eefje Geschreven door eefje. Foto door: bolletjeom

Bevolking

Jordanië is een koninkrijk waar ruim 6,5 miljoen mensen wonen. De meeste inwoners van zijn Arabieren. Daarnaast is er nog een kleine minderheid .

Deze vaak tijdens de oorlogen van 1948 en 1967 in Israel naar Jordanië gevlucht zijn. Zij krijgen in Jordanië (als enig Arabisch land) automatisch het staatsburgerschap, zodat het grootste deel goed geïntegreerd is in het dagelijkse leven van het land. Er is echter een groep die nog steeds met hun nakomelingen in vluchtelingen kampen wonen. Omdat Palestijnsen over het algemeen meer kinderen krijgen dan de oorspronkelijke Jordaniërs zijn er wel groepen binnen Jordanië die bang zijn dat hun land over genomen zal worden en discriminatie steekt van tijd tot tijd dan ook de kop op. Maar in het algemeen zijn Palestijnen goed opgeleid en kunnen ze ook belangrijk posten in de regering krijgen.

Door de Golfoorlog zijn er ook een grote groep Christenen vanuit Irak naar Jordanië gevlucht. Door de economische crisis komen ook veel Jordaniers die eerder werkte in Koeweit en de Golfstaten werkten terug naar hun land.

Jordaniërs zijn een goed opgeleid volk. Bijna alle  kinderen gaat naar de basisschool en er zijn diverse staatsuniversiteiten. Die universiteiten zijn echter vrij duur waardoor veel mensen in het buitenland gaan studeren.

De bedoeïenen

De bedoeïenenzijnde meest tot de verbeelding sprekende groep in Jordanië. Enkele honderdduizenden mensen rekenen zichzelf tot deze groep maar er zijn er veel minder die nog daadwerkelijk een nomadisch bestaan hebben. Deze groepen kamperen met hun kuddes bestaande uit o.a. geiten, schapen en dromedarissen in het land. Ze wonen in tenten gemaakt van huiden. Wanneer het voedsel in een bepaald gebied op is gaan ze verder met hun kuddes. Vooral in het oosten en in het zuiden van het land heb je nog kans bedoeïenen tegen te komen.

Vaak dragen ze nog traditionele kleding en vooral oudere vrouwen hebben gezichtstatoeages. Mocht je uitgenodigd worden voor thee dan zul je weinig kans hebben de vrouwen te zien. De tent is ingedeeld in een gasten/mannen gedeelte en een vrouwengedeelte. Hier koken de vrouwen en worden de voorraden bewaard.

De bedoeïenen zijn befaamd om hun gastvrijheid. Veel van de bedoeïenen vestigen zich tegenwoordig op vaste plaatsen. Sinds de jaren vijftig stimuleert de Jordaanse regering deze ontwikkeling, door voor de bedoeïenen volledige nederzettingen met stenen huizen, scholen en gezondheidscentra te bouwen.

Kleding

De lokale vrouwelijke bevolking loopt rond in een mengeling van oosterse en westerse kleding. Een vrouw in een spijkerbroek of jurk is volkomen normaal. Daarnaast lopen er nog veel vrouwen rond, die van top tot teen zijn gehuld in de lange zwarte chador, in extreme gevallen ook met een volledig gesluierd gezicht.

Bedoeïenenvrouwen zijn meestal gehuld in kleurrijke jurken en hoofddoeken.

Veel lokale mannen lopen nog rond in een jalabiyyeh (lange oosterse jurk), waarop ze bijna altijd een colbert dragen van westerse snit. Anderen zijn volledig westers gekleed. Veel mannen dragen nog wel een rode of zwarte hoofddoek, de keffiyeh.

Godsdienst

 De staatsgodsdienst in Jordanië is de Islam. De meeste moslims zijn soenniet maar er is een kleine sjiietische minderheid. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat maar de helft van de als moslim bekendstaande bevolking echt praktiserend moslim is en dus regelmatig naar de moskee gaat.

Jordanië heeft officieel godsdienst vrijheid maar in de praktijk wordt het leven je als moslim die kiest voor een andere godsdienst nog erg lastig gemaakt. Er is echter een christelijke minderheid die al vele duizenden jaren in de regio wonen en deze kunnen vrij het geloof belijden. Bij de stichting van de staat Jordanië was dit nog 30% van de bevolking maar inmiddels is het rond de 5%. De christenen zijn ook nog erg gefragmenteerd in diverse groepen zoals Grieks orthodox, Syrisch orthodox en Asyrisch.

Er is ook nog een kleine groep van ongeveer 20 duizend Druze en er zijn enkele duizenden aanhangers van het Bahá'í geloof in Jordanië.