bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Men zegt dat de beste periode om door Kenia te reizen is van juli tot eind oktober en van december tot halverwege maart. Dit zijn de droge periodes en er is dan weinig water in de meeste wildparken waardoor het wild zich concentreert in de gebieden waar water staat. Ook Kenia doet mee aan de klimaatveranderingen, waardoor het regenseizoen steeds verder verschuift en moeilijk te voorspellen is hoe dit over enkele jaren zal zijn.

Door de ligging, dicht bij de evenaar en de beelden van documentaires op tv met dorre graslanden heb je misschien het idee dat het tropisch heet is in Kenia. Eigenlijk valt dat voor het grootste deel van Kenia best wel mee. De temperaturen op het midden van de dag, kunnen landinwaarts zeker wel eens oplopen tot tegen de dertig graden, maar echt onbehagelijk heet wordt het er niet snel. Het overgrote deel van het land ligt namelijk op ongeveer 1500 meter hoogte, dus het is er koeler en droger dan in veel andere tropische landen. 's Nachts kan het zelfs behoorlijk fris zijn en ook 's ochtends vroeg tijdens de gamedrives is een trui of omslagdoek geen overbodige luxe. Aan de kust is het een stuk warmer en is ook de luchtvochtigheid een stuk hoger. Ook ’s nachts koelt het daar voor je gevoel soms amper af.

In de regentijden kun je ook prima reizen, maar dan is er overal voldoende water en zijn de wilde dieren verspreid over een veel groter gebied. Over Shimba Hills National Park, aan de zuidkust van Mombasa, wordt overigens gezegd dat je er juist tijdens de regentijd meer dieren ziet, omdat de dieren dan vaker uit het bos en de begroeiing te voorschijn komen!

Er zijn in feite twee regentijden: een lange regentijd begint tegenwoordig in april en loopt tot  en met juni en een korte regentijd in november. Tijdens de lange regens kan het zo 10 dagen aaneensluitend alleen maar regenen, maar meestal komt het erop neer dat de regen vooral ’s nachts en evt. ’s ochtends met bakken uit de hemel valt, terwijl het de rest van de dag droog en warm is. Op sommige dagen kan het ook gewoon heerlijk zonnig zijn, opeens betrekken, een uurtje keihard regenen en daarna weer helemaal heldere lucht en zonnig zijn. Tijdens de korte regentijd in november is dit sowieso meestal het geval. Het zijn dan echt korte (verkoelende) buitjes overdag, dus eigenlijk ook niet zo’n heel verkeerd weer. Ook dan geld dat voornamelijk ’s nachts en ’s ochtends regen valt.

Wanneer je in het regenseizoen reist moet je er wel rekening mee houden dat je vast kan komen te zitten op de modderige paden van de parken. Zeker wanneer je alleen met je eigen vervoer de parken in gaat iets om alert op te zijn. Heb je beperkt de tijd dan kan het teleurstellend zijn als er een grote bui net valt op het dagdeel dat jij hebt uitgekozen om een National Park te bezoeken.

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 31 31 32 30 29 28 27 27 28 29 30 30
Neerslag (mm) 58 50 92 242 190 39 18 24 31 61 150 108