Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Noord-Italië kent verschillende prachtige bedevaartsoorden waarvan er negen in Piëmont en Lombardije zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Sacro Monte di Varese in Lombardije is één van deze ‘Heilige Bergen’ en wat ons betreft absoluut het bezoeken waard.

Op een paar kilometer buiten het stadje Varese ligt het Sacro Monte di Varese in het Campo Dei Fiori National Park. De vele kappellen die perfect in de prachtige bergachtige omgeving passen, maken het een van de mooiste Sacro Monte’s van Italië.

Al in de 15e eeuw was Santa Maria del Monte een heilige plek om de Heilige Maagd Maria te aanbidden. Dankzij oude documenten weten ze dat het Mariabeeld en een kapel al sinds de 4e eeuw bovenaan Sacro Monte di Varese aanwezig zijn. Later werd de kapel uitgebreid met een klooster waar nog altijd nonnen verblijven om tot Maria te bidden.

In 1604 werd de Via Sacra, een breed straatkeien pad, op initiatief van de monnik Giovanni Battista Aguggiari aangelegd. Hij wist de abdis van het klooster te overtuigen om naast de weg, die door de katholieken als heilig wordt beschouwd, veertien kapellen te bouwen die gewijd moest worden aan de Mysteriën van de Rozenkrans. Tijdens dit ambitieuze project werden de beste kunstenaars en beeldhouwers ingezet om ze onder leiding van Giuseppe Bernascone te bouwen.

Rijke families uit de regio en de lokale gemeenschap van Varese ondersteunden de bouw van het project (in tijd en geld), waardoor de bouw snel voltooid kon worden. De steun van de families is nog altijd terug te zien aan de familiewapens die zijn opgenomen aan de voorzijde van de kapel.

Tijdens een redelijke klim van twee kilometer over de ‘Via Sacra’ kom je de veertien verschillende kapellen tegen. Met aan het einde de Basilica of Santa Maria del Monte ter ere van de Heilige Maagd Maria (vijftiende kapel). Dit is ook het eindpunt voor de vele pelgrims die deze plek bezoeken tijdens hun bedevaart. Regelmatig leggen stellen uit Varese en omgeving die gaan trouwen vlak voor de ceremonie deze weg af naar de basiliek waarna het huwelijk voltrokken zal worden.  
Onderweg heb je op tal van plaatsen een prachtig uitzicht over de vallei, de kerkjes en kappellen en de verschillende dorpjes. Met name aan het einde van de middag wanneer de zon al wat lager staat levert dit een prachtig uitzicht en sfeer op. 

Pogliaghi Museum

Bovenaan de Via Sacra, verborgen achter het vele groen, ligt het Pogliaghi Museum. Het museum staat in het teken van Lodovico Pogliaghi, de belangrijkste kunstenaar die Lombardije rond de 19e eeuw heeft gehad. Terug getrokken in het museum, wat toen zijn werkplaats was, werkte hij aan tal van kunstprojecten. Nog altijd maken verschillende kunstenaars gebruik van de werkplaats en is de nieuwe kunt die hier gemaakt wordt zichtbaar geïnspireerd door Pogliaghi. Tijdens een bezoek aan het museum krijg je een beter idee hoe bepaalde zeer bekende werken tot stand zijn gekomen. Zo heeft Pogliaghi in deze werkplaats gewerkt aan de deuren van de Dom van Milaan. De mal die daarvoor gebruikt is kun je hier nog altijd bezichtigen.

Meer informatie over Lombardije kun je vinden op de website 365.in-lombardia.com of door op social media te zoeken op #inLombardia365.