Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 66.38 naar Astana Nu boeken

Astana is sinds eind 1997 de nieuwe hoofdstad van Astana waarbij in 1998 de vroegere naam Akmola werd veranderd in Astana. Astana betekent in het Kazachs  'hoofdstad'. Wat vroeger maar een klein provinciestadje was, is nu uitgegroeid tot een bruisende moderne stad en zal naar verwachting de komende jaren alleen maar groeien. Bekend is de skyline met de Baytarek toren als symbool van deze nieuwe stad.

Astana heeft zowel een oud als een nieuw stadscentrum. Het oude stadscentrum was tot 2004 het regeringscentrum van de stad totdat deze werd verplaatst naar Ak Orda. Ak Orda is sindsdien de zetel van de president en ook is hier het parlement gevestigd. Tegenwoordig is het hart van de stad dan ook te vinden aan de linker zijde van de rivier.

Bezienswaardigheden

Bayterek toren

Het symbool van Astana is de 97 meter hoge Bayterek toren. De lengte is niet geheel toevallig gekozen. In 1997 besloot de president Nazabaryev de hoofdstad te verplaatsen van Almaty naar Astana. De gouden bol staat symbool voor een gouden ei, dat is gelegde door een magische vogel volgens een legende. Dit ei zou de geheimen bevatten om te voldoen aan de wensen van de mens en zorgen dat zij gelukkig is.

Voor 500 tenge kun je met een lift naar boven en heb je prachtig uitzicht over de stad. Je ziet onder meer de Nurzhol boulevard en Ak Orda. Wie echter nog verder kijkt, ziet zelfs het sportcomplex liggen met onder meer het voetbalstadion en de ijsbaan. Je kunt nog met een trappetje naar boven waar je de gouden afdruk van de hand van Nazabaryev vindt. Het is gebruikelijk om je hand in de afdruk te leggen en een wens te doen. Dat is overigens ook de reden dat het goud langzamerhand begint af te bladderen.

Ak Orda

Ak Orda is sinds 2004 het presidentieel paleis en het hart van de regering van Kazachstan. Het parlement en de ministeries zijn ook hier gevestigd. Je mag vrijuit rondwandelen door dit gebied, maar het kan zijn dat je op sommige dagen wordt verzocht geen foto's te maken. Nabij Ak Orda vind je ook een 'I Love Astana' sign.

Khan Shatyr

Khan Shatyr is een 150 meter hoge tent. Het beslaat een gebied van circa 140.000 vierkante meter en doet dienst als winkelcentrum. Het is een bijzonder gebouw omdat er is gekozen voor speciale materialen waardoor het zonlicht wordt doorgelaten en gebruikt wordt om de temperatuur te regelen. Binnen is het altijd warm, ondanks dat het buiten ook dikwijls -35 kan worden in de wintermaanden.

Naast winkels, vind je in Khan Shatyr ook restaurants. Er is zelfs een strand waar je kunt zwemmen. De entreeprijs is behoorlijk hoog. Ook is er voor kinderen een Dinosaurussen park. Mensen komen hier graag om wat rond te slenteren, zeker in de weekenden kan het er behoorlijk druk zijn.

Khan Shatyr is dagelijks geopend tussen 10:00 - 22:00 en ligt aan de Turan dangyly 37. Tegenover Khan Shatyr staat een 'I Love Astana' sign.

Nurzhol boulevard

Wie voor Khan Shatyr staat, ziet dat zowel de Bayterek toren als Ak Orda in één recht lijn liggen. De Nurzhol boulevard is 2 kilometer lang en in de zomer prachtig groen met fonteinen en daarom een populaire plaats om te wandelen. In de winter zijn de fonteinen helaas niet operationeel vanwege de koude temperaturen. Onderweg zie je verschillende beelden en hoge gebouwen zoals de Northern Lights.

Opera

De Astana opera is een prachtig gebouw. Helaas kun je er niet zomaar in. Wel kun je natuurlijk een opera bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van de Astana Opera.

Nur Astana Moskee

Deze moskee, gelegen aan de Kabanbay Batyr 36, is één van de bekendere moskeeën in Astana. Deze moskee is gebouwd in 2005. Je kunt er gerust een kijkje binnen nemen maar let dan wel op dat je je aan de fatsoensnormen houdt. Zo moet je je schoenen uitdoet voordat je het tapijt betreed. Vrouwen moeten in ieder geval hun haren bedekken. Het beste kun je dit doen met een sjaaltje of hoofddoek.

Duman entertainment centre

Hoewel het Duman entertainment centre in verschillende reisgidsen wordt geroemd, stelt het niet heel erg veel meer voor.Behalve het Oceanarium en een 5-D cinema, zul je hier weinig vertier vinden. Het Oceanarium heeft een uitgebreide collectie van vissen. De entree bedraagt voor volwassenen 1000 tenge en voor kinderen 500 tenge. Het Duman entertainment centre ligt aan de Kabanbay Batyr 4, naast de Map van Kazachstan Atameken en tegenover het Mega Astana shopping mall.

