Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Lohamei HaGeta'ot is een kibbutz (leefgemeenschap) tussen Nahariya en Akko (Acre). De kibbutz is opgericht in 1949 door overlevenden van de opstand in het ghetto in Warschau en de holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Lohamei HaGeta'ot betekent 'ghetto fighters' en refereert aan de Joden die hebben gevochten tegen de Nazi's. Niet voor niets is hier ook een uitgebreid museum te vinden over de Joodse vervolging in de Tweede Wereldoorlog. 

Vervoer naar Lohamei HaGeta'ot

Lohamei HaGeta'ot ligt aan de doorgaande weg tussen Akko (Acre) en Nahariya. Bus 271 brengt je vanaf Haifa HaMifratz via Akko (busstation) naar Lohamei HaGeta'ot. De bus stopt bij de ingang van het terrein. Het is aan te raden de buschauffeur te vragen of hij een seintje geeft. De bushalte bevindt zich direct na het Romeinse aquaduct.

Bezienswaardigheden

Lohamei HaGeta'ot kent het eerste museum over de holocaust: Ghetto Fighters House. Dit museum is opgericht in 1949 door overlevenden van de holocaust en is van oorsprong gebaseerd op herinneringen van de stichters. In een ruimte zijn al deze herinneringen bij elkaar gebracht en is een introductiefilm te zien van het ontstaan van de kibbutz. Het museum belicht diverse aspecten van de holocaust. Zo is er een uitgebreide tentoonstelling over de jodenvervolging in Nederland, een maquette van het Anne Frank huis en een maquette van het concentratiekamp Treblinka. Daarnaast is er een tentoonstelling over de ghetto's en deportatie; met diverse foto's en voorwerpen van concentratiekampen in heel Europa. Ook is er speciale aandacht voor de opstand in het ghetto in Warschau; in een zaal hebben ze het ghetto nagebouwd in miniatuurformaat en beelden ze door middel van 3d maquettes het verloop van de opstand uit. Je krijgt zo zicht op de ondergrondse gangenstelsels en ontsnappingsroutes.  Het museum is zo uitgebreid dat je enkele uren dient uit te trekken wil je alle delen van de collectie zien, maar het is absoluut een aanrader.

Tip: Het is mogelijk om  het dak van het museum op te gaan en te genieten van het uitzicht over de kibbutz en de groene omgeving.

Op het terrein staat ook het Yad Layeled. Dit is een monument voor de Joodse kinderen die de Holocaust niet hebben overleefd. Het doet dienst als museum. Er is een permanente tentoonstelling over het leven van een Joods kind tijdens de holocaust. Deze tenstoonstelling is gebaseerd op zowel tastbare als ontastbare herinneringen. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen. Ook dit museum is zeer indrukwekkend.