Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Wanneer je Rome bezoekt zijn er diverse leuke dagtrips die je buiten Rome kunt maken. Zo kan je naar de oude Romeinse stad Ostia Antica, de Via Appia, de villa van Tivoli of een dagje naar het strand.

Ostia Antica

Dit is een van de best bewaarde Romeinse steden in Italië. Ostia was vroeger de belangrijkste havenplaats van Rome. De stad die vroeger aan de zee lag was door de rivier en via de weg verbonden met Rome.  De stad heeft ruim duizend jaar bestaan en tijdens de bloeiperiode rond 200 na christus woonden er 50.000 mensen.

De stad is grotendeels opgegraven en je bent al snel een aantal uur bezig met rondkijken. Je kunt veel huizen bekijken, maar ook winkels. Zoals meestal in een havenstad, zijn er ook opslagplaatsen. Er is een oude bar maar bijvoorbeeld ook een viswinkel en een bakkerij. Dit is herkenbaar door de mozaïeken. In diverse oude badhuizen zijn de vloermozaïeken ook erg mooi bewaard gebleven. De stad had ook een theater met plaats voor 3000 toeschouwers. Verder zijn er vele tempels in de stad.

Het leuke van rondkijken in Ostia Antica is dat je echt een idee krijgt van een Romeins plaatsje. Niet alleen de grote, bijzondere gebouwen bestaan nog, maar juist ook de huizen en de werk en winkelplekken van de gewone Romein. Je kunt zelfs een kijkje nemen op het oude kerkhof.

Entree: €6,50
Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 8:30 – 16:00/18:00 uur (dit is afhankelijk van de tijd van het jaar)
Bereikbaarheid: met de metro vanaf piramide, stop Ostia Antica. De Roma Pass kan ook op deze metrolijn gebruikt worden.

Strand van Ostia Lido

Even ontsnappen aan de drukte van de stad met een dagje strand, is erg gemakkelijk. Je bent ongeveer een half uur onderweg met de metro.

Het strand is breed en het water is lekker. Bijna het hele strand is in bezit van strandclubs. Ga je een hele dag, dan kun je het best (ongeveer) €10 entree betalen. Hiervoor krijg je toegang tot het strand en de faciliteiten van de strandclub, zoals gebruik van de ligbedjes.

Bereikbaarheid: met de metro vanaf piramide, diverse stops. De Roma Pass kan ook op deze metrolijn gebruikt worden. 

Via Appia

De via Appia is een belangrijke Romeinse weg. De weg gaat langs Rome en je kunt gemakkelijk met het openbaar vervoer vanuit Rome naar het begin van de weg om daar een aantal attracties bezoeken. Wil je meer zien, dan is het huren van een fiets de beste optie. De weg loopt door een mooi landschap en is redelijk rustig.

Je begint waarschijnlijk bij het kerkje van Domine Que Vadi, een bedevaartsoord voor pelgrims die komen kijken naar de voetafdrukken van Jezus die hier in een visioen aan Petrus verscheen. Er zijn vlakbij drie verschillende catacomben. Romeinen deden aan crematie, maar christenen en bijvoorbeeld joden begroeven hun doden. Dit mocht alleen buiten de stad en hier ontstonden uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Deze werden later ook bewoond door vluchtelingen. Er werden in die tijd ondergrondse kerkjes en er mooie muurschilderingen gecreëerd die je nog steeds kunt bewonderen.

Na de catacomben zie je verderop Circus Maxentius en de Tombe of Cecillia Metella, een rond mausoleum dat ook dienst deed als fort. Wat verder vind je Villa die Quintill; de grootste villa in de directe omgeving van Rome.

Entree: €2/€6 per locatie.
Er is een voordelig combiticket voor de Mausoleo di Cecilia Metella e Castrum Caetani + Terme di Caracalla (in Rome) + Villa dei Quintili. Met de Roma Pass krijg je korting.
Openingstijden: wisselend, zie website

Tivoli & Villa Hadriana

Tivoli is een stad ongeveer 20 kilometer van Rome. De reden om Tivoli te bezoeken is Villa Hadriana. Dit is een landgoed met gebouwen die tussen 126 en 134 gebouwd werden voor de Romeinse keizer Hadrianus.

Entree: €6,50
Openingstijden: maandag tot en met zondag van 9:00 uur tot 1 uur voor zonsondergang