Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Accommodatie kan in Japan vinden in goedkope guesthouses, maar ook in 5 sterren hotels en alles er tussen in. Japan biedt ook de mogelijkheid te overnachten in typisch Japanse accommodatie, zoals een Ryokan of capsule hotel. Wat dat precies is leggen we verderop in het artikel uit.

In Japan kun je niet, zoals in de rest van Azië gebruikelijk is, zonder reservering binnenstappen en verwachten dat je kunt overnachten. Er bestaat een kans dat je verteld wordt, dat de accommodatie volgeboekt is zelfs wanneer dit niet het geval is. Vooraf reserveren een must, zeker bij Ryokan’s, dit kan ruim van te voren, zodat je ook een betere prijs hebt of enkele uren voordat je verwacht aan te komen. In het hoog seizoen, op bijzondere plaatsen zoals in een tempel, wanneer de Japanners vrij hebben of wanneer er een festival is kun je bijna met zekerheid zeggen dat er geen kamer meer te krijgen is of alleen tegen honderden euro’s per nacht.

Ook wanneer je op zoek bent naar accommodatie voor een prima prijs is het sowieso aan te raden ruim van te voren je overnachtingen reserveren en vast te leggen. Doe je dit niet dan kan het wel eens onmogelijk zijn iets in jouw prijsklasse te vinden. Voor een double room (met af en toe een eigen badkamer) moet je rekenen tussen de €50,- €60,- , wil je daarnaast ook graag ontbijt dan zal je daar apart bovenop de overnachtingsprijs moeten bij betalen.

Hoewel Booking.com de gemakkelijkste optie is om je overnachtingen vast te leggen kun je ook soms een betere deal krijgen wanneer je de accommodaties rechtstreeks benaderd. Zij moeten namelijk een commissie aan booking.com betalen waarvan ze ook best een deel aan jou willen geven. Iedereen is dan goedkoper uit en een mooie win-win situatie. Toch kan het soms lastig zijn dit voor elkaar te krijgen omdat het personeel geen of te beperkt Engels spreekt, maar het is misschien het proberen waard.

Er zijn vaak maar weinig stopcontacten aanwezig en de aanwezige stopcontacten hebben vaak maar twee pinnetjes (en niet die zoals de meeste wereldstekkers), wanneer je veel spullen hebt op te laden iedere nacht is het handig een klein verdeeldoosje mee te nemen.

De Japanners zijn dol op gadgets. Wanneer je op zoek bent naar de lichtschakelaar zal je die misschien niet vinden omdat je deze moet bedienen met een afstandsbediening. Wel zo relaxed dat je het ligt uit kunt doen vanuit het bedje.

Overnachten in Hostels in Japan

Voor budget accommodatie kan je in Japan terecht in een youthhostel (jeugdherberg). Hostels die geen onderdeel zijn van de International Youth Hostel Federation zijn echter vaker een betere deal. Hostels zijn behoorlijk goed, schoon, netjes en prima accommodatie voor de prijs dat je er voor betaalt. Meestal is er gratis/goedkoop internet, een keuken en relax area of bar, wel kunnen sommige hostels wat luidruchtiger zijn, maar dit komt zelfs in de betere hotels voor.

Kamers zijn klein maar de bedden zijn van goede kwaliteit. Ook is er (afhankelijk van de tijd van het jaar) een klein kacheltje of een airco/fan aanwezig. In een hostel kan je ervanuit gaan dat er een westerse stijl wc en westerse stijl privé douches zijn in plaats van gezamenlijke.

Er zijn verschillende hostels die meerdere vestigingen in diverse steden in Japan hebben of zelfs hostels met meerdere vestigingen in een stad. Dit maakt het makkelijk om via de ene vestiging een reservering te maken voor de volgende plaats waar je naar toe gaat. Ook werken hostels uit verschillende plaatsen onderling samen en kunnen je een korting te geven wanneer je bij één van deze plaatsen overnacht.

Hostels bieden vaak tegen een extra betaling handdoeken aan om je af te drogen na het douchen. Het kan dus nuttig zijn om je eigen sneldrogende handdoek mee te nemen om niet steeds deze extra kosten te moeten maken.

Hostels zijn zeker de moeite waard om te bekijken

Ryokan & Minshuku

Ryokans zijn traditionele Japanse hotels waar je ten minste één overnachting in zou moeten maken wanneer je in Japan rondreist. Een eenvoudigere versie van de RyoKan is de Minshuku en heeft meestal minder kamers om te verhuren. Dit zijn veelal families die een enkele kamer verhuurd voor gasten.

In een Ryokan kan je er niet vanuit gaat dat er Engels wordt gesproken, spreken ze dit wel dan is het vaak erg beperkt, maar voldoende om de belangrijkste zaken af te stemmen. Etiquette is erg belangrijk in Japan en let daarom dus goed op en verdiep je ook een beetje in de gebruiken voor je vertrekt. Zo moet je in een Ryokan altijd je schoenen uitdoen bij de entree. Om de Ryokan verder te betreden staan er Japanse sandaaltjes voor je klaar die je kunt gebruiken. Voor het gebruik van het toilet zijn er weer andere sandaaltjes. Bij het ontmoeten van je gastvrouw of gastheer maak je een buiging en geef je al je papieren met twee handen af. Daarnaast neem je de bonnetjes en wisselgeld ook weer met twee handen aan. Af en toe maak je een buiging tussendoor.

