eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Jordanië is een prachtig land. Het land heeft de geweldige oude stad petra, de sprookjesachtige woestijn Wadi Rum en de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee te bieden! Hoewel het land vooral tourgroepen trekt, is het ook een aanrader voor backpackers en zelfstandige reizigers! Heb je nog enige twijfel of Jordanië wat voor je is, lees  dan de hoogtepunten hieronder en laat je overtuigen!  

Jordanië is niet al te groot en in een vakantie van 3 weken kan vrijwel alle bezienswaardigheden bezoeken en heb je ook nog genoeg tijd om te relaxen aan de zee. Veel reizigers gaan echter naar Jordanië voor een korte reis van 7-10 dagen. Hoeveel je kan zien hangt er vanaf of je met het openbaar vervoer of een huurauto reist maar je kunt in een ruime week in ieder geval de (belangrijkste) bezienswaardigheden Amman, de dode Zee, Petra, Wadi Rum en Aqaba bezoeken. 

Het Noorden

Het noorden is de meest groene en heuvelachtige regio van Jordanië. In de zomer kan je hier ontsnappen aan de hitte. Veel reizigers zien van het noorden niet meer dan Amman en Jerash. Met genoeg tijd is de regio echter prima te bezoeken zelfs in de vorm van dagtrips vanuit Amman met het openbaar vervoer. 

Amman

Amman is de hoofdstad van Jordanië en de meeste vluchten landen hier. Hoewel er in Amman zelf weinig te beleven is , zul je hier toch terecht komen door zijn centrale ligging. Amman is prima in 1 dag te bezoeken. In Amman kun je de Koning Abdullah Moskee bezoeken. Dit is een van de weinige moskees waar je als niet moslim in mag (je krijgt ter plekke een chador die je daar aan moet  trekken, dit is al een hele ervaring). Natuurlijk moet je ook het citadel en het Romeinse theater dat midden in de stad bezoeken! Lees voor meer informatie ons artikel over Amman.

Jerash

De oude Romeinse stad Jerash is een absolute aanrader. Jerash was in de Romeinse tijd 1 van de tien grootste steden op de wereld en er is ongelooflijk veel van bewaard gebleven.  Wanneer je door de stad wandelt kun je je inbeelden hoe het 2000 jaar geleden zou zijn geweest. Hoewel dit zo’n bijzondere plek is, zul je niet veel toeristen tegenkomen waardoor je relaxed door de stad kan dwalen. Trek minimaal een halve dag uit voor een bezoek aan Jerash. De meeste reizigers bezoeken Jerash als dagtrip vanuit Amman (1-1,5 uur met de bus) of combineren het met een bezoek aan Aljun. 

Ajlun & Ajlun nature reserve

Een klein stadje met een Islamitische kasteel waar vandaan je ook een mooi uitzicht heb over de omgeving. Het is heuvelachtig en erg groen met veel naaldbomen. Wil je meer van de omgeving zien ga dan naar het Ajlun nature reserve waar je diverse wandelingen kunt maken. Lees onze informatie over Ajlun.

Irbid, Umm Qais (Gadara) & omgeving

Umm Qais, een Romeinse stad, is zeker niet zo groot als Jerash maar heeft geweldige uitzichten. Je hebt uitzicht over het meer van Galilee en de Golan Hoogvlakte in Israel. In de zomer kan het hier erg heet zijn maar in de lente heb je veel wilde bloemen. De ruines zelf bestaan uit een lange geplaveide straat maar daaraan onder andere een een theater en een aantal pilaren en resten van huizen. Entree: 3 JD 

Vlakbij Umm Qais zijn de warmwaterbronnen van Himma, waar je afhankelijk van het tijdstip van de dag als man of vrouw kunt badderen. Een andere Romeinse stad in de omgeving is Abila. Irbid de grootste stad in het hoge noorden heeft weinig te bieden maar is een overstap of overnachtingplaats voor reizigers die met het openbaar vervoer reizen. 

King's Highway & Dode Zee

Het centrale gedeelte van Jordanië is vol met kleine plaatsjes, historische bezienswaardigheden en mooie natuur. Met een huurauto kan je meerdere dagen vermaken in de regio. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het openbaar vervoer beperkt maar liften is een optie. 

Madaba & omgeving

Een stadje dat vooral bezocht wordt vanwege de Madaba map, een kaart in mozaïek vorm. In Madaba zijn nog een aantal andere mooie mozaïeken. Voor reizigers die met een huurauto reizen is Madaba een goede basis van waaruit een aantal minder bekende archeologische sites Umm ar Rasas, de nieuwst Unesco World Heritage site van Jordanie, bezocht kunnen worden. Lees ook ons uitgebreide artikel over Madaba

Dode zee

Natuurlijk mag je Jordanië niet verlaten zonder een bezoek aan de dode zee. Een duik in de dode zee is een super ervaring.  Loop het water in  totdat je naar boven wordt geduwd! Het is een bizar gevoel te blijven drijven zonder zelf enige moeite te moeten doen. Let er wel op dat je geen wondjes hebt of water in je ogen krijgt want dit prikt echt ongelooflijk!  Bij een bezoekje aan de dode zee moet je jezelf zeker  insmeren met modder. Je krijgt er een lekker zacht huidje van! Om te zwemmen in dode zee en daarna ook lekker te kunnen douchen kan je bij diverse luxe hotels terecht (dagpas vanaf 40JD) of bij het goedkopere Amman beach resort (15JD). Ga je naar de laatste neem dan iets mee om over je zwemkleding te dragen.

