Eline Spieker Geschreven door elinesp. Foto door: Tikva

Geld

De Jordaanse munteenheid is de dinar (JD). Een dinar is 10 dirham, 100 qirsh/piaster en 1000 fils. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20 en 50 dinar en munten van 5, 10, 25, 50, 100, 250 en 500 fils.1 Dinar is ongeveer € 1,10 ( mei2012)

Het is geen enkel probleem om  in Jordanië geld op te nemen. Op het vliegveld vind je na de grensovergang verschillende geldautomaten waardoor je direct al geld hebt. Ook in Amman, en in de kleinere plaatsen zijn overal geldautomaten te vinden. Lastig is alleen dat lang niet alle automaten werken met je Nederlandse bankpas zelfs niet als ze wel een Maestro logo hebben. De housing bank is een van de banken waar je wel terecht kunt. 

Naast de Dinar worden ook euro’s en (US) dollars vaak geaccepteerd in hotels en taxi’s en restaurants. Zeker in toeristische gebieden is dit het geval. Het kan gebeuren dat ze je vragen of ze je ook deels mogen terug betalen in Euro's. In de grote hotels en restaurants in Jordanië kun je ook met een creditcard betalen.

Reisbudget voor Jordanië 

Ben je een echte penny pitcher die alleen met het openbaar vervoer reist, in dormrooms slaapt en goedkoop eet dan zou je in Jordanië  uit kunnen met een budget van 20 dinar (exclusief Petra). Een realistischer budget voor de meeste backpackers zal echter rond de 35-40 dinar liggen. Hiervoor slaap je in goedkope hostels met een gedeelde badkamer maar kan je wel alle bezienswaardigheden bekijken, af en toe een taxi nemen en eten bij goedkope restaurantjes. Wil je duiken, regelmatig bier drinken of veel sportieve activiteiten doen dan moet je dit nog wel extra budgetteren.

Veel zelfstandige reizigers kiezen ervoor met een huurauto in Jordanië rond te reizen. In dit geval zal je een stuk meer kwijt zijn aangezien een huurauto een stuk duurder is dan reizen met het openbaar vervoer. 

Prijzen voor verschillende zaken

Vliegticket

Een ticket naar Jordanië kost tussen de 400 en de 600 euro, afhankelijk van of je in de vakantie of daarbuiten vliegt. Hoewel het tegenstrijdig lijkt zijn de prijzen behoorlijk gestegen door de onrust in het Midden-Oosten.

Een andere optie is om naar Tel Aviv te vliegen, maar in de praktijk ben je door dure visa vaak niet veel goedkoper uit en kost het ook nog eens behoorlijk veel tijd om de grens over te komen. Mocht je sowieso gepland hebben om Israel te bezoeken, dan is het wel het overwegen waard. Er zijn helaas nog geen low budget maatschappijen die vanuit Nederland naar Amman of Aqaba vliegen.

Vervoer

Er zijn verschillende manieren om jezelf te verplaatsen door Jordanië. De goedkoopste manier is door te liften. Liften is goed te doen en relatief veilig. Je zult nooit lang staan wachten en doordat Jordanië maar een aantal grote hoofdwegen heeft (praktisch allemaal van Noord naar Zuid) is het makkelijk om een goede liftplaats te vinden. Ben je eenmaal ingestapt dan zijn de Jordaniër erg nieuwsgierig naar wie je bent, en brengen ze je vaak tot aan de deur. Ook mannen worden zonder probleem meegenomen, al duurt het wachten misschien iets langer.

Het openbaar vervoer in Jordanië is spotgoedkoop. Reken op 1 dinar per uur wanneer je met de bus gaat. Binnen Amman ben je zeker niet meer dan 50 fils (halve dinar) kwijt. Naar steden dichtbij Amman, zoals Salt en Jerash (respectievelijk een half uur en een uur) ben je minder dan een dinar kwijt. Een lokale bus naar Petra (inclusief je backpack) zal je na afdingen 2.5 of 3 dinar kosten en zonder afdingen 10 dinar (!). Een lokale bus naar Aqaba kost je 5 dinar. Hou er wel rekening mee dat de lokale bussen pas vertrekken als ze helemaal vol zitten. Dit kan gerust een uur of zelfs langer duren. Een enkele keer vraagt de buschauffeur of de passagiers die er al zijn voor de nog lege stoelen willen betalen. Het is dan toch rendabel voor hem om de rit te maken.

Er zijn ook georganiseerde lokale bussen met vaste vertrektijden. Dit zijn vrij luxe bussen met airconditioning. Reis je van Amman naar Aqaba (de grootste afstand die je binnen Jordanië kunt afleggen) dan betaal je 7 dinar. Het reserveren van deze bus is zeker aan te raden. De prijzen staan vast, afdingen is niet mogelijk. (www.jett.com.jo)

Om snel van deur tot deur te komen, kun je er ook voor kiezen een taxi te nemen. Voor taxi's geldt; goed onderhandelen en je hebt een goede prijs. Spreek bij een taxiritje zonder meter dan ook altijd eerst de prijs af! Binnen de steden betaal je voor een taxi tussen de 1 en 2 dinar. Taxi's naar de plaatsen buiten Amman, zoals Amman public beach (Dode Zee) wordt al gauw meer dan 20 dinar. Een taxi vanaf het vliegveld naar Amman (45 minuten) kost je 15-20 dinar. Taxi's over het algemeen betrouwbaar. Ze werken in Amman in principe allemaal met een meter. Voor plaatsen zoals Aqaba betekent het voor toeristen afdingen voor een taxi. Een taxi van het strand in Aqaba zuid naar het centrum van Aqaba vraagt meestal 5 dinar maar kan je goedkoper krijgen.. Hier werken ze overigens zonder meter. Service taxi's rijden vaste routes en zetten je dus niet voor de deur af. Je deelt de taxi met 4 mensen, en vaak betaal je 1 dinar of minder (afhankelijk van waar je naartoe gaat). Aan te raden om als vrouw zijnde een service taxi te nemen waar andere vrouwen inzitten.