Je kamer is Japanse stijl met tatami matten op de vloer en wellicht een laag tafeltje, het is dus een vrij lege ruimte die later na afstemming met de host wordt omgebouwd om te kunnen slapen. Dit gebeurd meestal wanneer jij op pad gaat om te eten terwijl in de tussentijd je host het bed op zal maken zodat deze klaar is wanneer je terugkomt. Dit is futon stijl, een dun matrasje, dekens en kussens op de vloer. Hoewel de bedden op de grond liggen is het comfortabel en warm. De muren zijn vaak dun, maar de Japanners zijn bijna allemaal erg rustig en geruisloos waardoor je een redelijk rustige nacht mag verwachten. Voor je gaat slapen geef je, wanneer je ook ontbijt hebt, door hoe laat je deze op je kamertje wilt ontvangen. Op deze tijd wordt je Japanese style ontbijt gebracht op een dienblaadje, wat dit alles al een bijzondere ervaring op zich maakt.

In vergelijking met de hostels in Japan is de value-for-money in een Ryokan een stuk minder, vooral omdat de overnachtingsprijs hoger ligt dan die van een hostel. In plaatsen waar geen hostels zijn ben je daarom aangewezen op een Ryokan wat na het hostel vaak wel vaak de meest betaalbare oplossing is. Voor de allergoedkoopste Ryokan moet je zeker op €50 voor een kamer rekenen. Er zijn echter ook luxere Ryokans waarbij de prijzen op kunnen lopen tot enkele honderden euro’s per nacht.

Oudere Ryokans hebben vaak alleen een Aziatische stijl wc, anders heb je de optie tussen een Westers toilet of een Aziatische. De ruimtes voor de Westerse toiletten zijn vaak erg klein waardoor je als je wat langer bent bijna met je knieën tegen de muren zit. Dit is voor toiletten op andere locaties is dit overigens niet anders.

In een (budget) Ryokan zijn (soms) geen douches maar is er een badkamer met bad - je krijgt een tijd aangewezen dat jij deze mag gebruiken - of je bent aangewezen op het public bath welke (soms) in de Ryokan of verderop in de straat is. Voor de public bath gelden er verschillende tijden voor mannen en vrouwen welke je ongetwijfeld van je host te horen krijgt. In bepaalde delen van Japan kan je ook in een Ryokan verblijven met een eigen onsen, een ervaring apart.

Hotels in Japan

Bij een eerste klas hotel in Japan mag je alles verwachten dat je elders in de wereld ook verwacht. Bij oudere hotels kan het echter nog wel eens voorkomen dat de wc alleen Aziatische stijl is en dat er geen privédouches zijn maar een public bath. Wanneer je in de toeristische steden verblijft is het vaak allemaal redelijk westers. Ook zijn de kamers erg goed uitgerust met alles wat je maar kunt bedenken, zoals:

 • Föhn
 • Handdoeken
 • Scheermesjes
 • Wattenstaafjes
 • Waterkoker
 • TV
 • Wekker
 • Shampoo, badschuim etc
 • Tandenborstel met tandpasta
 • Water
 • Koelkast
 • Pyjama,
 • Slippers
 • Soms zelfs een wasmachine

Ook voor hotels moet je vaak extra ontbijt bij boeken of er voor kiezen ergens in de stad te eten. Bij de wat duurdere hotels heb je een prima ontbijt waarbij je een keuze hebt uit een (deels) westers en Japans ontbijt. Het is soms wel fijn om het ontbijt bij je overnachting te hebben, omdat het je tijd bespaard. De Japanners zijn erg van de tijd. Dus wanneer aangegeven staat dat het ontbijt tussen 7:00 en 10:00 dan is het ook op de minuut nauwkeurig tussen deze tijden te krijgen.

In tegenstelling tot de hostels en de Ryokans mag je in hotels vaak je schoenen wél aanhouden, al ligt er wel een speciaal slipper setje voor je klaar in de kamer.

Check-in voor een hotel is vaak relatief laat op de dag namelijk 15:00u. Soms kun je tegen bijbetaling van 2000 Yen eerder in je kamer.

Capsule hotels

Capsule hotels zijn een unieke Japanse uitvinding om zo goedkoop mogelijk accommodatie aan te kunnen bieden. Je huurt je eigen persoonlijke af te sluiten capsule waar je in kunt slapen. Het is wellicht het beste te omschrijven als een stapelbed maar dan afgeschermd. Prijzen zijn vergelijkbaar met die van een dormbed in een hostel.

Toch worden capsule hotels niet vaak gebruikt door buitenlandse reizigers. De reden hiervoor is dat bijna alle capsule hotels alleen toegankelijk zijn voor mannen, je er overdag niet mag blijven en er ook geen gezamenlijke ruimtes zijn.

Samenvattend

Wanneer je overnacht in een hostel heb je de meeste kans om andere reizigers te ontmoeten. Verblijf je in een Ryokan dan zal je gemakkelijker in contact kopen met Japanners en hun tradities en gebruiken. Hotels zijn over het algemeen wat duurder, maar je hebt wat meer luxe tijdens je verblijf. Daarom is het afwisselen van de verschillende accommodatietypes wat ons betreft aan te raden en om op die manier ook verschillende ervaringen op te doen.