Marriette Van der Velde Geschreven door Marriette. Foto door: Tikva

Het verkeer in Kenia komt voor ons, Europeanen die een zeer geordend wegennet en weggebruik gewend zijn, vaak chaotisch, gevaarlijk en soms zeer beangstigend over. Toch ben ik er na enige jaren in Kenia te wonen achter gekomen, dat er een soort van systeem inzit. Verkeersregels zijn er wel, maar worden zelden nageleefd, toch lijkt men erg rekening te houden met elkaar. Er gebeuren regelmatig ongelukken, zowel ernstige als minder ernstige, maar waar op de wereld gebeurd dit nou niet? Reis op de manier die jij het prettigst vindt, en vind je het toch spannend? Ga dan achterin zitten, zodat je in ieder geval niet eerste rang zit.

Als zelfstandig reiziger kun je op verschillende manieren door Kenia reizen. Minibusjes en lijnbussen gaan vrijwel naar iedere uithoek. Waarschijnlijk zul je hier dan ook het meest gebruik van maken. Er zijn daarnaast ook nog andere opties. Lees hieronder over de verschillende vevoersmogelijkheden. 

Matatu’s

De matatu's zijn het beruchte vervoersmiddel in Kenia. De grote meerderheid van de lokale mensen reist met de matatu. De matatu is dan ook de goedkoopste manier van reizen. De matatu is een minibusje waar officieel 14 personen in mogen worden meegenomen, maar die vaak voller wordt gestouwd. In een matatu zit je dus dicht op elkaar dus let op voor zakkenrollers!

De matatu zul je door heel Kenia tegenkomen en je kunt, behalve in de grote steden, waar ze haltes hebben, op elk punt instappen. 

Matatu’s zijn goedkoop, maar de conductor probeert een blanke nog wel eens af te zetten door teveel te vragen. Het is handig je medepassagier voordat de conductor om geld vraagt te vragen hoeveel jouw route kost. Sommige matatu’s zijn compleet afgereden busjes, andere zijn helemaal gepimpt. Zelfs met tv-schermpjes en gospel muziek. Bijna elke chauffeur heeft op zijn busje teksten en foto’s staan, vaak ook religieuze spreuken.

Matatu’s hebben vaak vaste routes maar rijden niet vaak op een vaste tijd. Ze vertrekken als ze vol zijn. In grote steden als Mombasa en Nairobi zijn er vaste haltes maar op andere routes en in andere plaatsen kan je  over het algemeen altijd wel uitstappen en instappen waar je wil. De meeste steden hebben een grote “matatu-stage”, waarvandaan alle matatu’s hun route starten. In Nairobi zijn er meerdere matatu-stages. Binnen een stad zijn prijzen als 20, 30 of 40 shilling helemaal geen rare prijzen, maar reis je van stad naar stad, dan kan je bijv. zo’n 100 tot 150sh verwachten voor een afstand waar je ongeveer een uur tot 2 uur over doet. Het komt ook voor dat de heenweg een andere prijs heeft dan de terugprijs, zo betaal je momenteel van Ukunda naar Likoni/Mombasa ferry 50 of 70sh, terwijl je van Likoni naar Ukunda  70 of 100sh betaald (afhankelijk van spitsuur of niet).

Bussen

Tussen grotere steden zoals Nairobi en Mombasa rijden ook bussen. Het voordeel van bussen boven matatu’s is dat ze minder vaak stoppen en dat je een stuk comfortabeler kunt zitten. Ook hebben bussen min of meer vaste vertrek en aankomst tijden. Ze rijden wel langzamer dus neem geen bus vanwege de snelheid.

De prijs is afhankelijk van de busmaatschappij en het comfort level. Bussen vertrekken vanaf het boekingskantoor van de busmaatschappij. Bij sommige busmaatschappijen zijn er onderweg enkele vaste stops, waar je evt. ook mag in- of uitstappen, andere busmaatschappijen laten passagiers overal op de route in- en uitstappen. Dit zijn meestal de goedkopere bussen, die ook meerdere bussen per dag op 1 traject hebben lopen, terwijl de duurdere vaak maar 1 of misschien 2 bussen per dag op dat traject hebben. Het is voor bussen aan te raden om minstens een dag van te voren een ticket te kopen. Busmaatschappijen die redelijk goed zijn en niet overal stoppen, zijn Modern Coast Bus (ook online te boeken op www.modern.co.ke), Simba Coach, Tahmeed Bus en the Dealine. Een goedkope bus die onderweg vaker stopt, maar waarmee ikzelf vaak reis, is Chania Special, Chania Executive of Chania Cool.

Een busrit van Mombasa naar Nairobi kost meestal zo tussen de 800 en 2000sh (afhankelijk van busmaatschappij en seizoen/keniaanse vakanties).

Trein

Er is op dit nog maar één treinroute die regelmatig in gebruik is. Deze treinrit tussen Nairobi en Mombasa is voor toeristen interessant vanwege de waanzinnige omgeving tijdens de reis. Neem je een nachttrein, sta dan vroeg in de ochtend op voor het spotten van olifanten (je rijdt tussen beide Tsavoparken door waardoor je behoorlijk wat wild kunt zien). De trein is echter een stuk langzamer dan de bus. Ook gaat de trein minder vaak en is een ritje duurder dan de bus op deze route. Wil je toch met de trein dan is het verstandig om enkele dagen van te voren te boeken. Dit kunnen de meeste hotels in Nairobi of Mombasa ook voor je regelen. De trein van Mombasa naar Nairobi kostte vorig jaar (2014) zo’n €40 enkele reis.

