Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Snoep en Snacks (dagashi) hebben in Japan vaak een andere smaak dan bij ons. Chips is minder zout, maar heeft een meer verse smaak en bevat veel minder vet dan in westerse versies. 

Japanners houden meestal niet van erg zoet eten, daarom bevatten de snoepjes veel minder suiker dan in het westen. Kijk voor Aziatisch snoep eens op: http://www.asiansnacktime.com/ of http://www.candyblog.net/blog/category/japan/ 

Winkels

Traditionele winkels waar dagashi verkocht wordt, de dagashiya, bestaan haast niet meer. Toch kun je op een aantal plekken in Japan nog de oude sfeer proeven (letterlijk). Vanaf het Tokyo Station kun je de JR Yamanote Lijn naar het Nippori Station nemen, waar je een dagashiya kunt vinden. Ook kun je met de Yamanote Lijn of de Tokyo Metro Marunouchi Lijn naar het Ikebukuro Station nemen. Daar vind je 'Sunshine City' op ongeveer 8 minuten lopen vanaf de oostuitgang.

Met de JR Keihin Tohoku of Yamanote Lijn vanaf Tokyo Station kom je op het Shinagawa Station. Stap over op de Keikyu Lijn en stap uit op het Kita-Shingawa Station. Op vijf minuten lopen vanaf de zuiduitgang vind je nog een heerlijke snoepwinkel.  

Wagashi

Als je naar een Japanse snoepwinkel gaat, zul je grote hoeveelheden verschillend gevormd en gekleurde wagashi tegenkomen. Dit zijn Japanse snoepjes en cakes die er soms als ware kunstwerken uitzien. De hoofdingrediënten zijn rijst, bloem en bonen. De bonen, zoals adzuki en witte bonen, worden tot zoete pasta verwerkt en vormen de basis van veel traditionele snoepjes en cakes, die vaak bij de theeceremonie gegeten werden. Er zijn veel soorten wagashi

  • Mochigashi (Rijst cakes gemaakt van een plakkerige rijst)
  • Dango (Rijst knoedels gemaakt van een iets minder plakkerige rijstmeel)
  • Nerikiri (Witte bonen pasta (soms gekleurd) en in de vorm van bloemen en andere symbolen gegoten)
  • Dorayaki (Een soort sandwich met zoete bonen past binnenin en pannenkoekjes gemaakt van onder andere bloem en ei aan de buitenkant)
  • Manju (Gestoomde bonen cakes met een laag bloem of rijstmeel en gevuld met zoete bonen pasta)

Mochi

Mochi zijn traditioneel Japanse rijstkoeken/balletjes, gemaakt van plakkerige rijst. Soms worden de ballen in kinako (sojabonen poeder) gedoopt, of gevuld met maju (rode bonen pasta). Je kunt mochi ook in de sojasaus dopen en eten met zeewier. Je kunt mochi vaak vinden aan een houten stokje. Op veel stations kun je dozen mochi kopen om bijvoorbeeld cadeau te geven.

Mochi wordt vaak gemaakt voor speciale gelegenheden, zoals nieuwjaarsdag of iemands verjaardag. Het is ook een toetje dat vaak gegeten wordt bij de Japanse groene thee, ocha

Konpeito

 

Konpeito, of Kompeito zijn traditionele Japanse snoepjes. In tegenstelling tot het meeste snoep in Japan, bestaan deze harde snoepjes met uitstekende puntjes voornamelijk uit suiker en kleurstof. Niet erg gezond dus, maar wel erg mooi om te zien of cadeau te geven. In de film Spirited Away kun je deze snoepjes in de vorm van sterren ook zien! De snoepjes worden verkocht in prachtige zakjes of doosjes.