Map van Kazachstan Atameken

In 2001 is de Map van Kazachstan Atameken geopend. Dit is eigenlijk het Madurodam van Astana. Dit openlucht museum laat Kazachstan zien maar dan op 1,7 hectare. Je ziet de verschillende soorten landschappen, de grotere steden en de meest belangrijke gebouwen.
Omdat het een openluchtmuseum is, is deze in de wintermaanden niet te bezichtigen. De Map of Kazachstan is dan namelijk bedekt met sneeuw.

De map van Kazachstan ligt aan de Kabanbay Batyr 6. De entree bedraagt 400 Tenge.

Respublika straat

Het vroegere centrum van Astana lag aan de rechter zijde van de rivier. De Respublika is de hoofdstraat van het oude centrum. Nu is het vooral een grote drukke weg en er is weinig bijzonders meer te zien.

Museum over de eerste president

Aan de rechter zijde van de rivier staat het Museum over de Eerste President van Kazachstan, Nazabayev. Het is tot nu toe ook nog de huidige president van het land. Het museum is gehuisvest in het vroegere presidentieel paleis. Van 1997 tot 2004 was dit de regeringszetel van de president. Hoewel dit ook wel zijn residentie wordt genoemd, was hij hier meer aan het werk dan dat hij er daadwerkelijk leefde. Het museum geeft een inkijkje in het ontstaan van de natie Kazachstan en uitleg over de symboliek die wordt gebruikt in nationale uitingen zoals de vlag. Daarnaast geeft het ook weer hoe Kazachstan zich heeft ontwikkeld en kan een introductie in het vroegere leven de president niet ontbreken. Ook zie je de verschillende geschenken die de president heeft ontvangen van andere staatshoofden. Daarnaast kun je ook zijn vroegere werkkamer en inrichting zien.

De entree van het museum is gratis en je krijgt de beschikking over een audioguide. Deze audioguide is ook beschikbaar in het Engels. Je moet er wel een legitimatiebewijs voor achter te laten maar ook een verzekeringspasje of CJP voldoet hier als legitimatie. De audioguide is zeer waardevol. Hoewel een groot deel wel staat uitgelegd in het Engels, ontbreekt er ook veel achtergrondinformatie in het Engels. Je dient tevens speciale plastic hoezen om je schoenen te doen zodat de vloer niet smerig wordt.

Het museum is geopend van 10:00 - 12:15 en van 14:00 - 16:15. Op maandag is het museum gesloten. Het museum lig aan de Beibitshilik 11.

Hazret Sultan Moskee

De grootste moskee van Centaal Azië ligt in Astana, aan de andere zijde van de rivier tegenover Ak Orda. Je kunt er gerust een kijkje binnen nemen maar let dan wel op dat je je aan de fatsoensnormen houdt. Zo moet je je schoenen uitdoet voordat je het tapijt betreed. Vrouwen moeten in ieder geval een speciale hoofddoek op en een rok. Ter plekke kun je een speciaal gewaad lenen om je fatsoenlijk te kunnen bedekken. Verder is het zo dat vrouwen niet over de touwen mogen. Dat is een plek die alleen toegankelijk is voor mannen. De Hazret Sultan Moskee is zeer de moeite waard om van binnen te bekijken. Het is prachtig.

Alzhir

Alzhir ligt circa 34 kilometer van Astana af, ter hoogte van het dorp Malinovka. Alzhir is één van de voormalig goelag kampen, dat operationeel was tussen 1937 en 1946. De vertaling vanuit het Russisch is 'Almola kamp voor de vrouwen van de verraders van het Moederland'. De naam zegt het al, dit was een kamp voor vrouwen. Vrouwen die partner waren of familie waren van een man die tegenstanders waren van de USSR of op een of andere wijze lieten merken dat ze niet voor de USSR waren. De vrouwen zelf hoefden niets verkeerd te hebben gedaan.

Het oorspronkelijke kamp was vele malen groter dan waar nu het memorial is gevestigd. Naast een barak, wachttoren en een wagon, beslaat het terrein vooral symbolische standbeelden en de namen van de vele slachtoffers in dit kamp. Er is ook een klein museum. Hier zie je onder meer de inrichting van een barak, de verhoorruimte, bezittingen van gevangen en verhalen van personen die hier vast zaten. Het is ook mogelijk om een korte film te zien over Alzhir en het goelag systeem in de USSR.

Het complex is dagelijks geopend van 09:00-18:00. Op maandag is deze gesloten. De entree bedraagt 200 Tenge. Alzhir ligt aan de weg Kurgalzino maar vanaf de weg is er ter hoogte van Malinovka een richtingsaanwijzing te zien. Deze valt echter niet op dus hou het goed in de gaten. Er gaan ook georganiseerde tours naar Alzhir. Er zijn verschillende bureaus die deze aanbieden. Hoewel de prijzen relatief aan de hoge kant zijn, is het voordeel dat je een eigen gids hebt. Bij ons hadden we het geluk dat het tourbureau besloot om de tour naar Alzhir te combineren met een stadstour, zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen.

