eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

  • Voor slechts € 68.18 naar Mombasa Nu boeken

Mombasa en de omgeving van Mombasa staan bekend om zijn parelwitte stranden en prachtige koraalriffen.  Daarnaast is Mombasa de  grootste havenplaats van Oost-Afrika. De meeste toeristen komen voornamelijk naar  Mombasa voor een strandvakantie in  één van de enorme beachresorts  en laten de stad links liggen. Toch is de stad Mombasa zeker ook een bezoekje waard!

Vervoer naar Mombasa

Vanaf het vliegveld

Veel toeristen zullen Mombasa per vliegtuig bereiken. Het vliegveld Moi International Airport ligt niet ver van het centrum en de meeste beachresorts.  Vanaf het vliegveld is het centrum van Mombasa niet met het openbaar vervoer te bereiken. Voor ongeveer 1000 Ksh kun je een taxi naar je hotel of het centrum van Mombasa nemen.

Vanuit Nairobi

Vanuit Nairobi vertrekken dagelijks bussen richting Mombasa. De prijs van de bus verschilt behoorlijk per maatschappij. Horizon travel heeft naar wat ik heb gezien duidelijk de beste bussen met snacks en drinken aan boord. Een ticket Nairobi-Mobasa kost daar 1500 KSH. De bus vertrekt 2x per dag om 07.00 en 10.00, de reis duurt ongeveer 8 uur. Het is ook mogelijk een nachtbus te nemen. Let dan goed op je bagage!

Vervoer in de stad

Hoewel in Mombasa de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen kan het altijd fijn zijn om op het openbaar vervoer terug te kunnen vallen. Houd er rekening mee dat het verkeer in Mombasa vrijwel constant vast staat. Vertrek waar nodig op tijd! Je kunt kiezen voor een Matatu, tuktuk en taxi.

Matatu

De goedkoopste optie is de Matatu. Een minibusje waar officieel 14 personen in mogen worden meegenomen. De Matatu zul je door heel Mombasa tegenkomen en je kunt op elk punt instappen. Een ritje per Matatu kost je tussen de 10Ksh en 20 Ksh. Hoewel dit de goedkoopste manier van reizen is (en daarnaast een must do in Kenia), is het zeker niet de meest comfortabele manier van reizen. De Matatu zit namelijk nooit vol! Zo is het niet gek om uiteindelijk met 3 personen en 3 zakken rijst op een eenpersoonsplek te eindigen.  Neem geen waardevolle spullen mee in de Matatu. Helaas komt diefstal in de busjes veel voor.

Tuktuk

De tuktuk komt oorspronkelijk uit Azië maar wordt in Mombasa veelvuldig gebruikt. Je zult nooit verder dan 5 seconden van een tuktuk vandaan zijn en daardoor is dit vervoersmiddel een favoriet. De prijs van de tuktuk zit tussen de Matatu en taxi in. Over de prijs moet je altijd onderhandelen! Een gemiddeld ritje kost je ongeveer 50 Ksh (bijv: Fort Jezus-tusks).

Taxi

De meest comfortabele manier van reizen is per taxi. Helaas is deze optie zoals verwacht ook direct de duurste. Spreek van te voren altijd een prijs af met de chauffeur. Een taxiritje start op 300Ksh. De prijs is sterk afhankelijk van de afstand en je onderhandelingsvaardigheden.

Bezienswaardigheden

Fort Jezus

Fort Jezus kent een rijk historisch verleden. Gesticht in 1593 door de Portugezen ter bescherming van de handelsroute in de Indische Oceaan, heeft het daarnaast dienst gedaan als slavenhuis en gevangenis totdat het in 1958 werd omgetoverd tot een museum. Kenmerkend aan Fort Jezus is dat het zo is ontworpen dat het onmogelijk is om het fort te bestormen zonder dat één van de wachters in de wachttorens dit opmerkt. Na betaling van de entree fee (800ksh per persoon) is het mogelijk om, al dan niet onder begeleiding van een gids, het fort vrij te verkennen. Daarnaast herbergt het fort een archeologische verzameling van alles wat nog over is van de Europese kolonisatie. Zo vind je er oude handelswaren die in der tijd werden verkocht in Europa en gebruiksvoorwerpen van de kolonisten die leefden in Mombasa.  Probeer het fort  tussen elf uur ‘s ochtends en 1 uur ’s middags te mijden, aangezien op dit deel van de dag de georganiseerde tours het fort bezoeken.

