Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 66.38 naar Cagliari Nu boeken

Cagliari is de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sardinië. In de plaatselijke taal heet de hoofdstad Casteddu, wat letterlijk kasteel betekent. Wie van een afstand Cagliari bekijkt, zal al snel zien dat het niet zo verwonderlijk is dat deze naam is gekozen voor de stad. Het oudste gedeelte van Cagliari ligt namelijk aan de top van een heuvel en is omringd door stadsmuren. Cagliari is een heerlijke stad om door de smalle straatjes van de citadel heen te slenteren maar door de vele trappen, vraagt dit wel enige conditie. Bij de toeristeninformatie kun je een kaart krijgen met verschillende wandelroutes.

Bezienswaardigheden

Bastione di Saint Remy

Bastione Saint Remy is het populaire uitkijkpunt van Cagliari. Het is het orïëntatiepunt van het oude stadscentrum Castello. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over onder andere de haven maar ook de heuvels waarop Cagliari is gebouwd. Met name in de vroege ochtenduren is het hier heerlijk om te wandelen. Later op de dag wordt het hier steeds drukker. Vanaf hier kun je richting het hart van het oude centrum lopen. Let op: dit vraagt wel wat conditie gezien de vele trappen. Om bij het bastion zelf te komen, kun je wel een lift gebruiken vanaf het Piazza Costituzione.

Kathedraal Santa Maria di Castello

Aan het Piazza Palazzo vind je de kathedraal van Cagliari: Santa Maria di Castello. Oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en door de jaren heen steeds verbouwd en herbouwd. Van de oorspronkelijke bouw is weinig meer over. In de kathedraal staat een preekgestoelte uit de 12e eeuw. Dit preekgestoelte stond oorspronkelijk in de kathedraal van Pisa maar is na de oplevering van de kathedraal Santa Maria di Castello geschonken door de aartsbisschop van Pisa. 

Museo Archeologico Nazionale

In de Citadella dei Musei aan de Piazza Arsenale bevinden zich diverse musea. De belangrijkste is het Museo Archeologico Nazionale. Dit museum bevat de rijkste collectie van archeologische vondsten in Sardinië. Zo vind je diverse bronzen beeldjes uit de tijd van de nuragische periode, zo'n 1800 voor Christus. Dit zijn belangrijke kunstvoorwerpen uit de cultuur van het eiland. Ook zijn er veel vondsten van opgravingen uit verschillende periodes, zo ook van de Romeinen maar ook uit de riddertijd. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 09:00-20:00. De entreeprijs bedraagt €5,00.

Torre di San Pancrazio

In 1305 is de Torre di San Pancrazio gebouwd op het hoogste punt van Castello door de architect Giovanni Capula. De toren ligt aan de Piazza Indipendenza.  Een langere tijd was deze toren ook een gevangenis. De toren is 36 meter hoog en beslaat 189 smalle houten traptreden. De entreeprijs bedraagt €3,00. De toren is dagelijks te beklimmen tussen 09:00-17:00.

Torre dell'Elefante

De olifantentoren is 30 meter hoog en is gebouwd in 1307 door dezelfde architect als de Torrre di San Pancrazio. Het diende als verdedigingswerk. Het bestaat uit twee torens die onderling met elkaar zijn verbonden. Een leuk detail: aan een van de torens hangt een marmeren olifantje waaraan deze toren zijn naam te danken heeft. Je kunt de 119 traptreden beklimmen. Je hebt dan een uitzicht over Cagliari. Doordat deze toren lager staat dan de Torre di San Pancrazio heb je minder ver uitzicht. De entreeprijs bedraagt €3,00. De toren is dagelijks te beklimmen tussen 09:00-17:00. 

Orto Botanico

Op het terrein van de Universiteit van Cagliari ligt de Botanische tuin. Het oppervlakte beslaat zo'n 5 hectare en er zijn ruim 3000 plantensoorten te vinden. De entreeprijs bedraagt €4,00. De tuinen zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 8:30 tot 18:00 in de zomer en tot 13:30 in de winter.

Anfiteatro Romano

Een typisch Romeins amfitheater uit de 2e eeuw na Christus vind je aan de Via Sant Ignazio. Dit theater is deels uit een heuvel gehouwen. Het wordt nog steeds gebruikt om open lucht schouwspelen te houden.

Piazza Yenne

Piazza Yenne is het levendige plein van Cagliari. Als je op zoek bent naar een kop koffie, een cocktail, een restaurant, een gezellige terras of een avondje uit dan ben je op dit plein aan het goede adres. Er is de gehele dag leven in de brouwerij. Vanaf Piazza Yenne kun je via een lift naar het oude stadscentrum Castello komen. Dit scheelt een heleboel trappen. 

Haven

De haven van Cagliari ligt in het centrum. Omdat het grotendeels een industriehaven is, is er een gratis shuttlebus die je naar het beginpunt van de haven brengt. Vanaf hier loop je via de Largo Carlo Felice naar Piazza Yenne. De hop off-hop on bus heeft een halte bij het beginpunt van de haven. Gratis wifi vind je rondom Piazza Yenne.

Vervoer naar Cagliari

Op ongeveer 6 kilometer van Cagliari ligt het vliegveld Elmas. Er zijn verbindingen met diverse Italiaanse steden zoals Rome, Napels, Pisa en Milaan. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten. Vanaf Napels,  Civitavecchia (Rome) en Palermo kun je ook met de ferry van de maatschappij Tirrenia naar Calgliari. De bezienswaardigheden in Cagliari zelf zijn grotendeels met de voet te bereiken. Er rijden ook verschillende bussen.