Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Erik

Triëst ligt in het meest oostelijke puntje van Italië, tussen de Sloveense grens en de Adriatische zee. Triëst, of zoals de Italianen het noemen: Trieste, telt meer dan 200.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt in de Friuli Venezia Giulia regio. Deze mediterraanse havenstad heeft verrassend veel in de aanbieding waardoor het een prima uitvalsbasis is voor een dagje uit of een korte stedentrip.

Trieste

In de stad zijn vele bezienswaardigheden en het grootste deel ligt in of nabij het centrum. Maar een flink aantal liggen toch op een behoorlijke afstand in alle hoeken van de stad, waardoor het niet mogelijk is om alles in een dag te bekijken. Houd er rekening mee dat je alleen religieuze gebouwen mag betreden wanneer je gepaste kleding draagt: niet alleen vrouwen, maar ook mannen die mouwloze en te korte kleding dragen mogen niet naar binnen. Bij het Tourist Office (vlakbij het Piazza Unitá d'Italia) kun je wat informatie vinden over de bezienswaardigheden in en rondom Trieste, echter vonden wij het aanbod nogal karig. De informatievoorziening bij attracties is hoofdzakelijk in het Italiaans. 

Er zijn talloze pleinen, religieuze gebouwen en galerieën te vinden, er is echt voor ieder wat wils. Ook wat musea betreft: in of nabij het centrum is het Archeologisch museum, Stadsmuseum, Scheepvaart museum, Trein museum, Marine aquarium, Joods museum, museum Villa, Theater museum en nog veel meer. De entreeprijzen zijn redelijk. 

Een leuke attractie in het centrum van de stad is het oude Romeinse theater, afkomstig uit de 1e eeuw. Het is erg bijzonder om (een deel van) zo'n oud bouwwerk middenin de stad tegen te komen. In juli 2013 werd het gerestaureerd en was het gesloten voor publiek. Niet ver daarvandaan vind je het Foiba di Bassovizza, een nationale gedenkmonument. 

Ben je op de laatste vrijdag van de maand in Trieste? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Kleine Berlin (reserveren verplicht). Van 20.00-22.30u ga je met een gids ondergrondse complexen -Antiaircraft tunnels- bezoeken, een gangenstelsel wat in de Tweede Wereldoorlog door Duitsers is gerealiseerd. Draag geschikte kleding, neem een zaklamp mee en draag geschikte schoenen waarmee je door een klein riviertje van enkele centimeters diep kunt lopen. 

Neem een wandeling door de haven. Het is leuk om te zien wat voor bootjes er allemaal liggen. Er worden hier ook regelmatig evenementen of markten georganiseerd. Wil je zwemmen, dan kun je voor 1 hele euro terecht in Bagno Alla Lanterna, het stadsstrand bij de vuurtoren in de haven. Wees gewaarschuwd: Hier komen vooral (luidruchtige) locals en de kans is groot dat je hutjemutje moet liggen. In Trieste kun je met de historische tram van Trieste (opstappen op het Piazza Oberdan) naar Opicina, waar je ook prima kunt vertoeven. De tram is helaas vaak buiten werking. Op enige loopafstand ligt Civico orto Botanico, de botanische tuin van de stad compleet met de flora van het Karst gebied.

Wat attracties buiten het centrum van Trieste betreft: het Miramare kasteel is iets wat je niet mag missen, het is werkelijk sprookjesachtig en je hebt een fantastisch uitzicht op zee. Bij het kasteel is tevens een enorm park waar je fijn kunt wandelen. Castello di Duino wordt tot op de dag vandaag bewoond door 'Princes della Torre e Tasso', is ook prachtig aan zee gelegen en tevens open voor bezoekers (onder leiding van een gids). Je vindt hier ook een mooi park en een bunker uit WOII. Zowel ten noorden als ten zuiden van de stad vind je een Karst bron van de Timavo rivier. Faro della Vittoria, de vuurtoren van de Overwinning, is ook zeker de moeite waard. Ten noorden van de stad zijn de Grotta Gigante, naar eigen zeggen 's werelds grootste toeristengrotten van de wereld. 

Bereikbaarheid

Trieste is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Vrijwel naast het centrum ligt het trein- en busstation. Rondom het centrum zijn vele parkeergelegenheden, maar deze staan eigenlijk pas op het laatste moment aangegeven. Parkeren is erg duur. De stad kent veel eenrichtingsverkeer, er rijden overal scooters en de lokale bevolking houdt erg van stevig doorrijden. Ben je even de weg kwijt en zoek je naar straatnaambordjes, dan duurt het niet lang voordat het toeter-ensemble begint. 

Accommodatie, eten en drinken

In de stad vind je vele overnachtingsmogelijkheden, geschikt voor ieder budget. En ook wie een hapje wil eten of een terrasje wil pakken kan zijn hart ophalen in deze groene stad. Terwijl je door de gezellige straatjes slentert kom je het een na het andere restaurantje, cafétje of bistro'tje tegen. En ook hier geldt: Hoe dichter je je bij het centrum bevindt, hoe meer je moet betalen. Een goede low-budget manier om aan eten te komen is door het gewoon bij de supermarkt te halen: je komt hier regelmatig een klein stadssupermarktje tegen, ideaal voor een simpele, goedkope lunch. Wie van lekker Italiaans ijs houdt moet absoluut een bezoekje brengen aan Bar Gelateria Il Penguino, gelegen aan het water nabij het Marine aquarium.