Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

"Is dat wel veilig?". Een veelgehoorde vraag als je vertelt dat je van plan bent naar Israel te gaan. Het antwoord is dat het een relatief veilig land is om doorheen te reizen. Het is dan ook raadzaam om voor vertrek het reisadvies te controleren op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens je reis dien je je oren en ogen open te houden, bijvoorbeeld door Engelstalige kranten, zoals de Jerusalem Post, te lezen of het nieuws in de gaten te houden. De situatie in Israel kan relatief snel omslaan maar de laatste tijd speelt dit voornamelijk in de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

In principe kun je het Israelisch grondgebied veilig bezoeken. Voor de Palestijnse gebieden ligt het anders. Reizen naar de Westelijke Jordaanoever is mogelijk maar de situatie is instabiel en onvoorspelbaar. Er zijn regelmatig rellen en demonstraties zoals bijvoorbeeld in Ramallah. Met een Westers paspoort moet het geen probleem zijn om de Westelijke Jordaanoever binnen te komen. Voor Gaza is het vrijwel onmogelijk om een permit te krijgen. Er vinden regelmatig beschietingen plaats en vluchten naar de schuilkelders is 'the way of life'. Een ander gevoelig gebied zijn de Golan vlakten. De Golan vlakten behoren oorspronkelijk bij Syrië en voor een klein deel bij Libanon maar zijn enige tijd geleden geannexeerd door Israel.

Door de situatie in het land, kan de grensovergang bij Israel behoorlijk tijdrovend zijn! Bij de douane op Ben Gurion Airport wordt je ondervraagd en dien je antwoord te geven op vragen als wat het doel is van je bezoek en waar je zal verblijven. Ben je van plan om naar Bethlehem (ligt op de Westerlijke Jordaanoever) te gaan of andere plaatsen in de Palestijnse gebieden, dan doe je er goed aan dit NIET te vertellen bij de douane. Doe je dit wel, dan heb je kans dat je op het eerst volgende vliegtuig naar Nederland gezet wordt na een intensieve ondervraging. Overigens; aangeven dat je niet naar de Palestijnse gebieden gaat, betekent niet dat je ze niet kan bezoeken als je eenmaal binnen bent. Voor Israelis is een bezoek aan de zogeheten A zones (gebieden die door de Palestijnse autoriteiten worden bestuurd)  doorgaans verboden maar voor mensen met een Westers paspoort niet. Steden die in de A zones liggen zijn o.a. Ramallah en Bethlehem.

In Israel zal  je tas gecontroleerd worden bij trein- en busstations, supermarkten en winkelcentra. Ook moet je meestal door een metaaldectector. Soms vragen ze je op het station ook naar je paspoort. Regelmatig worden trein- of busstations ontruimd vanwege verdachte pakketjes; het hoeft niet lang te duren maar kan het openbaar vervoer ernstig ontregelen.

In Israel zijn ook enkele steden waar overwegend moslims wonen. Denk bijvoorbeeld aan Akko en Jaffa. Als vrouw wordt het aangeraden om discreet gekleed te gaan (schouders + bovenarmen bedekt en rok/broek tot over de knie). Dit om te voorkomen dat je continu wordt aangesproken of ongewenste aandacht krijgt. Zodra het donker wordt, is het niet aan te bevelen om alleen als vrouw over straat te gaan.