Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

In Bologna en omgeving kun je heerlijk wandelen. Ongeveer 40 minuten rijden van Bologna ligt het Riserva Naturale Contrafforte Pliocenico; een mooi natuurpark aan de voet van de Apennijnen en een perfecte plaats om een wandeling te beginnen.

Via degli Dei wandelroute

Voor de die-hards is de volledige Via degli Dei wandelroute interessant. De 127 kilometer lange Via Degli Dei wordt ook wel ‘de weg der Goden’ genoemd en loopt van het centrum van Bologna naar Florence. Deze oude handelsroute, die de Apennijnen oversteekt, verbindt de twee steden al duizenden jaren en was ooit één van de belangrijke verbindingswegen voor het Romeinse rijk. De Romeinen vonden de verbindingsroute zo belangrijk dat ze van het eenvoudige wandelpad een brede verbindingsweg lieten maken. Op deze manier konden ze gemakkelijk van Rome naar het noorden om de grenzen van het Romeinse rijk te bewaken.

Door de jaren heen verviel het belang van de route en raakte de goed aangelegde verbindingsweg in verval, totdat het uitsluitend nog gebruikt werd door mensen die geen alternatief hadden. In 1990 werd de route opgeknapt en duidelijke gemarkeerd voor outdoor liefhebbers. Nu kun je er dus heerlijk wandelen en mountainbiken en kijk je onderweg uit over het prachtige Emilia Romagna landschap.

Tijdens een meerdaagse tocht volg je de 2.000 jaar oude handelsroute over de Apennijnen terwijl je op de hogere gelegen delen Bologna of Florence kunt aanschouwen. De meerdaagse Via degli Dei trekking is opgedeeld in vijf stukken van maximaal 33 kilometer met onderweg authentieke en mooie plekjes om te verblijven. Wie geen vijf dagen de tijd heeft om 127 kilometer te lopen, kan ook delen van de route afleggen tijdens een dag of halve dagtrip vanuit Bologna.

Wanneer je aan het eind van de middag in het plaatsje Brento aankomt, kun je tijdens een twee uur durende hike de zon zien ondergaan en een deel van het Via degli Dei wandelpad bewandelen. De route begint bij Via Vallazza di Brento in Brento en loopt over de Monte Adone berg. Het is een goed gemarkeerde wandelroute die gezonde mensen bij normale temperaturen gemakkelijk afleggen.

Onderweg zijn er enkele verborgen paadjes met 'geheime' rustplekken voor wandelaars en religieuze tafereeltjes.

Zeker in de zomer is het niets fijner dan de wandeling en dag af te sluiten met een diner bij Antaca Hostaria della Roccadi Badolo. In dit restaurant kijk je uit over de Apennijnen en de zonsondergang terwijl je van heerlijk Italiaans eten geniet. Je kunt er voor kiezen om in de buurt te overnachten of om binnen ongeveer 30 minuten terug naar Bologna te reizen.

Wanneer je wilt overnachten om meerdere wandelingen te maken, dan kan dit bij Giardino Botanico Nova Arbora. Nova Arbora B&B ligt op de La Via Degli Dei route en je kunt vanuit deze plaats gemakkelijk enkele wandelingen maken. Prijzen voor een tweepersoonskamer zijn vanaf ongeveer €70,-.

Helaas is het niet mogelijk om vanuit Bologna met het openbaar vervoer naar Brento te reizen. Dus je bent aangewezen op een (huur)auto of de benenwagen.