bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Kenia kent een tal van meren waar omheen een hoop wilde dieren te zien zijn. Onder andere grote groepen nijlpaarden en flamingo's. We hebben hier een klein overzichtje van een aantal meren.

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park is een ondiep sodameer dat zo alkalisch is dat er maar weinig levensvormen gedeien. Het is de habitat van de groene alg, die gegeten wordt door kleine schaaldieren. De algen vormen de voedselbron van de kleine flamingo's die diep roze gekleurd zijn. De grote, bleekroze flamingo's eten de schaaldieren en plankton. De kans is groot dat je hier honderden en misschien wel duizenden flamingo's ziet. Lake Nakuru wordt ook wel het grootste vogelspektakel ter wereld genoemd. Het moeras- en grasland wordt afgewisseld door acacia's en rotsachtige kliffen. 

Lake Baringo

Lake Baringo is het tweede zoetwatermeer in de Rift Vallei. Het meer is twee keer zo groot als Lake Naivasha en biedt een leefgebied aan veel nijlpaarden. 's Avonds komen de nijlpaarden uit het water om aan de oevers van het meer te grazen. Er zijn ook heel veel vogels in dit gebied.

Lake Naivasha

Lake Naivasha is een van de twee zoetwatermeren van Kenia, Lake Baringo is de andere. Het meer wordt omgeven door hellingen. Het meer wordt bevolkt door nijlpaarden. Aan de oostoever ligt het schiereiland Crescent Island. Hier is een Game Sanctuary gevestigd, met giraffen, gazellen en waterbokken. Het is tevens rijk aan vogelleven.

Lake Elmenteita

Dit is het meest zuidelijke en minst bezochte sodameer. Het wordt druk bezocht door flamingo's als Lake Nakuru niet voldoende voedsel meer biedt. Het meer wordt vaak gebruikt als 'stopover' door flamingo's die op weg zijn naar Lake Nakuru of Lake Natron in Tanzania. Er zijn altijd wel pelikanen en andere vogelsoorten waar te nemen.

Lake Bogoria

Een smal sodameer omgeven door steile rotswanden. Het meer heeft als extra attractie een aantal geisers die hete stoom uitblazen. Ondanks het feit dat het landschap een kale, hete vlakte is, oefent het een bepaalde aantrekkingskracht uit. Op de westelijke hellingen van het Laikipia Escarpement leeft de schuwe grote kudu die zich toch met grote regelmaat laat zien. Het meer trekt -net zoals de andere sodameren- grote aantallen flamingo's aan. Er zijn veel flamingo's die hier hun nesten hebben.

Turkanameer

Vroeger heette dit het Rudolfmeer.  Dit is een meer in de Grote Slenk en ligt nabij Ethiopië  Het is het grootste permanente woestijnmeer ter wereld, en het grootste alkalinemeer ter wereld. Het water is drinkbaar. Het klimaat is er heet en erg droog.

De stenen in het gebied zijn van vulkanische oorsprong. Aanlandige en aflandige winden kunnen zeer sterk zijn daar het meer langzamer opwarmt en afkoelt dan het land. Plotselinge en hevige stormen komen dan ook geregeld voor.

Drie rivieren, de Omo, Turkwel en Kerio, stromen het meer in, maar er stroomt geen rivier het meer uit. Het enige waterverlies is door verdamping. Hierdoor kan het meer in omvang variëren. Vanwege de temperatuur en geografische onbereikbaarheid behoudt het meer zijn wilde karakter. Er komen veel nijlkrokodillen voor. Hoewel het meer en de omgeving een populaire bestemming voor expedities is, is het gevaarlijk voor toeristen om zonder gids naar toe te trekken.