Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Japanners staan bekend om hun harde werken en hun korte feestdagen, al telt het land wel 15 nationale feestdagen die door de wet zijn vastgesteld. Als de feestelijke dag op een zondag valt, hebben de Japanners de maandag erop ook vrij, zodat de weinige vrije tijd die ze hebben niet overlapt wordt. Tijdens feestdagen zijn winkels, banken en de meeste bedrijven gesloten.  

31 December / 1 Januari - ômisoka / oshôgatsu

Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag. Deze dagen zijn in Japan erg belangrijk, omdat met name de nieuwjaarsdag echt gezien wordt als een nieuw begin. Schulden worden betaald, (zakelijke) contacten worden gememoreerd door bezoekjes en het uitwisselen van geschenken en het huis wordt flink schoongemaakt en versierd. Om 12 uur 's nachts klinken de bellen in boeddhistische tempels 108 keer, omdat gezegd wordt dat een mens in 1 jaar 108 fouten maakt. Thuis worden lange noedels gegeten die een lang leven symboliseren. Op nieuwjaarsdag gaan ontzettend veel mensen naar de tempel. Verder worden er in Japan geen kerstkaarten verstuurd, maar nieuwjaarskaarten, die precies op 1 januari moeten aankomen.  

Tweede maandag in Januari - Seijin no hi 

Meerderjaarigheidsdag. Alle jongeren die in het afgelopen jaar 20 geworden zijn vieren hun toetreding tot de volwassenheid. Ze dragen prachtige kimono's en gaan vaak op de foto. 

3 Februari - Setsubun 

Het 'bonen-strooi-feest'. Als de winter plaats maakt voor het voorjaar worden in en om huizen en tempels geroosterde sojabonen gestrooid om de boze geesten te verjagen.  

11 Februari - Kenkoku kinen no hi

Herdenking van de stichting van Japan.

14 Februari - Barentaindee 

Valentijnsdag. Gewoonte is dat vrouwen chocolade geven aan de mannen!  

3 Maart - Hinamatsuri 

Het poppen- of perzikfestival. Rond deze tijd staan de perzikbomen in de bloei. Het feest wordt ook het 'meisjesfeest' genoemd, omdat op feest meisjes geluk gewenst wordt. Vanaf ongeveer half februari wordt hiervoor in de huizen een soort poppen-tentoonstelling neergezet, die het vroegere keizerlijke hof voorstellen. Op 4 maart moet alles zijn opgeruimd, omdat het anders ongeluk brengt. 

21 Maart - Shunbun no hi

Lentenachtavond. Volgens Boeddhistische tradities worden bezoeken gebracht aan de graven van de voorouders. 

Eind maart / begin april - Hanami

Bloemenkijkfeest. Rond deze tijd (hangt ervan af welk gebied je bent) staan de kersenbloesems (sakura) te bloeien. Doordat de bomen maar zo kort bloeien, symboliseert dit voor Japanners de vergankelijkheid van het leven. Mensen organiseren picknicks in de vele parken in Japan om het feest te vieren.  

29 April t/m 5 Mei - Golden Week

Iedereen heeft op 29 april vrij en sommige mensen ook op 1 mei, hoewel dit geen nationale feestdag is. Vanaf 3 mei (dag van de grondwet) volgt er een feestweek en is het overal erg druk in Japan, omdat iedereen dan meestal op reis gaat. Denk hieraan met name met het boeken van treinreizen. Op 4 mei viert men de 'dag van het groene loof' en was tot voor kort een brugdag naar 5 mei (de dag van het kind). Op 5 mei zul je overal vlaggen in de vorm van gekleurde karpers (koi-no-bori) zien, omdat dat de kracht en levenslust symboliseert die de Japanners hun zonen (het was oorspronkelijk de dag van de zonen) toewensen.  

Tweede zondag in mei / Derde zondag in juni

Moederdag en Vaderdag. 

Derde maandag in juli - umi no hi

Dag van dankbaarheid voor de zee.  

Derde maandag in september - Keiro no hi

Dag van de eerbied voor bejaarden 

Midden september - Tsukimi

'Maan kijken'. De volle maan in september wordt gezien als de mooiste van het jaar. Op feestjes gaat men samen naar de maan kijken.  

23 September - Shubon no hi

Herfstnachtavond. Een dag om de voorouders en de overledenen te vereren. 

Tweede maandag in oktober - Taiiku no hi

Nationale sportdag. 

3 November - Bunka no hi

Cultuurdag. 

15 November - Shichi-go-san

'7-5-3'. Dit zijn geluksgetallen en het zijn de leeftijden waarop ouders met hun keurig uitgedoste kinderen, naar een shintotempel gaan om te bidden voor een gelukkig en gezond leven voor de kinderen. 

23 November - Kinro kansha no hi

Dag van de arbeid.  

23 December- Tenno Tanjobi

Verjaardag van de keizer. 

25 December - Kurisumasu

Kerstmis. Tegenwoordig wordt er wel kerst gevierd in Japan, bijvoorbeeld met een kerstdiner en het geven van cadeautjes. Kerstmis is geen nationale feestdag, maar een gewone school- en werkdag, tenzij het op een zondag valt.