Vliegen

Vanwege de afstanden en de slechte wegen in Kenia kan vliegen een optie zijn. Nairobi is de hub voor vluchten naar diverse bestemmingen in het hele land. Het zijn echter vooral de vluchten naar toeristische bestemmingen als Mombasa en de nationale parken. Op de route Nairobi-Mombasa is de vlucht van een uurtje (vanaf 30USD enkele reis  afhankelijk van vroeg boeken en welke maatschappij en het seizoen), een heel goed alternatief voor de trein en de bus. Dit ticket kun je overigens op het vliegveld regelen aangezien er dagelijks meerdere vluchten vertrekken, maar je kunt ze ook vooraf online boeken. Bijvoorbeeld via www.jambojet.com of www.fly540.com of www.kenya-airways.com

Tuktuk

De tuktuk komt oorspronkelijk uit Azië maar wordt in Kenia veelvuldig gebruikt. In de stad zal je nooit verder dan 5 seconden van een tuktuk vandaan zijn en daardoor is dit vervoersmiddel een favoriet. De prijs van de tuktuk zit tussen de matatu en taxi in. Tuktuks hebben vaste prijzen voor bepaalde afstanden voor locals, maar doordat er geen medepassagiers zijn, zullen ze je hoogstwaarschijnlijk als blanke een veel hoger bedrag noemen. Een gemiddeld ritje in bijvoorbeeld Mombasa kost je ongeveer 50 of 100sh.

Leuk weetje: In Ukunda/ Diani Beach aan de zuidkust van Mombasa, reden tuktuks voornamelijk voor toeristen. Nu er weinig toeristen zijn, zijn zij als matatu gaan rijden, wat betekent dat zij iedereen die aan de kant van de weg staat te wachten oppikken en voor matatuprijzen droppen op de route. In tegenstelling tot de matatu’s blijven de tuktuks voortdurend rijden en wachten niet totdat de tuktuk vol is voor ze gaan rijden, waardoor je snel, comfortabel en goedkoop onderweg bent!

Motortaxi

Een andere optie waar je gebruik van kan maken voor kleinere afstanden of wanneer je de geasfalteerde weg gaat verlaten, is de motortaxi. Er zijn mensen die zeggen dat het zeer gevaarlijk is gebruik te maken van een motortaxi, maar op sommige plekken is er nu eenmaal geen ander vervoermiddel en daarnaast is dat natuurlijk ook afhankelijk van de bestuurder.

Een motortaxi kan 1 of 2 passagiers meenemen, maar kan ook gebruikt worden om spullen te vervoeren. Een ritprijs hangt af van het aantal personen waarmee je op 1 motorbike gaat, maar ligt meestal iets lager dan de tuktukprijzen. Normaal betaal je voor 2 personen dubbel. Met 3 personen ben je vaak goedkoper uit met een tuktuk. Ook hier geldt, motortaxi’s hebben vaste prijzen voor bepaalde ritten. Vraag na bij iemand die je kent hoeveel jouw ritje normaal kost en laat dit door de motortaxi bevestigen voor je opstapt, dan voorkom je gezeur achteraf.

Om zeker te weten dat je een betrouwbare, goede bestuurder hebt, kan je het beste iemand die jij vertrouwt vragen een goede motortaxi voor jou te bellen. Zo voorkom je achterop te zitten bij een roekeloze bestuurder.  Heb je eenmaal een betrouwbare bestuurder gevonden, dan is het heel normaal zijn telefoonnummer op te slaan, zodat je hem een volgende keer weer kan bellen.

Zeer belangrijk! Stap altijd op en af aan de linkerzijde van de brommer! Rechts zit de uitlaat en daar kan je je flink aan branden! 

Taxi

De meest comfortabele manier van reizen is per taxi. Helaas is deze optie zoals verwacht ook direct de duurste. Spreek van te voren altijd een prijs af met de chauffeur. Een taxiritje start op 300sh. De prijs is sterk afhankelijk van de afstand en je onderhandelingsvaardigheden. Taxi’s bij hotels hebben vaste prijzen naar bepaalde plekken. Je kan bij de receptie van je hotel navragen wat de normale prijs is voor jouw ritje. Neem je een taxi van buiten het hotel, dan ben je over het algemeen goedkoper uit. 

Auto huren

Reken voor een gewone personenauto zo’n 3000sh per dag en voor een Landcruiser Jeep of safaribusje zo’n 5000sh per dag. (neem evt. contact op met kerstin.diani@gmail.com van African Bush & Beach Adventures voor het huren van  1 van beiden)

Houd er met selfdrive rekening mee dat men in Kenia er een totaal andere rijstijl op nahoudt dan in Europa. Allereerst rijdt men aan de linkerkant van de weg, maar ook geldt er eigenlijk een soort van recht van de sterkste op de weg. Voorrangregels worden zelden nagevolgd en rijden in het donker wordt ivm veiligheid zwaar ontraden!

Laat je goed informeren alvorens zelf te gaan rijden in Kenia!