Wadi Mujib

Altijd al eens door een door een prachtig natuurreservaat willen lopen en over watervallen klauteren of echt een canyoning tocht maken? Hier is je kans. Lees voor meer informatie: Tour wadi mujib

Dana

Dana is een klein plaatsje in Jordanië vanaf hier kan je wandelen in het is Dana Nature Reserve. Dit oudste beschermde gebied in het land heeft een hele afwisselende natuur van indrukwekkende bergen toch laaglanden. Wandelend hier kom je door een van de mooiste stukjes natuur van het land. Naast natuur zijn er in het park ook nog een aantal archeologische vondsten. Meer weten lezen onze reisinformatie Dana.

Het Zuiden

Wadi Rum

De wadi Rum is de grootste woestijn van Jordanië. Het is zeker geen standaard woestijn. De woestijn bestaat uit rode, ronde bergen. Zeker tijdens de zonsondergang is het landschap prachtig roodgekleurd. De meeste mensen kennen de Wadi Rum van Thomas Edward Lawrence  die hier tijdens de Arabische opstand zijn Arabische troepen voorbereidde op de aanval op Aqaba. De Wadi Rum is alleen te bezoeken als onderdeel van een tour die je eenvoudig in Jordanie zelf kunt boeken. Meer weten lees: tour Wadi Rum

Petra & Wadi Musa

Dit is het absolute hoogtepunt van Jordanië. De stad Petra is zo’n 2000 jaar geleden volledig uit rotsen gebeiteld door de Nabateeërs. De enorme rijkdom in deze stad was te danken aan zijn ideale ligging aan populaire handelsroutes. Je komt de stad binnen na een wandeling door de Siq (een enorme kloof).  Wanneer je de kloof helemaal uit loopt, zie je ineens the Treasury tevoorschijn komen.  Niet heel lang geleden leefden er nog veel mensen in Petra. Enkele jaren geleden is er een dorp gebouwd op kleine afstand van Petra waar de bewoners van Petra heen mochten verhuizen. Op dit moment wonen er nog 20 gezinnen in de rotsen van Petra. Meer informatie over Petra.

Aqaba

Aqaba is de badplaats van Jordanië. Hoewel koningin Noor geprobeerd heeft er wat van te maken door een boulevard met palmbomen aan te leggen is het nog op het eerste gezicht nog steeds geen gezellige badplaats. Toch heeft de stad zeker haar charmes voor wie wat verder kijkt. De public beach in de stad zelf is niet aan te raden zeker niet voor een vrouw alleen. Maar er zijn wel genoeg andere opties voor zon, zee en strand. Ook kan je prima duiken of snorkelen in Aqaba. Meer weten lees ons artikel over Aqaba

Distant Heat

Je verwacht het niet maar ook Jordanië kent een enorm dance festival. Normaal vindt Distant Heat plaats in de Wadi Rum. In de open lucht kun je twee dagen genieten van verschillende DJ’s,  zo hebben Armin van Buuren, Tiesto en Ferry Corsten al eens op Distant Heat gestaan. Hoewel je weinig Jordaniërs tegen zal komen is dit echt een feest dat je niet mag missen.  

De oostelijke woestijn

Het oosten is de meest lege en minstbezocht regio van Jordanië.  Met een huurauto kan je alle hier onder genoemde bezienswaardigheden in een lange dag bezoeken. 

Desert Castles

De zogenaamde desert castles zijn gebouwen met verschillende gebruiksdoeleinden allemaal uit de Umayyad periode. Het hoogtepunt is de World Heritage Site Qasr Amra, dit was een winterpaleis met prachtige muurschilderingen. Interessant zijn is ook het badgedeelte, zeker als je je laat uitleggen hoe het werkt om hier midden in de woestijn water te krijgen. Qasr Kharana was mogelijk een fort of een overnachtingplaats en heeft een robuust uiterlijk. Verder is heb je nog Qasr al Hallabat en de de nabijgelegen Hamman al Sarakh. Entree: 2JD voor castles en Azraq fort samen. 

Azraq

Azraq is de enige grote plaats in het oosten. Het is een stoffig dorp maar met overnachtings en eetmogelijkheden. Het fort bestaat uit zwart basalt steen en werd nog gebruikt door Lawrence of Arabia. Het nabijgelegen Azraq wetlandse reserve is een national park waar veel vogels komen. 

Umm al Jimal

De Romeinse stad bestaat volledig uit zwart basalt steen hierdoor lijkt de site niet echt op de ander Romeinse steden in Jordanië. Het doet op sommige plekken erg denken aan de Inca bouwstijl. Het is interessant te zien hoe in deze regio zonder hout alles van steen werd gemaakt zoals trappen, daken en zelfs draaiende deuren. Er zijn hier geen grote tempels of theaters, ook is er nauwelijks iets gerestaureert maar toch zijn de huizen goed herkenbaar.