Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Lago Maggiore is een favoriete plek voor veel toeristen die verblijven in luxe hotels en villa’s en uitkijken op het meer. Rondom het meer liggen verschillende kleine stadjes en dorpen met ieder een eigen charme en waar wat goedkoper je kunt overnachten. Hoe dan ook het Lago Maggiore in Lombardije een prachtige plek om je vakantie door te brengen.

Bezienswaardigheden

Het Maggioremeer in Noord-Italië ligt aan de grens van Italië en Zwitserland en is door het uitslijpen een gletsjer ontstaan tijdens de ijstijd. Met een diepte van 372 meter is het meer dieper dan de bergen die het meer omringen hoog zijn. Iets dat je zo niet op het eerste gezicht zou zeggen. Rondom het meer is van alles te doen en te zien. We hebben een aantal bezienswaardigheden en activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Santa Caterina Hermitage

Een van de meest mooie en historische plekken aan het meer is wat ons betreft het Santa Caterina Hermitage vanaf het water. Santa Caterina is op een klif gebouwd waarbij het uitkijkt over golf van Borremeo van Lago Maggiore. De hermitage werd in de 12e eeuw gebouwd door de rijke textielhandelaar Besozzi van Arolo die daar schipbreuk leed. Hij was er heilig van overtuigd dat de Caterina van Alessandria zijn leven had gered tijdens de schipbreuk en hij besloot haar daarom te eren. Hij zocht zijn toevlucht in een grot waar hij ruim 35 jaar lang als kluizenaar leefde. Om zijn toewijding te tonen bouwde hij een kleine kerk op deze geïsoleerde plek aan het meer. Langzaam maar zeker veranderde de grot in een pelgrimsoord en werd hij later zelf ook als heilige vereerd.

Vanaf de 13e eeuw werd de eerste kapel door drie Benedictijnse monniken gebouwd, nadat zij eerder na een meningsverschil uit het klooster van Montserrat vertrokken waren. Het bouwwerk werd in de eeuwen daarna verder uitgebreid tot een indrukwekkend kloostercomplex waarbij een mix aan bouwstijlen werden toegepast. Tot op de dag van vandaag wordt het klooster nog steeds bewoond door Benedictijnen die de levensstijl van Besozzi voortzetten.

Je kunt het Santa Caterina Hermitage op twee manieren bekijken. Vanuit de hermitage zelf (gratis) of vanaf het water. Hiervoor zal je dan een paar uurtjes een (zeil)bootje moeten huren. De locals zeggen dat als je het vanaf bouwwerk vanaf het water ziet je het meest indrukwekkende beeld krijgt van het gebouw. Nadat we het zelf vanaf het water hebben gezien zijn we het daar wel mee eens.

Leren Zeilen op het meer

Vaak wordt gezegd: “Do as the locals do” en die tip kun je hier maar het beste ter harte nemen. Aan het Lago Maggiore zijn verschillende kleine havens waar (zeil)bootjes verhuurd worden. Ook kun je met bedrijven als Top Active een ochtend of middag op pad om te leren hoe je moet zeilen.  Een zeilcursus duurt ongeveer vier uur en tijdens je tocht leer je door zelf de zeilboot te besturen hoe alles werkt.

Meer informatie over Lombardije kun je vinden op de website 365.in-lombardia.com of door op social media te zoeken op #inLombardia365.