Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Erik

Israël is in vergelijking met zijn buurlanden een duur land. Ook voor een overnachting betaal je vrij veel. De prijzen zijn de laatste jaren ook alleen maar omhoog gegaan, denk maar aan een gemiddelde overnachting in een Europese stad.

In 2012 ben je voor de goedkoopste dorms vanaf 60 Shekel (15 euro) kwijt. Wil je iets meer comfort dan betaal je voor een dormbed zo’n 100 Shekel. Een doubleroom zonder eigen badkamer kost je al snel 250 Sjekel/50 euro, hier moet je behoorlijk voor zoeken. Over het algemeen liggen de prijzen in de oude stad hoger dan in het City Center. Maar wanneer je rekening houdt met transportkosten dan is het verschil niet direct de moeite waard. Zeker in het hoogseizoen wordt reserveren aanbevolen voor de goedkopere opties. 

Ontbijt is meestal niet inbegrepen voor goedkopere accommodatie. Wanneer dit wel het geval is, reken dan op een simpel maal bestaande uit pitabrood, kaas, komkommer etc.  Veel hostels en guesthouses bieden tegenwoordig gratis wifi aan. Bij de wat duurdere hotels is het ontbijt wel inbegrepen wat meestal bestaat uit een uitgebreid buffet, met fruit, brood, yoghurt etc.

Wil je goedkoper uit zijn dan zou je als alternatief kunnen gaan voor couchsurfing. Ook slapen in de Palestijnse gebieden, bijvoorbeeld Bethlehem en van daaruit een dagtrip maken naar Jeruzalem is een optie. Een andere optie is echt overal vragen. Na werkelijk urenlang zoeken en rondvragen vond een van onze reizigers het hotel Al Arab binnen de oude muren van Jeruzalem. Zij boden een kamer aan tegen een prijs van 14 euro per nacht voor een double room. Extreem goedkoop dus voor Jeruzalem! Meer tips bekijk dan hotels Jeruzalem.

Is budgetaccommodatie niet belangrijk, dan is het Mount Zion hotel het overwegen waard. Het hotel ligt op een schitterende locatie, waarbij je vanuit de lobby en enkele kamers uitkijkt over stad. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang erg mooi.

Het hotel is ook half in een heuvel gebouwd waardoor het maar een klein gebouw lijkt. Internet is tegen betaling aanwezig. Ontbijt is inbegrepen en uitgebreid en het ligt op een te bewandelen afstand van de oude binnenstad. Kamerprijzen beginnen bij €150,- per nacht.