Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

Vliegtuig

Vanaf Schiphol kun je (dagelijks) naar Tel Aviv Ben Gurion Airport vliegen met KLM en EL AL. EL AL vliegt zelfs meerdere keren per dag. Verder vliegen ook Transavia en EasyJet vanaf Schiphol naar Israël. De vliegtijd bedraagt ongeveer 4,5 uur. Als je naar bijvoorbeeld Eilat (Ovda Aiport) wilt dan zal je moeten overstappen in Tel Aviv op een binnenlandse vlucht. De vlucht van Tel Aviv naar Eilat duurt ongeveer een uurtje. Arke Fly vliegt drie maal per week vanaf Amsterdam op Eilat met een tussenstop in Tel Aviv op de heenweg. Ook Corendon vliegen een paar keer per week op Eilat. In de zomer worden er vaak extra vluchten uitgevoerd. Een overzicht van de beschikbare vluchten van de zomer 2012 naar Israël:

Israëls nationale luchtvaartmaatschappij El Al Israël Airlines biedt in de zomer maar liefst 11 vluchten per week aan met de Boeing 737. In de maanden juli en augustus komen daar nog eens 4 extra vluchten per week bij. Op vrijdagen wordt er gevlogen met de Boeing 777 en 747.  Boeken kan via: www.elal.co.il

Van 09 juli t/m 26 augustus biedt Corendon Dutch Airlines wekelijkse vluchten aan tussen Amsterdam en Tel Aviv. Prijzen vanaf EUR 369,-. Boeken kan via de website van Corendon.

In de maanden juli en augustus vliegt de Israëlische charter Sun D’or 3 tot 4 keer per week rechtstreeks naar Tel Aviv. De vluchten vinden plaats op zondag, maandag, donderdag en vrijdag.  Tickets kunnen worden geboekt via: www.sundor.co.il

KLM biedt ook in de zomermaanden dagelijks vluchten aan vanaf Schiphol naar Tel Aviv. Boekingen kunnen onder andere worden gemaakt op de website van KLM.

De Israëlische charter Arkia vliegt deze zomer extra vaak vanuit Amsterdam naar Tel Aviv.  In de maanden juli en augustus 3 x per week op de maandag, woensdag en vrijdag. Boekingen via www.arkia.com

Tijdens de vlucht is het bij de meeste maatschappijen mogelijk om van te voren een kosjere maaltijd te bestellen. Ook kan het zijn dat op vluchten van EL AL een moment wordt gekozen om te bidden. Je dient er verder rekening mee te houden dat deze maatschappij tijdens de Shabbat (zonsondergang op vrijdag t/m zaterdagavond) en op Joodse feestdagen niet zal vliegen.

Wanneer je het luchtruim van Israël invliegt wordt je gevraagd om te gaan zitten en geen gebruik meer te maken van het toilet. Dit is doorgaans 45 minuten voordat je zal landen op Tel Aviv. Wanneer je moet gaan zitten zal worden omgeroepen.

Over land

Het is op enkele plaatsen mogelijk om vanaf land de grens over te steken. Er zijn grensovergangen tussen Israël en Egypte (Taba) en Israël en Jordanië (3 grensovergangen). Het is niet mogelijk om vanaf Syrië of Libanon naar Israël te gaan. De grenzen zijn gesloten. Bovendien kun je problemen verwachten als je een Israëlische stempel in je paspoort hebt en deze landen binnen wil gaan.

Bekijk goed de regels voordat je het land in of uit gaat via een van de grensovergangen van Jordanië of Egypte. Bij sommige grensovergangen moet je van te voren een visum regelen of krijg je 1 maand i.p.v. 3 maanden voor Israël. Huurauto's mogen niet de grens over! Voor eigen auto's is het doorgaans geen probleem waar het niet dat dit bij de Allenby/King Hussein overgang niet mogelijk is! Ons artikel over visa en grensovergangen geeft meer informatie.