Oude stad (stadswandeling)

Het gebied tussen Fort Jesus en de zee staat bekend als de oude binnenstad van Mombasa. Dit gebied is gebouwd in de tijd van de Europese kolonisatie en wordt gekenmerkt door karakteristieke voorgevels. In dit gebied kun je, al dan niet onder begeleiding van een gids, rondslenteren en genieten van de, soms verrassende, architectuur. Daarnaast zitten is deze wijk ontelbaar veel souvenirwinkeltjes waardoor het een ideale plek is om cadeautjes voor het thuisfront aan te schaffen! Wees niet bang om hard te onderhandelen, aangezien prijzen hoog kunnen worden ingezet door de, altijd vriendelijk lachende, verkopers.

Hallerpark

Als voormalig cementgroeve is het een aparte beleving om in het Haller Park te zijn. Gesticht in 1971 door Rene Haller is het fascinerend om te zien hoe het oude industrieland zich heeft omgetoverd tot een leuk natuurpark met uiteenlopende natuur. Zo lopen er reusachtige schilpadden vrij rond en vind je (weliswaar in afgezette gebieden) antilopen, buffels, nijlpaarden en krokodillen. Daarnaast heeft het Hallerpark een reptielen dierentuin, waar je diverse slangen en vissen kunt bekijken. Maar het absolute hoogtepunt van het Haller Park is de giraffe voeren! Op gezette tijden is het mogelijk om giraffen uit je hand te laten eten; een ware beleving!

Het park is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 en kost 800 Ksh per persoon (volwassene) inclusief gids. De gidsen van het Haller Park zijn erg betrokken bij het welzijn van de dieren en zijn goed opgeleid!

Tusks

Midden in het centrum van Mombasa, aan Moi Avenue, vind je de Tusks. Deze reusachtige slagtanden staan in een boogvorm over de hoofdweg van Mombasa en zijn in 1952 aangelegd als decoratie voor het bezoek van de Britse Koningin Elizabeth.  Daarnaast staan de Tusks symbool voor de letter M van Mombasa.  Mocht je in de buurt zijn dan is het een leuk fotomoment, anders kun je het prima overslaan, aangezien onderhoud in Kenia niet hoog op de prioriteitenlijst staat!

Accommodatie

Een erg fijn appartementencomplex is Jacyjoka. Jacyjoka ligt in de wijk Nyali, een rustige buitenwijk van Mombasa en op loopafstand van Nyali beach. De appartementen zijn mooi ingericht en goed uitgerust. Omdat het een appartement is heeft je kamer een keuken en kun je dus heerlijk je eigen maaltijd maken. Daarnaast heeft het complex een heerlijk, groot zwembad met Jacuzzi. Recent is er ook een restaurant geopend bij Jacyjoka Apartments .

Jacyjoka is een ideale uitval plek nabij Mombasa. Hier kun je echt weer even tot rust komen naar een paar weken van  hectiek van het rondreizen. De rust en het zwembad maken het mogelijk heerlijk tot rust te komen terwijl  je binnen no time in het levendige Mombasa bent.

Janet, de eigenaresse van het appartementencomplex, is ontzettend gastvrij en behulpzaam. Mocht je vragen of bijzondere wensen hebben dan kun je haar absoluut om hulp vragen.

Loop je voor  langere tijd stage of doe je vrijwilligerswerk dan kan Jacyjoka wat voor je betekenen. Het is mogelijk voor langere tijd in een appartement te verblijven en over de prijs valt dan te praten. Daarnaast werkt Jacyjoka samen met de vrijwilligersorganisatie  butterfly4volunteers. Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk neem dan zeker een kijkje op de site!

Naast accommodatie en vrijwilligerswerk is het ook mogelijk een toertje te boeken. Deze kunnen geheel naar jouw wensen worden samengesteld. Boek je je tour hier dan heb je als groot voordeel een privé safari. Het is heerlijk om zolang als jij wilt bij een dier te kunnen kijken en niet gehaast door een park te moeten sjezen omdat je medepassagiers dat willen.

Besluit je naar Jacyjoka te gaan dan is mogelijk opgepikt te worden in Mombasa of op het vliegveld.