Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 78.22 naar Nairobi Nu boeken

Nairobi is een stad waar men als reiziger naar Oost-Afrika bijna niet omheen kan. Nairobi Airport is namelijk de goedkoopste bestemming in de regio voor vluchten vanuit Europa. Tevens is het via de goedkopere lokale maatschappijen de uitvalsbasis naar alle nationale en internationale bestemmingen in Oost-Afrika. Ga je over land naar Kenia dan ben je door de weg en spoor verbindingen ook bijna verplicht Nairobi aan te doen.

Vele toeristen kiezen ervoor de stad snel te verlaten, ze worden vaak afgeschrikt door de vrij hoge criminaliteitscijfers. Overdag merk je hier in directe zin bijna niets van, zeker niet in het centrum en de duurdere buitenwijken, zoals Langatta. Wel zijn overal bewakers. beveiligingsbedrijven en hoge muren te vinden, om duurdere panden en huizen te bewaken. Afgezien daarvan is het zeer aan te raden voor het donker binnen te zijn en niet in de gevaarlijkere wijken te komen, zelfs niet in een voertuig.

De stad en bewoners komen zeer vriendelijk over. Nairobi heeft niet veel aansprekende toeristische attracties maar is toch een prima stad om één of enkele dagen te acclimatiseren en om dingen te regelen. Tevens is een rondrit door het stadscentrum gevolgd door een rit langs alle buitenlandse ambassade's en het VN gebouw zeer de moeite waard.

Er zijn in Nairobi naast de hotels ook enkele hostels speciaal voor backpackers. Ook overlanders kunnen hier terecht.

Nairobi City Centre is een echte zakenstad met een grote hoeveelheid wolkenkrabbers. Op het Kenyatta International Conference Centre (op een na hoogste toren van de stad) kun je op het dak genieten van het uitzicht op het centrum. Vraag naar de studentenprijs! Aan de rand van het centrum, met uitzicht op de skyline, is het citypark. Dit park is een grote groene en een prettige omgeving om lekker te ontspannen, te picknicken en te kijken hoe bewoners leven. Tevens kan men er waterfietsen huren. De binnenstad zelf is prima om door heen te slenteren, er zijn veel banken en gewone winkels maar ook kom je regelmatig souvenirwinkels en restaurantjes tegen. Er is een nationaal museum waar je vooral kunt kijken naar opgezette dieren, stenen en kunst. Sinds kort is er ook een slangenpark bij het museum aanwezig, waar veel van de slangensoorten aanwezig zijn, die in Kenia voorkomen. De toegangsprijzen voor het museum en slangenpark zijn beide 800 Keniaanse shilling, er is geen studentenkorting mogelijk. Het is af te raden om op vrijdag erheen te gaan, dan wordt het museum vrijwel overspoeld door schoolklassen. Ook de National Archives zijn een bezoekje waard, hier vind je traditionele kleding/ sieraden/ schilden, etc., kunst en een fototentoonstelling met belangrijke politici in de Keniaanse geschiedenis.

In de buitenwijken kunnen liefhebbers van de film en het boek “Out of Africa” naar het Karen Blixen museum, het huis waar de auteur gewoond heeft.

Voor wat cultuur ga je naar de bomas of Kenya. Hier zijn traditionele huizen en dorpen nagebouwd en is een theater aanwezig waar dansvoorstellingen worden gegeven.

Qua nachtleven heeft Nairobi ook genoeg te bieden. Aanraders zijn onder andere Simmers in het centrum, of Black Diamonds of Gypsy's in Westlands.

Nairobi National Park

Dit park ligt gelijk naast de stad, direct naast Nairobi Wilson Airport. Het is niet erg groot, er leven dan ook geen volwassen olifanten. Wel is het overige Wildlife in grote getale aanwezig, zoals leeuwen, zebra’s, giraffen en hert-achtigen. De grote attractie zijn de neushoorns (zowel witte als zwarte), de kans deze te zien is behoorlijk groot. De setting van een giraffe, met op de achtergrond een wolkenkrabber, is erg bijzonder. Dit park is vooral leuk als je nog niet op een “echte” safari bent geweest.

Het is dagelijks te bezoeken met een tourtje vanaf Nairobi. Deze worden aangeboden door de meeste hostels en bureautjes in de stad. 

Er is ook een goedkopere optie om het park te betreden, op zaterdag, zondag en feestdagen gaat er een speciale bus door het park. Deze is voornamelijk bedoelt voor de lokale bevolking maar toeristen zijn ook welkom. Je moet om 14:30 uur bij de entree zijn, de bus kost 50 dollar (incl. entree). Een losse entree kost 40 dollar.

Je komt bij het park door (vanuit het centrum) matatu nummer 125 of 126 te nemen die voor de deur stoppen, wat totaal minder dan één euro kost. De rit zelf ernaartoe hoeft buiten de spitsuren helemaal niet lang te duren, in de Spits kan de reistijd gemakkelijk vervijfvoudigen. Overigens leven de stunts die de Matatu's leveren om door de file's heen te komen een hele belevenis op zichzelf op.

Giraffe breeding centrum

Een andere populaire attractie is het giraffe breedingcentrum, hier worden de zeldzame Rothschildt giraffen gefokt. Het is erg commercieel (500 shilling) en je wordt door de medewerkers net wat te nadrukkelijk gewezen op donaties en sterk geprijsde kindertekeningen. Men kan er de giraffen bekijken en voeren, tevens is er een verwaarloosde nature trail. Al met al is het vooral leuk voor kinderen. Het breedingcentrum is opgenomen in veel toertjes. Je kunt er ook met het openbaar vervoer komen maar je moet dan het laatste stuk (ruim een half uur) lopen.