Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook.

Er bestaat geen land ter wereld waar het verschil in toiletten zo groot is als in Japan. Openbare toiletten zijn overal in het land te vinden, maar de vraag of er een toiletbril op ligt is een tweede.

Soms zijn er geen deuren in de toire (het Japanse toilethuis), zodat je na het wassen van je handen geen deurklink hoeft vast te pakken. Soms kunnen de deuren van de wc-hokjes ook niet eens op slot.

Japanners zijn erg gericht op hygiëne en zelfs in hun huis dragen de meeste Japanners aparte slippers naar het toilet. Vaak zul je de slippers bij restaurants ook zien staan. Vanaf maat 38 wordt het aantrekken van de slippers meestal wel een probleem.

De meeste toiletten in Japan zijn een soort wasbak in de grond, waar je boven moet hurken. Er is meestal een hendel waar je aan kunt trekken om door te spoelen. Het is trouwens de bedoeling dat je met je gezicht naar de spoelbak van de wc zit, voor ons dus 'achterstevoren'.

Op plaatsen waar meer geld is, zul je een geheel nieuwe toiletervaring opdoen, namelijk het gebruik maken van een wc met knopjes. Heel veel knopjes.

Van veel water of weinig water bij het doorspoelen, tot een waterstraal net als bij een bidet, warme lucht of verwarmde toiletbril, je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt het ook vaak niet vinden, want de aanwijzingen zijn volledig in het Japans en meestal durven toeristen niet zomaar in het wilde weg knopjes in te drukken terwijl ze op het toilet zitten.

Wij horen graag ervaringen van helden die dat wel gedaan hebben...