marco polo Geschreven door marco polo. Foto door: Tikva

Eten in Japan hoeft helemaal niet duur te zijn. Naast zelf koken zijn er een aantal budget opties wat betreft eten in Japan.

Wist je trouwens dat het in Japan niet de bedoeling dat je op straat of in het openbaar eet?  En al helemaal niet in de trein of metro. Japanners zien eten niet alleen als het consumeren van voedsel, maar ook als het uiten van waardering. Niet alleen voor het eten zelf, maar ook voor degene die het bereid heeft. Door even snel onderweg iets te eten, toon je geen respect.

In de meeste winkelcentra heb je een verdieping met restaurants. Deze zijn vaak wat budget-vriendelijker geprijsd.

Restaurants met bestelautomaten

Bij de deur staat van dit soort restaurants staat een bestelautomaat. Stop geld in het automaat, druk op het gerecht dat je wilt bestellen. Je krijgt dan een bonnetje en wisselgeld. Het bonnetje geef je binnen aan iemand achter de bar en kort daarna krijg je je eten. Sommige automaten hebben plaatjes, anders is het personeel of een andere gast niet te beroerd om je te helpen.

Lunch boxes

Rond lunchtijd kan je heel goed voorverpakte lunchboxes kopen. (Obento) Meestal bevatten deze wat rijst, vis/vlees en wat groente. Er zit ook vaak udon (noedels) in en soms sushi. Prijzen liggen rond 200-40 yen. Vooral bij het JR Station in Yokohama is het een waar obento paradijs!

Curry restaurants

Ook in Japan kennen ze curry. In curry restaurants kan je een soort kip kerrie bestellen voor niet al teveel geld. De Japanse curry is wel anders dan de Indiase curry, maar om het verschil uit te leggen zul je het zelf moeten proeven.  

Sushi

Sushibars zijn te vinden van heel duur tot budget. In een budget bar betaal je 100-135 yen per schoteltje. Let er wel op dat sommige bars met verschillende kleuren schoteltjes werkt die verschillende prijzen aangeven. Thee is meestal gratis, voor andere drankjes moet je wel betalen. Reken per persoon op 5-8 schoteltjes, daar kan je in Nederland geen sushi voor eten.

Op de Tsukiji Vismarkt in Tokyo kun je vroeg in de ochtend de meest verse en lekkere sushi kopen. De restaurantjes zijn duidelijk aangegeven met een keuze-bord voor de deur. Zo betaal je rond de 2100 Yen voor een bord met ongeveer 7 nigiri, 6 kleine maki en 2 kleine chirashi. 

Mocht je echt budget sushi willen eten, dan kun je natuurlijk altijd naar de supermarkt gaan. Je kunt complete sets kopen, maar bij de wat grotere winkels kun je ook je eigen bakje samenstellen 

Fast Food

Overal zijn in Japan de bekende fast food restaurants te vinden. Denk aan McDonalds, Kentucky Fried Chicken, Burger King, Mr. Donut en Wendy's. Daarnaast heeft Japan een aantal eigen restaurants op dit gebied ontwikkeld. Vaak zijn de maaltijden gezonder, voor een redelijke prijs.

Yoshinoya is een 'fast food' restaurant in Japan (meer dan 700 locaties), dat heerlijke en goedkope maaltijden heeft. Vergeleken met McDonalds, kost een maaltijd de helft. Een populaire maaltijd is bijvoorbeeld het rundvlees gerecht 'gyudon' en de 'curry bowl'.

Mos Burger is na McDonald's de grootste keten van fast food in Japan. Probeer eens de rijstburger, mosburger of takumiburger en drink er een 'Melon Soda' bij (een gifgroen drankje dat wat op Sprite lijkt) 

Izakaya

Als je je afvroeg wat er achter de grote, rode lantaarns voor de ingang van een gebouw afspeelde, heb je nu het antwoord: er zit een Izakaya achter, of tewel: een traditionele Japanse bar. Je kunt er uitgebreid eten. In de meeste plaatsen kun je onder andere yakitori krijgen, zeevruchten, sushi, sashimi en gefrituurde kip.

Aan drank is er ook veel keus. Zo kun je kiezen voor: Japanse sake, shochu whiskey, wodka, populaire rode en witte wijnen en cocktails. 

Tsubohachi is een van de meest bekende Izakaya ketens in Japan. Izakaya worden vaak ook Akachochin genoemd, wat rode lantaarn betekent. Je kunt Izakayas vaak vinden naast treinstations in Japan.

Sukiya

Sukiya is een Japanse restaurant keten met meer dan 1000 vestigingen door het land. Je kunt er snel, en voor weinig geld een goede noedelmaaltijd krijgen. Als je binnen komt, krijg je gratis (koude)thee en een lijst met keuzemaaltijden. Ze hebben er gy?don (rundvlees maaltijd), andere donburi, en curry. Als antwoord op debutadon (varkensvlees maaltijd) van restaurant Yoshinoya, kwam Sukiya met een eigen versie, genaamd Tondon. 

Supermarkten

Als je niet uit eten wilt, kun je natuurlijk ook je maaltijden zelf bereiden. Er zijn veel supermarkten in Japan te vinden en de meeste zijn nog 24 uur per dag open ook. Veel supermarkten zijn van Amerikaanse ketens, zoals de Am/PM, de Lawson en de Seven Eleven. Een aantal supermarkten hebben ook een non-food afdeling, zoals de Life.

Markten

Door heel Japan zijn er (vooral in het weekend) veel markten te vinden. Ga bijvoorbeeld eens kijken in Asakusa, Tokyo voor een hoeveelheid aan bijzondere eettentjes. Het is vaak een beetje handen- en voetenwerk om iets te bestellen, maar de Japanners zullen zeker hun best doen je te helpen.