Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrend het Coronavirus, lees dan hier verder.

Onsens in Japan

De ultieme Japan ervaring is een bezoek aan een onsen.  Een onsen is een badgelegenheid met warm water door thermische activiteit. Onsens zijn er in alle soorten zowel buiten als binnen, groot of klein, in de bergen of in de stad. Soms is er een bad, andere keren zijn er meerdere baden zoals een bubbelbad, lavabad, koud waterbad en kan je er zelfs massages krijgen. Een onsen kan onderdeel van een ryokan of hotel zijn maar net zo goed zelfstandig gerund worden.

Verblijf je in een Ryokan of hotel met een onsen dan kan je er gratis gebruikt van maken. Anders betaal je voor een onsen een bedrag variërend van enkele euro's tot enkele tientallen euro's.

Onsen etiquette

Onsens zijn over het algemeen gescheiden voor mannen en vrouwen. Zwemkleding of een grote handdoek is niet toegestaan in de onsen. Je bent dus naakt.  (Er zijn tegenwoordig wel een paar onsen/zwemparadijsen met gemengde baden waar zwemkleding wel verplicht is.)

Wanneer je betaald voor de onsen krijg je een klein handdoekje en soms ook een grote handdoek (maar neem die voor de zekerheid zelf mee). Je kleding en de grote handdoek laat je achter in de kleedruimte. Vervolgens ga je de badruimte binnen. Het is de bedoeling dat je je hier eerst grondig wast voordat je het bad in gaat. Er zijn kleine krukjes waar je op kunt gaan zitten, was je haar en je lichaam met de aanwezige shampoo en bodycream. Voor het wassen kan je het kleine handdoekje gebruiken dat je daarna grondig uitspoelt

Als je helemaal schoon bent kan je het bad ingaan. Mannen en vrouwen met lang haar moeten hun haar in een knotje voor de hygiëne. Het kleine handoekje mag niet in aanraking komen met het onsen water. Sommige japanners leggen het op hun hoofd andere naast het bad. Wanneer je wisselt van bad of je gaat even op de rand zitten dan kan je je schaamstreek met het kleine handoekje bedeken.

Waarschijnlijk ben je de enige westerling in de onsen. Japanners zal je echter niet betrapen op staren. Kinderen in de onsen die dit wel doen krijgen een standje krijgen van hun moeder of vader.

Als je met een groepje gaat zal je ook merken dat er mensen vertrekken, aangezien ze vaak vinden dat westerse mensen luidruchtig zijn.

Heb je een tattoo dan is een bezoek aan een onsen een stuk ingewikkelder. Tatoeages worden in Japan sterk geassocieerd met de Maffia. In veel onsen hangen bordjes (in het japans) waarop staat dat mensen met tatoeages niet welkom zijn.  Ben je toch binnen dan kan jouw tattto een reden zijn voor de andere badgasten om te vragen of je wil weggaan.  Een kleine tatoeage zal natuurlijk minder problemen geven dan een grote.

De beste onsen?

Vrijwel elke plaats in Japan heeft wel een of meerdere onsen. Geen wonder dus dat er onder japanners en toeristen veel gesproken wordt over welke onsen nou het beste is. De Lonely Planet gids heeft zelfs een lijstje met beste onsen ervaringen in Japan. Wij gaan hier geen lijstje geven.

Wellicht vind je het voor de eerste keer wel fijn om voor een niet zo grote/drukke onsen te kiezen i.p.v. van een hele populaire onsen. En in een onsen zitten terwijl de sneeuw op je haar valt is voor de ene persoon een must de andere vindt het verschrikkelijk. Veel plezier met het zoeken naar jouw favoriete onsen.

Geschreven door Tikva .. op 08 Mar 2013 15:32.

  1. rudi 28 Feb 2008 12:23

    erg interessant
    vooral over de tattoo's.
    weer wat geleerd :Y
    wel nog een vraagje. wat kost een bezoek aan zo'n onsen ongeveer?