Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De regio Toscane staat bekend om de plaatsen Pisa en Lucca. Pisa is dé stad van de Scheve Toren terwijl Lucca bekend staat om haar vele kerken. Vanaf de zee is Livorno de toegangspoort tot deze regio. 

Pisa

Piazza dei Miracoli, oftewel het plein van de wonderen. De plek waar het in Pisa allemaal om draait en waar je de vier belangrijkste bezienswaardigheden kan vinden. Het is er dan ook een drukte van jewelste. Het plein behoort tot de UNESCO werelderfgoederenlijst. Pisa is ook de plek waar Galileo Galilei is geboren. 

Scheve Toren van Pisa

De meest bekende bezienswaardigheid is de Scheve Toren van Pisa. Menig toerist staat hier mee op de foto. De bekende poses met het duwen tegen de toren vliegen je om de oren. De toren was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van de kathedraal. Weliswaar vrijstaand, maar al snel tijdens de bouw in 1173 begon de toren gevaarlijk te hellen. De constructie was te zwaar voor de ondergrond. De toren is steeds schever gaan staan en in de jaren 1990 is de toren voor de duur van 10 jaar gesloten voor het publiek. Inmiddels is de toren weer toegankelijk. De toren lijkt op foto's altijd ontzettend groot maar is in werkelijkheid 58,56 meter hoog. Je kunt hem ook beklimmen. Dit zijn circa 297 treden. De toegangsprijs is €18,00 en er wordt gewerkt met tijdslots. Ter plekke kan het behoorlijk druk zijn. Je kunt 20 dagen tot 1 dag van tevoren online kaarten bestellen voor de toren van Pisa

Duomo

Naast de Scheve Toren van Pisa staat de kathedraal. De bouw van de kathedraal begon in 1064. Het plafond van de kathedraal is rijkelijk versierd en wordt ook wel een cassetteplafond genoemd. Ook vind je er verschillende mozaïeken. Het interieur is echter niet zo oud als de kathedraal zelf aangezien er in 1595 een grote brand woedde. Het merendeel van het interieur dateert van deze datum. Bijzonder aan deze kathedraal is dat er ook Arabische invloeden zijn. Zo komen de zuilen oorspronkelijk uit een moskee in Palermo. In een van de transepten vind je het gemummificeerde lichaam van Saint Rainairi. Dit is de bescherminghelige van Pisa. Op 16 juni is zijn sterfdag en wordt hij in Pisa herdacht. Er wordt beweerd dat Galileo Galilei in deze kathedraal tot zijn theorie van de bewegingen van een slinger kwam. De kathedraal is te bezoeken en in principe gratis mits je met maximaal 2 personen bent en van te voren een kaartje haalt. 

Battistero 

Tegenover de kathedraal staat de doopkapel van St. Johannes de Doper. Het is de grootste doopkerk in Italië. Qua hoogte is de doopkapel bijna net zo groot als de Scheve Toren. De bouw begon aanvankelijk in 1153 maar heeft een tijd stilgelegen. Pas eind 14e eeuw was de bouw klaar. In de doopkapel zie je het doopvont, die dateert uit de 13e eeuw. Ook zie je de preekstoel. De doopkapel staat bekend om haar goede en bijzondere akoestiek. Elke 5 minuten voor het hele en halve uur is er een kleine demonstratie hoe de akoestiek klinkt. Schrik dus niet als er ineens iemand staat te schreeuwen. 

Begraafplaats

Aan de lange zijde is een begraafplaats. Er wordt ook wel gekscherend gezegd dat iemand zijn hele leven op Piazza dei Miracoli kan doorbrengen: van doop tot aan trouwen tot aan de dood. 

Kijk voor meer informatie over openingstijden en entreegelden op de website van Pisa. Pisa is te bereiken per trein vanuit Livorno en Florence. 

Lucca

Hoewel nog niet zo bekend, is een bezoek aan Pisa goed te combineren met een bezoek aan Lucca. Lucca is beroemd vanwege het oude centrum, omringd door muren. Daarnaast wordt zij ook wel de stad van de 99 kerken genoemd. Het oude centrum is autovrij, maar de fiets is een favoriet vervoersmiddel. Let dus goed op als je rondwandelt. De componist Giacomo Puccini is in Lucca geboren. 

Stadsmuren

Het mooiste gedeelte van Lucca staat binnen de stadsmuren. Deze muren dateren uit de 16e en 17e eeuw. De muren zijn 12 meter hoog en 4,2 km lang. Je kunt een wandeling over de stadsmuren maken. 

Piazza Anfiteatro

Vroeger stond op dit plein een Colosseum wat gelijkenissen heeft met het Colosseum dat zich in Rome bevindt. In tegenstelling tot het Colosseum van Rome, is een groot deel van de oorspronkelijke bouw verdwenen. De buitenkant is intact gebleven, maar van binnenin is het een plein geworden met huizen en restaurants. Het is heel bijzonder om dit te zien. 

