Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Po Delta Regional Park of Parco Regionale Delta del Po is het grootste natuurpark in Emilia Romagna met meer dan 54 km2 aaneengesloten natuur. Het beschermde natuurgebied strekt zich uit van Ferrara in het binnenland tot aan Ravenna aan de kust. De rivier Po, de grootste van Italië, verdeelt de uitgestrekte vlaktes van noord Italië door middel van tal van kleinere riviertjes in moerasland, kleine eilanden en meertjes. Mede daardoor vind je in het zuidelijke gedeelte van het Po Delta National Park veel vogels en andere dieren die in het natuurgebied komen broeden. Ideaal dus om bijzondere dieren te spotten en of van de natuur te genieten. Ben je meer van de (Italiaanse) cultuur dan kun je bezoekjes in de natuur afwisselen met de in het zuiden gelegen plaatsjes Pomposa, Comacchio en Sant’Apollinare in Classe. Po Delta is een nog een vrij onbekend nationaal park, maar daarom zeker niet minder interessant om te bezoeken.

Delta Adventures

Antonio, eigenaar en oprichten van Delta Adventures, biedt als enige excursies aan in Po Delta en weet als geen ander je de meest bijzondere plekken in het park aan te wijzen. Het is ook een van de weinige opties om alle delen het park te bekijken, zeker wanneer je geen eigen vervoer hebt. Hoewel Ravenna en Ferrara goed met het openbaar vervoer te bereiken zijn, bijvoorbeeld vanuit Bologna, is het lastig om vervolgens met het openbaar vervoer naar het park te reizen. Delta Adventures haalt je gelukkig graag op vanaf het treinstation in Ferrara of Ravenna, om van daaruit je toer te starten. Het is goed om te weten dat het niet is toegestaan om op eigen gelegenheid sommige delen van het beschermde natuur park te bezoeken. Je moet altijd vergezeld zijn door een gids of deelnemen aan de ‘safari’ tour van Delta Adventures, dit om de natuur zo veel mogelijk te beschermen.

We zien zelden gidsen die zo gepassioneerd kunnen vertellen, in dit geval over alles wat maar met het park te maken heeft. Antonio, die zijn carrière begon als mode fotograaf, is nu gepassioneerd vogelaar. Een omslag die niet direct voor de hand ligt. Tijdens de tour komen we er achter dat zijn passie voor vogels zou zijn begonnen na een bezoek van een vriendin in Nederland. In Nederland maakte hij voor het eerst kennis met vogelhuisjes die zo hier en daar aan onze huizen hangen. Geïnspireerd door het idee begon hij een bedrijfje waarbij bij hij zijn zelfgemaakte vogelhuisjes in Italië aan de man probeerde te brengen. Want als het werkt in Nederland dan kan het ook werken in Italië zo dacht Antonio. Daarnaast begon het modewereldje waarin hij zich bevond steeds minder bij hem te passen. Hij maakte een boek over vogels en vogelhuisjes, verscheen regelmatig op TV om over vogels te vertellen en gaf workshops op scholen. Zijn kennis voor vogels deed hij op in Po Delta National Park door er heel veel tijd door te brengen en zo veel mogelijk over ze te weten te komen. Hij kent het park dan ook als geen ander. Een logische vervolgstap was het beginnen van Delta Adventures om nog meer mensen te laten genieten van de prachtige natuur.

Wildlife spotten

Tijdens een tour van ongeveer 4.5 uur bezoek je verschillende plekken van Po Delta National Park. Welke plekken je precies bezoekt hangt af van de beschikbare tijd, de tijd van het jaar en waar de dieren zich bevinden.

Sacca di Goro

De haven van Goro kijkt uit over een uitgestrekt watergebied waar het water gemiddeld niet dieper dan één meter is. Dit maakt het een erg geschikt gebied voor het kweken van mosselen. Het bijzondere gebied is gevorm doordat de Po Di Goro en Po Della Gnocca hier uitkomen in de zee. Vanuit de lucht kun je de prachtige uitmondingen het beste zien net als de vissersbootjes die hier op mosselen vissen.

Valle Bertuzzi

Een van de meest bijzondere plekjes van Po Delta! Hier kun je namelijk flamingo’s bekijken. Of je ze te zien krijgt en hoeveel het er zijn hangt een beetje af van de tijd van het jaar. Het is hoe dan ook een mooi plekje om te bezoeken.

Saline di Comacchio

Saline di Comacchio was vroeger een belangrijke plek waar zout gewonnen werd. Sinds 1984 is de zoutindustrie stilgelegd, omdat het niet langer lucratief genoeg was om de activiteiten door te zetten. Na het verdwijnen van de mensen en de mijnactiviteiten bleef er een groot stil natuurgebied over waar steeds meer vogels maar al te graag gebruik van maakte om te broeden. Nu is dit gebied één van de belangrijkste gebieden van Italië om te nesten en hebben flamingo’s er hun permanente woonplaats van gemaakt.

Sinds kort is het gebied opengesteld voor toeristen om de oude mijngebouwen en de flamingo broedplaatsen te bekijken.