Je kunt ook met een georganiseerde tour mee als je iets wilt bezichtigen. Reken er dan wel op dat de prijzen ook ‘toeristenprijzen’ zijn en dat je voor een dagje Petra al 20 tot 30 dinar kwijt bent voor de bus alleen. De hostels in Amman hebben echter wel goede aanbiedingen. 

Een andere optie is het huren van een auto, als je vooraf via internet boekt kan je buiten het hoogseizoen een auto krijgen voor 30 euro per dag. 

Overnachten

Overnachten in Jordanië is wanneer je geen torenhoge eisen stelt nog erg betaalbaar maar niet zo goedkoop meer als een paar jaar geleden.  Je kunt al op het dak van een hostel slapen voor 10 dinar en een double room kost je gemiddeld zo'n 20 dinar. Dit zijn natuurlijk niet de mooiste kamers maar ook zeker niet slecht. Wil je airco, wat vooral in juli en augustus wel erg fijn is, dan zal je gemiddeld 30 voor een double room moeten betalen maar heb je meestal ook meteen een eigen badkamer. Het ontbijt zit bij de kamerprijzen inbegrepen. Ga je voor iets meer luxe, zoek dan van te voren je hotel uit. In de praktijk is er namelijk niet veel verschil tussen een duur hostel en een goedkoop hotel. Wil je gaan voor super-de-luxe dan kan je gaan voor een van de Moevenpick Hotels die je in heel Jordanië kan vinden en waar je bediend wordt als een vorst (en helaas ook betaalt als een vorst).

Wil je voor langere tijd in Amman blijven voor bijvoorbeeld studie of stage, dan is het aan te raden een kamer te zoeken. Een goede prijs voor een kamer is 150 euro per maand (exclusief internet, diesel en elektriciteit). Veel kamers zijn echter rond de 200 dinar. Kijk eens op www.expatriates.com.

Eten en drinken

Wat dit betreft is alles mogelijk: een falafel sandwich op straat voor een halve dinar, een uitgebreide traditionele maaltijd (falafel, hummus, brood, salade of mansaaf - lamsvlees in yoghurt) voor niet meer dan 3 dinar, een wat meer westerse maaltijd voor 3 of 4 dinar buiten de toeristische straten, een luxe maaltijd voor 10 dinar, nog meer luxe voor 20, sushi voor 30 en er zijn gemakkelijk restaurants te vinden waar je 40 dinar voor je eten betaald. Zoetigheden zoals k'nafa zijn een stuk goedkoper buiten de toeristische straten. Aangezien een argeelah (waterpijp) al vaak bij een avondje restaurant/café inbegrepen zit, noem ik hiervan ook maar de prijs op: 2 tot 3 dinar! Een waterpijp kun je ook kopen en voor minder dan 10 dinar heb je al gauw een medium grote waterpijp (zeker de moeite waard om verder te kijken als mensen je 15 dinar voor een waterpijp vragen). 15 dinar voor de grote waterpijp, inclusief tabak moet zeker lukken. Voor degenen die er toch een alcoholisch drankje bij willen doen, is het aan te raden om hier zeker te matigen met alcohol - het is in ieder geval beter voor je portemonnee, want een biertje in een restaurant kost hier rond del 5 dinar (in de winkel slechts 1 dinar). Voor iemand die zelf wil koken: probeer zoveel mogelijk te vinden op de lokale markt, want de prijzen in de supermarkten zijn hetzelfde als of duurder dan in Nederland, de markt daarentegen is spotgoedkoop. Een1.5 literfles water kost tussen de €0.30 en de €1.00 afhankelijk van waar je het koopt. Hetzelfde geldt voor frisdranken en thee, die zijn ongeveer even duur.

Tours en entreeprijzen

De prijzen van toeristische attracties in Jordanië zijn sinds een aantal jaren hard gestegen. Petra is een echte uitschieter. Wil je hier een dag rondwandelen, dan ben je in het hoogseizoen 50 euro kwijt. Er wordt geclaimd dat dit is om het gebied groen en duurzaam te houden, maar daar is nog niets bijzonders van te zien. Voor het bezoeken van de dode zee wil je wellicht iets meer betalen, om ook echt lekker in je zwemkleding van strand en zee te kunnen genieten.

Hier de belangrijkste bezienswaardigheden en de prijzen (mei 2012).

  • Entree Petra :                                       50 dinar (!)
  • Paardrijden omgeving Petra:            20 dinar voor 1 tot 2 uur
  • Dode zee (voor toeristen):                 16 dinar
  • Aqaba, duiken                                      35 dinar per duik (rond de 300 voor een cursus)
  • Dana nature reserve:                          2 dinar
  • Eastern desert castles:                      vaak geen entree, soms wel - lastiger om te komen
  • Jeepsafari Wadi Rum                         45 dinar (incl. overnachting, lunch en avondeten)
  • Op de kameel in Wadi Rum:             5 dinar (voor een uur)
  • Entree citadel Amman:                       2 dinar

Diversen

Internet kost meestal €1.- per uur.

Voor de liefhebbers: een waterpijp roken in een thee-cafe kost €2.50, een waterpijp kopen is maar €18.00 en de tabak ongeveer €2.00 per250 gram.

Een bezoekje aan een Turkse hammam kost ongeveer €12.-