Basiliek di San Frediano

Dit is de oudste basiliek in Lucca en dateert uit de 12 eeuw. Bijzonder aan deze basiliek is dat in de kerk zich het lichaam van Saint Zita bevindt. Zij overleed in 1278 op 60-jarige leeftijd. Haar lichaam is intact gebleven en nog te zien in een glazen koepel. Haar gezicht is bedekt met een masker, maar voor het overige is het lichaam echt.

Kerk San Michele in Foro

De kerk San Michele in Foro is de bekendste kerk in Lucca. Het is gebouwd in de Pisa-Romaanse stijl. 

Lucca heeft een eigen treinstation. Vanaf Pisa gaat er een trein naar Lucca.

De haven van Livorno

Livorno is een plaats aan de kust van Italië in de regio Toscane. Cruisemaatschappijen gebruiken Livorno als uitvalsbasis voor de rest van de regio. Het is de grootste haven van deze regio en om die reden vaak ontzettend druk. De cruiseschepen meren vaak aan in de industriële haven. Dit betekent dat je een shuttlebus moet nemen naar het centrum van de stad. Je kunt een kaartje kopen in de terminal. Een retour kost €5,00. In de terminal vind je ook de toeristeninformatie en gratis wifi.

De shuttlebus stopt op Piazza del Municipio. Hoewel Livorno niet heel groot is, is het een leuke plaats om zeker even door heen te lopen. Je kunt in een klein uur een goede indruk krijgen. Een plattegrond vind je bij de toeristeninformatie en hierop zijn verschillende wandelroutes aangegeven die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden leiden. Het lijkt een beetje op Venetië met de verschillende kanalen, alhoewel Venetië vele malen indrukwekkender is. Wandel door het Quartiere della Venezia langs zowel de oude als nieuwe vesting. Vlakbij de kleine haven vind je het standbeeld l quattro mori. Dit beeld is ter nagedachtenis aan de overwinning op de Moren. Aan de Piazza Grande vind je de kathedraal van Livorno. 

Livorno is de uitvalbasis voor Pisa, Lucca, Sienna, Florence en Cinque Terre. Via de cruisemaatschappijen zijn dan ook diverse landexcursies naar deze plaatsen te boeken, al dan niet gecombineerd. Let op dat in Cinque Terre de laatste jaren regelmatig overstromingen zijn en het dikwijls niet mogelijk is dit te bezoeken.

Beschrijving excursie Lucca en Pisa

Holland America Line biedt onder andere een excursie naar Lucca en Pisa aan. De excursie wordt zowel voor de ochtend als voor de middag te boeken. De excursie in de ochtend vertrekt al om 7:30. Dit zorgt ervoor dat je om 8:30 in Lucca arriveert. Onderweg zie je al de Scheve Toren van Pisa liggen. In Lucca krijg je een audioguide en een stadswandeling onder leiding van een gids van circa 1 uur. Deze stadswandeling laat je Lucca binnen de stadsmuren zien. Je gaat via de hoofdstraat Via San Paulino naar de Piazza Michele voor de kerk San Michele in Forno. Je gaat deze kerk niet in.

Onderweg naar de Basiliek San Frediano kom je verschillende kerken tegen en maak je kennis met de schattige smalle straatjes van Lucca. De Basiliek San Frediano ga je wel in en daar zul je onder meer het lichaam van Saint Zita zien. Eenmaal buiten gaat de wandeling verder naar Piazza Anifteatro, het bijzondere plein van Lucca. Vanaf hier wandel je weer terug naar het beginpunt. Tijdens de wandeling krijg je van de gids veel nuttige informatie over Lucca en de geschiedenis. Je hoeft niet deel te nemen aan de rondleiding, zolang je maar op het afgesproken moment op de afgesproken plaat staat. Anders gaat de bus gewoon verder zonder jou. 

Na circa 35 minuten, kom je aan in Pisa. De bussen mogen niet bij het Piazza dei Miracoli parkeren en je zult dus vanaf daar circa 10 minuten moeten lopen. In Pisa heb je een rondleiding van circa 1 uur. In deze rondleiding krijg je veel informatie over de vier gebouwen op het PIazza dei Miracoli. Je bezoekt zowel de Battistero als de Duomo. Vervolgens krijg je 25 tot 30 minuten de tijd om zelf rond te wandelen en foto's te maken. In deze tijd is het niet mogelijk om de Scheve Toren te beklimmen. De excursie eindigt om 11:45 en je bent tijdens de lunch weer terug in Livorno. Door de duur van de excursie kun je afhankelijk van het tijdstip ook nog even Livorno zelf in.

Vervoer

Pisa heeft een eigen internationaal vliegveld en is dan ook per vliegtuig goed te bereiken. Binnen 5 à 10 minuten ben je bij het trein- of busstation en kun je verder de regio in. Pisa heeft onder meer goede verbindingen met Florence (75 minuten), Lucca (30 minuten) en Livorno (20 minuten). Livorno heeft de op twee na grootste haven van de westkust van Italië.