Ontspanning

Astana heeft heel veel verschillende winkelcentra waar je heerlijk kunt rondslenteren en kunt genieten van een kop koffie. Het bekende winkelcentrum is Khan Shatyr maar ook Mega Astana (Korgalzhin taszholy 1) is een bekend winkelcentrum om in rond te hangen. Daarnaast heeft Astana een groot sportcomplex met onder meer een ijsbaan en het nationale voetbalstadion. Dit sportcomplex ligt aan de  Kabanbay Batyr 47.

Eten en drinken

Astana heeft van alles te bieden op het gebied van eten en drinken. Vaak zitten de restaurants echter verstopt achter donkere ramen en kun je van buiten niet echt inschatten of iets goed is of juist niet.

Aan de rechter zijde van de rivier zitten de meeste restaurants aan de Kenesary. Een populair restaurant is Linebrew. Genaamd naar de bierbrouwerij. Het is een bijzonder gebouwd wat het meeste weg heeft van een kasteel. Je vindt hier verschillende soorten steaks en shashlik, waar onder van paardenvlees. Hoewel Line Brew gemiddeld duurder is dan ander restaurants, is het zeer de moeite waard. Een paardenvleesshashlik met aardappels en toetje kost circa 6000 Tenge. Een goedkopere optie is Shymkent aan de Imanov 3. Hier verkopen ze lokale gerechten van barczcz tot plov to shashlik. Hou er rekening mee dat er alleen een Russische kaart is dus dat het wat uitdaging vraagt om iets te bestellen. Je kunt hier in ieder geval goedkoop eten want plov kost circa 600 tenge, een cola 200 tenge en barczcz 450 tenge.  Voor lekkere chocolade melk is Caramel een aanrader. Deze vind je onder meer aan de Imanov 10A, tegenover Shymkent.

Aan de rechterzijde van de rivier is de meest bekende restaurant straat Turan Dangyly. Hier staan imposante gebouwen waarbij je verwacht dat je naar een moskee zit te kijken, terwijl het in werkelijkheid een Oezbeeks restaurant is. Je hebt hier ook een Georgisch, Koreaans en Russisch restaurant en deze 'restaurant ally' wordt nog steeds uitgebreid. Gerechten zijn relatief duur. Reken op zo'n 5000 tot 6000 tenge voor een hoofdgerecht maar het is de moeite waard om eens te proberen. Een goede Italiaan vind je aan de Dinmukhamed Qonayev 2, met de toepasselijke naam Italiano.

In de shoppingmalls vind je foodcourts. In Khan Shatyr heb je veel fastfood maar ook een tentje waar je lokale gerechten kunt eten. Zeker een aanrader.

Overnachten

Astana heeft een aantal hostels, maar hou er rekening mee dat men daar meestal alleen maar Russisch en/of Kazaks spreekt. Hostels zijn de goedkoopste optie voor een verblijf in Astana. Verder zijn er verschillende appartementen te vinden. Hotels in het gedeelte van de Bayterek toren (linker zijde aan de rivier) vormen de beste uitvalsbasis, maar je betaalt er ook naar. De prijzen liggen erg hoog en een kamer voor circa 120 euro per nacht is dan ook niet vreemd.

Vervoer naar en in Astana

Hoewel Astana de hoofdstad is van Kazachstan, is het vliegveld relatief klein. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen naar Astana. Voor Kazachstan is voor reizen van maximaal 15 dagen tot 31 december 2017 geen visum nodig. Lees meer over een visum  voor Kazachstan. Een taxi vanaf het vliegveld kost globaal 4000 tenge naar de rechter zijde van de rivier, maar kan goedkoper uitvallen als je aan de linker zijde van de rivier blijft (3000-3500 tenge). Bus 10 gaat vanaf het vliegveld naar het centrum.

Een taxi in Astana zelf kost circa 1000 Tenge. Er rijden ook veel bussen. Een buskaartje koop je bij een conducteur en kost 90 tenge voor een enkele reis. De conducteur komt vanzelf naar je toe zodra je de bus instapt. Elke keer als je een nieuwe bus pakt, zul je een nieuw kaartje moetne kopen. Er staat niet op de bushaltes aangegeven waar welke bus stopt of waar welke bus heengaat dus het vraagt enig zoekwerk. De app Astra Bus heeft ons in ieder geval op weg geholpen voor de belangrijkste busroutes. Helaas is deze app niet offline te gebruiken en is kennis van het Cyrillisch schrift handig. Ook de website Easyway Astana kan behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste busroute. Als je hotel echter in de buurt van Bayterek zit, dan kun je ook veel zelf lopen en heb je de bus niet nodig. Een georganiseerde tour is vrij prijzig en soms lastig te organiseren omdat Astana nog niet is ingericht op dit type toerisme. Via Turan Asia hebben wij voor 3 personen een sightseeingtour met een auto en een gids kunnen regelen voor $120 dollar.