Tikva .. Geschreven door Tikva.

Het goedkoopst vlieg je naar Jordanië met een overstap. Je kunt ook met de boot vanuit Egypte of gebruik de landsgrenzen om te reizen naar Israel of Syrië.

Vliegen vanuit Nederland of België

Jordanië heeft meerdere internationale vliegvelden. Het vliegveld van Aqaba wordt minder gebruikt en is over het algemeen duurder om naar toe te vliegen. Het vliegveld in Amman, het Queen Alia International Airport wordt het meest gebuikt, er is echter ook nog een ander vliegveld in Amman.

Je kunt met Royal Jordanian direct vliegen vanuit Amsterdam naar Amman, deze maatschappij is met prijzen vanaf ongeveer €650 retour echter een stuk duurder dan andere maatschappijen. Andere directe opties zijn Arkefly 1x per week op Aqaba vanuit Amsterdam. Vanuit Brussel vliegt Jetairfly op Aqaba.

Er zijn een heleboel maatschappijen die vluchten met overstap aanbieden voor tussen de €500-600 euro. Vanuit Nederland of België gaan er geen lowcost airlines naar Amman maar het is mogelijk om met reguliere maatschappijen een vlucht te vinden onder de €400 zelfs in het zomer seizoen. De tip is om ruim van te voren te boeken en verschillende data uit te proberen. Zo vonden we met Tamron in 2012 een wekelijks vlucht met een (lange) overstap in Boekarest voor onder de €400 retour.

Arkefly en Corendon vliegen op Ovda in Israel, Vanaf daar ben je redelijk snel bij de grens bij Aqaba. Een low cost optie is de vlucht van Easyjet vanaf Londen naar Amman

Landsgrenzen

Je kunt vanaf de diverse buurlanden met de boot of bus naar Jordanië reizen. 

Israel

 Israel en Jordanië hebben een drietal grensovergangen. De grensovergang van Eilat en Aqaba en de grensovergang van Sheik Hussein Bridge bij Irbid zijn het makkelijkst. Bij beide grensovergangen kan je een visum krijgen voor Jordanië als je uit Israel komt. De grensovergangen hebben ruime openingstijden en zijn zowel met het openbaar vervoer al met eigen vervoer relatief makkelijk over te steken. Vanuit Israel betaal je 94NIS exit fee plus de kosten van een Jordaans visum

De derde grensovergang is die van de The Allenby/King Hussein Bridge, deze grensovergang is het dichtst bij Amman en Jeruzalem. Deze grensovergang heeft beperkte openingstijden en kan je alleen met het openbaar vervoer oversteken, ook is de exit fee met 163NIS een stuk hoger. Je moet over de westelijke Jordaanoever waardoor controle en wachttijden langer en strenger zijn. Behalve al deze nadelen heeft deze grensovergang wel een groot voordeel namelijk het vermijden van bewijzen dat je in Israel bent geweest. Wanneer je vanuit Jordanië een uitstapje wilt maken naar Israel is dit de enigste plek waar die kan.  Bij de andere twee grensposten wordt je uitgestempeld, hierdoor zal iedereen die goed je paspoort bekijkt weten dat je de grens over bent gegaan met Israel zelfs al je geen Israëlische stempel hebt. Bij deze grensovergang wordt je niet uitgestempeld omdat de West Bank door Jordanië als eigendom van Jordanië wordt gezien. Laat je Israëlisch stempel op een los papiertjes zetten en ga terug naar Jordanië voordat je nog geldige Jordaanse visum verloopt. Voor een uitstapje van Israel naar Jordanie is deze grensovergang niet handig omdat je hier geen jordaans visum kunt krijgen.

Syrië

Er zijn diverse grensovergangen met Syrië. Je kunt hier met het openbaar vervoer of eigen vervoer gebruik van maken. De bus van Amman naar Damascus doet er ongeveer 5 uur over. Gezien de huidige situatie (2012) in Syrië is reizen hier nu niet aangeraden. 

Saudi Arabie en Irak

Jordanië heeft ook een grensovergang met Saudie Arabie en Irak. Beide landen zijn echter niet makkelijk te bezoeken voor zelfstandige toeristen. 

Egypte

Er is geen landgrens met Egypte maar er gaan wel boten rechtstreeks van Egypte naar Jordanië tussen Aqaba en Nuweiba. Er is een langzame goedkopere boot en een snelle boot welke er 2 uur over doet. Op de boot kan je een visum regelen voor je eindbestemming.