee naar binnen nemen. Hier wordt al je bagage door een scan-machine gedaan. Zorg ervoor dat je geen vloeibare middelen of items die als wapen gezien kunnen worden in je handbagage hebt. En let op de toegestane spullen in je koffer (geen schelpen, zaden, koraal enz.)

Na de scan-machine kom je in een grote ruimte bij de incheck-balies. Hier kan je je koffers direct inchecken, zodat je er verder niet mee hoeft te slepen. Van buiten naar incheckbalie is misschien 50 meter, dus niet heel ver om zonder bagagekarretje te lopen.

Visum

Wanneer je Kenia verlaat krijg je een exit stempel in je paspoort bij je visum. Reis je vanuit Kenia binnen de East African Community (Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Oeganda) en kom je binnen de geldigheidsduur van je visum (3 maanden na entree) weer terug in Kenia, dan hoef je niet opnieuw voor een visum te betalen. Reis je naar buiten de East African Community, dan moet je wel weer opnieuw betalen voor een visum.

Jomo Kenyatta International Airport

Wie naar Kenia komt voor de safari’s vliegt normaal gesproken direct naar Nairobi. Vanuit hier start je gemakkelijk safari’s naar de Masai Mara, Amboseli, Samburu, Mount Kenya, Lake Nakuru, Naivasha, Baringo, enz.

Nairobi is de grootste hub voor vliegvervoer in de regio. Een voordeel hiervan is dat vluchten van en naar Europa vanaf Nairobi goedkoper zijn dan vluchten vanuit Europa naar de buurlanden.

Een vlucht boeken op internet is erg simpel. De goedkoopste vlucht vinden kan echter nog wel een leuk puzzeltje zijn. Laat je niet geheel leiden door de zogenaamde vergelijk machines maar ga ook bij de individuele sites van de airlines kijken. Niet alle goede deals komen ook naar boven bij de zoekmachines!

Via KLM of Kenya Airways kan je rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar Nairobi. Meestal is dit niet de goedkoopste optie. Af en toe zijn er echter acties waardoor je voor aanzienlijk minder geld een retourtje kunt boeken.

Diverse maatschappijen waaronder Swiss en Turkisch Airlines bieden vluchten aan met een tussenstop waardoor de reistijd wel iets langer wordt, maar vaak zijn de tickets stukken goedkoper. Ook hier geldt dat het nog wel eens flink kan schelen in prijs of je vanuit Amsterdam, Brussel, Düsseldorf of Frankfurt vertrekt.

Voor Jomo Kenyatta International Airport geldt dezelfde informatie over het verkrijgen van een visum als in MOI International Airport.

Over land

Je kunt in theorie met eigen vervoer of met het openbaar vervoer vanuit de buurlanden Tanzania, Uganda, Somalië, Ethiopië en Sudan naar Kenia reizen.  Per land geven we informatie over de meest gebruikte grensposten.

Tanzania

De meest gebruikte grenspost is die tussen Arusha en Nairobi.  Een busritje tussen Arusha en Nairobi moet binnen 4 uur te doen zijn. Je kunt vanuit beide steden directe bussen boeken, bijvoorbeeld met Modern Coast Bus (ook online te boeken op www.modern.co.ke). De prijs verschilt nog wel eens per seizoen, maar momenteel (juli 2015) kost een kaartje Nairobi-Arusha of Arusha-Nairobi je met Modern Coast Bus 1000Keniaanse Shilling in business class, 1250kes in First class en 1500sh in VIP. Modern Coast vertrekt eens per dag om 6.00 uur ’s ochtends vanuit Nairobi of om 15.00 uur ’s middags vanuit Arusha, maar er zijn hoogstwaarschijnlijk ook andere busmaatschappijen die deze route rijden en op andere tijden vertrekken.

De grenspost is erg druk en daardoor wat chaotisch. 

Een andere populaire grensovergang is die aan de kust tussen Mombasa en Tanga ook hier gaan rechtstreekse bussen, bijv. Tahmeed Coach en Modern Coast Bus. Je bent ongeveer twee uur onderweg en het ritje kost zo'n 650Ksh. Ook is een doorrit richting Dar Es Salaam mogelijk voor ongeveer 1200 Ksh. Dit ritje duurt zo'n 8 uur.

De grensovergang bij Lake Victoria is rustig. De weg is goed en aan de kant van Tanzania zelfs zeer goed. Van Kericho tot aan de grens is ongeveer 4 uur rijden. Van de grens naar Musoma (Tanzania) is ongeveer 1,5 uur.

Behalve deze overgangen zijn er ook nog de volgende grensovergangen: Mombasa/Moshi en Serengeti/Masai Mara.

Mocht je bij de grens je visum nog moeten regelen, zorg dan dat je 50USD contant bij je hebt. Ze accepteren namelijk alleen USD en anders laten ze je shillingen of euro’s tegen een zeer slechte koers wisselen. Let er echter wel op dat je bij een grensovergang tempo maakt. Gewoonlijk krijg je 15 minuten de tijd je visum in orde te maken. Dit moet voldoende zijn, het is slechts een kwestie van formuliertje invullen, betalen en stempelen, maar een beetje doorbenen en tijdig de bus uitstappen is aan te raden!

Let op! Vanaf 1 september 2015 is een visum voor Kenia alleen online aan te vragen en deze procedure duurt minstens een week, dus regel dit goed van tevoren!

Uganda

Nairobi/Kampala:  Er gaan rechtstreekse doorgaande bussen die er ongeveer 10-12 uur over doen vanuit beide steden. De meeste reizigers kiezen er echter voor om onderweg bij attracties in diverse plaatsen te stoppen. Je kunt dan vanaf diverse plaatsen met een matatu (minibusje) tot de grens gaan en deze lopend over steken.

Modern Coast is één van de bussen die op het traject Kampala-Nairobi rijdt. Momenteel (juli 2015) kost een business class ticket je 2200sh, een First class ticket je 3000sh, en een VIP ticket kost je 3300sh. Er vertrekken 2 bussen vanuit Kampala om 8.00 uur ’s ochtends, een bus om 15.00 uur ’s middags en een bus om 21.00 uur ’s avonds.

Ethiopië, Sudan en Somalië

Check de situatie ter plekke. Door de onrustige situatie is de grens met Sudan en Somalie op dit moment gesloten. De grens met Ethiopië is ook sporadisch gesloten.