Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 56.63 naar Palermo Nu boeken

Palermo, de hoofdstad van Sicilië, is een drukke Italiaanse stad. Door de verkeersdrukte is het soms lastig om je weg te vinden en de verborgen pareltjes van deze stad te ontdekken. Toch zijn er bezienswaardigheden die je eigenlijk niet kan missen. Zo staat in Palermo het op twee na grootste operagebouw van Europa en vind je in de indrukwekkende catacomben meer dan 8.000 gemummificeerde lichamen.  

Bezienswaardigheden in Palermo

Teatro Massimo

Teatro Massimo is het op twee na grootste operagebouw in heel Europa. Dit na de Opera Garnier in Parijs en de Staatsopera in Wenen. Dit maakt het tot een must see en misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in Palermo. Het theater is eind 19e eeuw gebouwd en in 1897 in gebruik genomen. Toepasselijk of niet, in de derde film van The Godfather is dit theater te zien. Teatro Massimo is te bekijken met een rondleiding. Deze is ook Engelstalig. De rondleiding kost €8,00 en worden dagelijks gegeven. Kijk voor meer informatie op de website van Teatro Massimo

Kathedraal

Aan de Corso Vittorio Emmanuale ligt de kathedraal van Palermo. De kathedraal stamt uit de 12e eeuw. Door de eeuwen heen is de kathedraal regelmatig aangepast en uitgebreid waardoor het nu een mengelmoes is geworden van verschillende bouwstijlen. Oorspronkelijk stond op deze plek al een kathedraal in de 6e eeuw maar deze is afgebrand. In de kathedraal bevinden zich de de graven van enkele koningen van Sicilië uit de 12e eeuw.

Palazzo Reale

In het Koninklijk Paleis is tegenwoordig het parlement van Sicilië gevestigd. Het werd gebouwd in de 9e eeuw. Sinds de 11e eeuw was het lange tijd het paleis van de Normandiërs, die Sicilië hadden veroverd. Je kunt een bezoek brengen aan het paleis. Op de dagen dat het parlement vergadert, geldt een gereduceerde prijs omdat je dan niet overal mag komen. Kijk voor meer informatie op de website van Palazzo Reale in Palermo. 

Teatro Politeama

Teatro Politeama ligt aan het belangrijkste plein in Palermo en is een belangrijke ontmoetingsplaats. Het theater is nog niet zo oud. Het dateert uit de 19e eeuw. Bijzonder is de triomfboog voor de ingang. 

Catacombe dei Cappuccini

De catacomben van de Kapucijnen in Palermo is niet alleen in historisch opzicht een interessante bezienswaardigheid, maar ook bijzonder in haar soort. Er liggen meer dan 8.000 lichamen in de catacomben. De oudste lichamen dateren uit begin 17e eeuw. De lichamen zijn opgezet in verschillende poses. Sommige hangen aan een muur, anderen liggen in een houten kist. De lichamen werden, nadat de dood haar intrede had gedaan, te drogen gelegd. Ze zijn dus niet gemummificeerd zoals wij de mummies uit Egypte kennen. De kleding die de dode aan had, is ook bewaard gebleven. Het is verbazingwekkend hoe intact sommige lichamen vandaag de dag nog zijn. Door nieuwe technieken zijn sommige lichamen met huid en al bewaard gebleven. Oorspronkelijk waren de catacomben alleen voor monniken bedoeld. De oudste kun je direct links van de ingang vinden. Later werden de catacomben ook gebruikt voor de overleden rijken en notabelen. Alle lichamen zijn ingedeeld naar herkomst. Zo heb je een gang waar je alleen maar vrouwen kunt vinden en een gang met professoren.

Een bezoek aan de catacomben is niet aan te raden voor jonge kinderen. De catacomben liggen aan de Piazza Cappuccini en dat is vrij ver uit het centrum van Palermo. Ze zijn dagelijks geopend van 09:00-12:30 en van 15:00-17:30. Op zondag is er geen middagopening. De entree bedraagt €3,00.

Oratorio del Rosario di San Domenico en Oratorio del Rosario di Santa Cita

Een oratorio is een besloten kapel. In Palermo vind je diverse van dit soort gebedsruimtes die vandaag te dag nog steeds in gebruik zijn. De Oratorio di San Domenico is gebouwd in de 16e eeuw. Deze kapel staat bekend om haar schilderijen van de kruisweg van Christus. De schilderijen zijn vrij donker en opvallend is het kleurgebruik. In elk schilderij zijn de kleuren goud (= God), wit (= Heilige Maagd), blauw (= de mens) en rood (= de lijdensweg) te vinden. De Oratorio di Santa Zita is weer heel anders ingericht dan de Oratorio di San Domenico. Hier is de kapel rijk versierd met witte beelden met gouden accenten. Het is gebouwd in de barokstijl. Beiden zijn te bezoeken tegen een klein bedrag en op loopafstand van elkaar. De Oratorio di San Domenico ligt aan de Via dei Bambinai en de Oratorio di Santa Zita ligt aan de Via Valverde.

De haven van Palermo

De haven van Palermo ligt op 5 minuten lopen van Theatro Politeama. Palermo is echter niet de meest prettige stad om alleen rond te lopen. Niet alleen vanwege de wirwar aan straten en de verkeersdrukte, maar ook vanwege de criminaliteit. Voor vrouwen alleen wordt sowieso afgeraden om op eigen houtje Palermo te verkennen. 

De cruisemaatschappijen beiden diverse excursies aan in Palermo en naar de directe omgeving zoals bijvoorbeeld naar Monreale. Holland America Line heeft een excursie genaamd 'Mysteries of Palermo'. Deze excursie duurt zo'n 3,5 uur en brengt je naar de catacomben, Oratorio di Santa Zita en Oratorio di San Domenico. Onder leiding van een gids breng je een bezoek aan deze bezienswaardigheden. Door zijn verhalen ontdek je deze min of meer verborgen parels van Parlemo. De rondleiding langs de drie bezienswaardigheden duurt zo'n 2,5 uur. Onderweg zie je vanuit de bus ook de kathedraal en het Palazzo Reale. Na afloop heb je nog circa 1 uur vrije tijd om rond te wandelen vanaf het Teatro Massimo. Vanaf hier kun je er ook voor kiezen om niet met de bus terug te keren naar het schip en zelf terug te wandelen. 

Vervoer naar Palermo

Op ongeveer 35km afstand ligt het vliegveld. Daarnaast gaan er verschillende ferries vanaf de haven naar onder andere Napels en Cagliari (Sardinië). Verder zijn er ook treinen tussen Palermo en Napels en Palermo en Rome